Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Pripazite da vam se pas ne bi otrovao čokoladom za blagdane

Kakao iz čokolade sadrži kemikaliju koja kod pasa može dovesti do bolesti, ubrznog rada srca, napadaja povezanih s poremećenim radom mozga, a događa se i da pas umre

Foto: Dreamstime
23 komentara

Psi k'o psi, ako namirišu dobar zalogaj, neće previše razmišljati što jedu i kako to djeluje na njih. No, tu su vlasnici da pripaze. 

Veterinari upozoravaju kako u ovo doba godine imaju više slučajeva zdravstvenih problema kod pasa zbog jedenja čokoladnih slastice. Ponekad im ih ljudi sami daju jer im je to slatko, a katkad psi slasticu ukradu. 

NISU UZ VAS SLUČAJNO Duhovno značenje toga imate li psa ili mačku - i kako pomažu

- Psi vole okus čokolade, ali to može loše utjecati na njihovo zdravlje i učiniti ih bolesnima, čak i u malim količinama. Važno je da vlasnici shvate da je čokolada potencijalni problem i pripaze s tom slasticom - upozorava dr. Philip Jones, predavač veterinarske epidemiologije i javnog zdravlja na Sveučilištu Liverpool.

Dodaje da prije odlaska veterinaru, pojave li se tegobe, treba pokušati saznati koliko čokolade je pas mogao pojesti i o kakvoj vrsti se radilo.

DPA/Pixsell | Autor: DPA/Pixsell Foto: DPA/Pixsell

Zašto im čokolada šteti?

Čokolada se dobiva od kakaa, a kakao u svojim zrnima sadrži kemikaliju - teobromin, koja se kod pasa sporije razgrađuje nego kod ljudi. 

To kod njih može dovesti do bolesti, ubrzanog rada srca, uznemirenosti, napadaja povezanih s poremećenim radom mozga, a događa se i da pas od čokolade umre.

Istraživanje koje je obuhvatilo 200 veterinarskih stanica u Velikoj Britaniji, a trajalo je od 2012. do 2017. godine, pokazalo je kako su trovanja čokoladom češća tijekom božićnih blagdana. Šanse da se pas tada dočepa čokolade i otruje se su četiri puta veće, objavljeno je u časopisu Veterinary Record.

Iza Božića, po riziku dolazi Uskrs kada su šanse dvostruko veće pa Valentinovo i Noć vještica.

Foto: Dreamstime

Simptomi trovanja i liječenje

Povraćanje je najčešći simptom intoksikacije, a nakon toga slijede jaka tjeskoba i nemir te rjeđe ubrzan rad srca.

Liječenje ovisi o tome koliko je vremena prošlo otkako se životinja najela čokolade. Psu se daje sredstvo koje izaziva povraćanje kako bi što više toga izašlo iz njega, a daje se i aktivni ugljen koji zaustavlja daljnju apsorpciju otrovnih tvari.

Može se dogoditi da mu je potrebna terapija tekućinom i lijekovi protiv toksičnih učinaka na srce, otkriva BBC.

DAR S NEBA 'Napuštena kujica me spasila kada mi je suprug naglo umro'

I još par detalja

Šanse kod trovanja čokoladom su veće kod mlađih pasa. Jedan veterinar se prisjetio psa koji je tog dana imao gozbu. Bio je Uskrs, a u Velikoj Britaniji je običaj da se po vrtu sakrivaju čokoladna jaja koja bi djeca trebala pronaći. No, u ovom slučaju pas je bio brži pa je hodao dvorištem i pojeo svako na koje je naišao.

Inače, tamna čokolada ima više kakaa od mliječne i bijele, a samim time i osam do deset puta više za pse opasnog teobromina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message