Lifestyle

Komentari 87

Prije nego se vratite bivšem, dobro razmislite o ovih 6 stvari

Prije nego se vratite bivšem, dobro razmislite o ovih 6 stvari

Da biste riješili probleme koji su prouzročili raskid, trebate se dogovoriti o tome što su vam uopće najveći problemi i razlike. Ako to ne učinite, opet ćete se svađati, već za mjesec ili dva

Koliko je god prekid ponekad bolan, veze obično ipak završavaju s razlogom - pogotovo kad je jedan ili oba partnera nesretan. Ipak, ponekad su osjećaji za bivše toliko snažni, da nam se teško držati podalje. A ako mirenje i može uspjeti, je li to baš ispravna odluka i najbolja stvar za vas? Evo nekoliko stručnih savjeta s kojima ćete si lakše odgovoriti na ta pitanja.

Je li riješeno glavno pitanje koje vas je razdvojilo?

To je 'kriterij broj jedan' koji mora biti ispunjen da bi se nešto promijenilo, kaže psihologinja Cortney Warren, koja napominje i kako postoji razlog što odnos nije uspio - a možda i više razloga. 

- Ako ne isprave probleme koji su ih prije kočili, oni će se stalno ponavljati - slaže se i stručnjakinja za odnose Rachel A. Sussman.

Slažete li se o tome u čemu se razlikujete?

Da biste riješili probleme koji su prouzročili raskid, trebate se dogovoriti o tome što su vam uopće najveći problemi i koje su teško premostive razlike. Ako to ne učinite, opet ćete se svađati, već za mjesec ili dva, kaže dr. Sussman.

- Par mora komunicirati zaista dobro - nastavlja ona, pogotovo kad počinje drugi put. A oboje moraju istinski razumjeti zbog čega su prekinuli.

Jeste li dali jedno drugome dovoljno prostora?

Nemojte ni pomišljati da se vratite bivšem/bivšoj dok niste imali 'prostora za disanje' i razmišljanje, upozorava Sussman i kaže kako svaka strana prije mora poraditi na sebi, da bi par imao veću vjerojatnost da riješi probleme, a ističe i da se ne treba vraćati bivšima iz krivih razloga, poput npr. usamljenosti.

Je li i vaš bivši otvoren za još jedan pokušaj?

To bi se vjerojatno trebalo podrazumijevati, ali oboje trebate isto razmišljati o mogućnosti pomirenja, kaže Sussman i preporučuje da to provjerite. Recite nešto kao "Razmišljala sam i vidim koje sam greške napravila, stvarno želim razgovarati s tobom".

- Mislim da tako na dobar način preuzimate odgovornost za prošlost i eventualnu zajedničku budućnost - zaključuje psihologinja. 

Bojite li se da nećete naći nikog drugog?

To je jedan od gore spomenutih, pogrešnih razloga za vraćanje, kaže Sussman, jer strah od samoće i od toga da nikada nikoga nećemo upoznati nikako ne smije biti razlog za obnavljanje veze.

Hoćete li bivšem postaviti i neka 'teška pitanja'?

Ovo je posebno važno ako vas je u prošlosti više puta razočarao i i povrijedio.

- Možete biti skeptični - kaže Sussman, i pitati hoće li vas opet povrijediti  i zašto da mu vjerujete.  A bitno je vidjeti i što drugi partner misli, zbog čega će vaša veza ovog puta uspjeti.

- Ljudi često na bivše gledaju kroz ružičaste naočale i sjećaju se samo pozitivnih aspekata - upozoravaju stručnjakinje i savjetuju da preispitate radite li to.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci