Pridružite se borbi protiv plućne hipertenzije u subotu u Zagrebu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pridružite se borbi protiv plućne hipertenzije u subotu u Zagrebu

Pridružite se borbi protiv plućne hipertenzije u subotu u Zagrebu

'Ovo je obiteljska utrka i jedni smo od rijetkih koji organiziraju utrku od 2 km za sve uzraste željne rekreacije. Stoga pozivamo naše drage sugrađane svih dobi da podrže borbu protiv plućne hipertenzije'

VIDEO

Atletski klub Maksimir je i ove godine u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica „najljepšu utrku grada Zagreba“ posvetio borbi protiv plućne hipertenzije. Utrka će se održati u subotu 26. lipnja, u 10 sati na livadi kod Mogile, gdje će se održavati cjelokupni program. Pozvani su svi željni trčanja, rekreacije ili boravka u prirodi bez obzira na dob, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 25. lipnja, putem web stranice www.utrka.com, kaže organizator.

Šibenčanin: 'Imam nova pluća, opet mogu disati. Prije sam se nakon dva koraka borio za zrak'
Šibenčanin: 'Imam nova pluća, opet mogu disati. Prije sam se nakon dva koraka borio za zrak'

- Sedmo izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ ponovno će se trčati pod geslom „Ostani bez daha za PH“, a po običaju utrku čine kros od 8 km i utrka građana na 2 km. Detalji sedmog izdanja „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ najavljeni su na konferenciji za medije, koja je održana ispred NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“. O važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje i plućnoj hipertenziji govorili su dr.sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dr.med. Fedža Džubur, liječnik iz klinike za plućne bolesti Jordanovac, Ana Mirenić, predstavnica Veleučilišta Velika Gorica i organizator utrke Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir - dodali su.

- Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je već sedmu godinu ponosni partner i suorganizator Najljepše utrke Grada Zagreba i uvijek rado podržava sve akcije koje promiču brigu o zdravlju i kvaliteti života naših sugrađana. Osim sudjelovanja u obliku raznih edukacija, djelatnici NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u ovoj utrci također aktivno sudjeluju i kao trkaći. Pritom za nas jednu posebnu važnost ima i podizanje svijesti o rijetkim bolestima, kao što je plućna hipertenzija - istaknula je dr.sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Udruga oboljelih od plućne hipertenzije organizira virtualnu utrku 'Trči sa srcem!'
Udruga oboljelih od plućne hipertenzije organizira virtualnu utrku 'Trči sa srcem!'

Glavni partneri ovogodišnje utrke su, napominju, ponovno udruga oboljelih od plućne hipertenzije „Plava krila“ i Crveni križ grada Zagreba. Istaknuta tema konferencije bila je bolest kojoj je posvećena i ovogodišnja utrka, a to je plućna hipertenzija – rijetka bolest povišenog tlaka u plućnim žilama od koje boluje nešto više od 450 ljudi u Hrvatskoj.

- Danas u Republici Hrvatskoj postoje najnoviji dostupni lijekovi za liječenje plućne arterijske hipertenzije koji prate smjernice za liječenje, a kao krajnja opcija liječenja dostupna je i transplantacija pluća. Stoga je od ključne važnosti što ranije prepoznavanje simptoma bolesti i upućivanje bolesnika u centre koji se bave plućnom hipertenzijom kako bi što ranije započeli liječenje - pojasnili su organizatori.

- Uz bolesti kao što su astma, karcinom pluća, a u posljednjih godinu dana i COVID te post-COVID, postoje jednako važne bolesti kojima je potrebno pridati više pažnje. To posebno dolazi do izražaja kod plućne hipertenzije jer ishod bolesti direktno ovisi o stadiju bolesti u kojem smo ju dijagnosticirali - izjavio je dr. med. Fedža Džubur, liječnik iz klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Na značaj „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ se osvrnuo i organizator utrke Andrija Damjanović:

- Ovo je obiteljska utrka i jedni smo od rijetkih koji organiziraju utrku od 2 km za sve uzraste željne rekreacije, kojima je 5 ili 10 km prezahtjevno. Stoga pozivamo naše drage sugrađane svih dobi da podrže borbu protiv plućne hipertenzije i učine nešto značajno i za svoje zdravlje trčanjem ili šetnjom kroz naš najljepši Maksimir. Već u 9:45 počinju dječje utrke i to za vrtićku dob na 100 metara, a u 9:55 kreću utrke na 400 metara za 1. i 2. razred osnovne. Naposljetku, glavne utrke startaju u 10:15 a riječ je o utrci građana na 2 km i glavnoj kros utrci na 8 km - rekao je.

- Kao i do sada, sedmo izdanje utrke će biti popraćeno i edukativnim zdravstvenim programom s fokusom na važnost kretanja i rekreacije, a stazu utrke će osiguravati planinari iz Planinarskog društva „Matica“ koji su vjerni partner utrke - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 14. lipnja: Blizanci privlače tuđe poglede, a Rak se guši u kaosu
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za petak 14. lipnja: Blizanci privlače tuđe poglede, a Rak se guši u kaosu

Pročitajte dnevni horoskop za petak 14. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje
OD IDILE DO BRAČNOG PAKLA

Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje

Žena je opisala kako je i zašto namjerno manipulirala suprugom te kako je to utjecalo na njihov odnos. Njezina priča ima početak kao iz bajke i jako mučan završetak
Kako držati salo na trbuhu pod kontrolom u 40-ima i 50-ima
DOBRO JE ZNATI

Kako držati salo na trbuhu pod kontrolom u 40-ima i 50-ima

Dok dostizanje 40-ih i 50-ih godina dolazi s mnogim pozitivnim promjenama, poput stjecanja mudrosti, također pruža i neke manje nego poželjne fizičke promjene