Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Previše oklijevate? Možda se bojite nelagode, boli i stresa

Ako niste iscrpljeni, pospani ili bolesni, tada je uzrok vašeg oklijevanja duboko u psihi. Bavljenje određenim poslom uzrokuje neku vrstu nelagode pa se tako štitite od straha

Foto: Dreamstime
4 komentara

Morate obaviti posao do određenog roka ili imate sjajnu ideju koju biste željeli provesti u djelo, ali znate da nema te sile koja bi vas potaknula na akciju. Jer vi ste 'okorjelo oklijevalo'. Odugovlačenje i odgađanje aktivnosti su u kojima se ističete. Bolje rečeno, neaktivnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ako niste iscrpljeni, pospani ili bolesni, tada je uzrok vašeg oklijevanja duboko u psihi. Stručnjaci tvrde da je oklijevanje često posljedica uvjerenja da bi vam bavljenje određenim poslom uzrokovalo neku vrstu nelagode, bola ili stresa. U takvom je slučaju oklijevanje psihički mehanizam koji štiti od straha.

Evo pet čestih taktika s oklijevanjem počinjanja ili dovršavanja važnih poslova. Svaka taktika počiva na različitom strahu koji, dakako, može biti neutemeljen. Pokušavate ograničiti vrijeme koje provodite na internetu? Obećali ste sami sebi da ćete samo nakratko pogledati što rade vaši prijatelji, pa ćete se baciti na posao. Ali umjesto toga ostajete na Facebooku satima. Skrivate li se na društvenim mrežama kako biste odgodili poslovne obveze moguće je da se pribojavate kako će okolina reagirati kad vidi rezultate vašega rada. Ako dovršite posao, drugi će vidjeti kako je ispao i možda vas izvrgnu kritikama. Nije li to strašno? Ne, samo je neugodno. Strašno bi bilo propuštati poslovne prilike zbog straha od javnog mnijenja.

HRANA ZA MOZAK Za stres se jedu mahunarke i bademi, a manje crvenog mesa

Ne mislimo na odgađanje diplomiranja u stilu 'vječnog studenta', nego na studiranje na više fakulteta ili pohađanje brojnih uzastopnih tečajeva samo da ne morate početi - raditi. Nekim ljudima beskonačno povlačenje po učionicama služi kao izlika za izbjegavanje suočavanja s poslovnim obvezama. Diplome i certifikati su nužni, no ako ih imate potrebu gomilati, možda imate osjećaj da niste dovoljno kvalificirani i dovoljno dobri za posao? A to bi značilo da vas muči - kompleks manje vrijednosti.

Foto: Dreamstime

Gubite li mjesece ili godine poboljšavajući rukopis knjige, usavršavajući dizajn nakita ili dotjerujući blog umjesto da podvučete crtu i učinite svoj rad dostupnim javnosti? Nije loše biti precizan i temeljit, ali ako vas perfekcionizam sprečava u ostvarenju planova, znači da ga nesvjesno koristite radi sabotiranja vašeg projekta umjesto da ga pobjednički dovršite. Ako vas u poslovnom uspjehu sprečava perfekcionizam, vjerojatno strahujete da ćete propasti te da će vas drugi prosuđivati i kritizirati kao što kritizirate sebe.

Odgađate li početak projekta ili prelazak na njegovu ključnu fazu jer tražite 'strateškog partnera'? Potpora je vrlo važna i potrebna u mnogo slučajeva, ali što ako predugo ne uspijevate naći vrhunskog suradnika ili pokrovitelja? I ako vam zbog toga posao stoji? Tko unedogled oteže i čeka da mu se netko priključi najčešće vjeruje da nije dovoljno talentiran kao samostalan poduzetnik te da može uspjeti samo ako s nekim dijeli napore i rizike.

KLJUČ PREGOVORA Poslovni sastanci „licem u lice“ važniji su nego što mislite

Često vam na pamet padaju nove kreativne ideje? Stalno pregledavate oglase u potrazi za novim poslovnim prilikama? Ako ste među onima koji nikad ne završavaju projekt, nego počinju mnogo projekata istodobno, vjerojatno strahujete od uspjeha. Izraz 'strah od uspjeha' zvuči paradoksalno, ali ima smisla. Neki se smatraju nedostojnim uspjeha, a drugi predviđaju da bi im bilo teško nositi se s priznanjima i pažnjom koja bi uslijedila. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message