Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Prirodni pripravci od anđelike, kičice i pelina za zdrav želudac

Prirodni pripravci od anđelike, kičice i pelina za zdrav želudac

ČAJEVI I LIKERI Biljke s gorkim tvarima pijemo hladne, otprilike pola sata prije obroka kako bismo potaknuli probavu, ublažili bolove, pojačali apetit ili ojačali jetru i bubrege...

VIDEO

Kičica (Centaurium erythraea) jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka vrlo rasprostranjena kod nas. Najčešće je nalazimo po šumskim čistinama, brdskim livadama i obroncima te nizinskim livadama i pašnjacima. Cvate od lipnja do rujna. Cvjetovi se otvaraju samo na jakom suncu, obično oko podneva. U narodnoj medicini kičica je omiljeno sredstvo protiv želučanih tegoba jer gorke tvari kičice potiču izlučivanje sline i želučanih sokova.

Kičica potiče apetit, jača želudac, pospješuje probavu i pomaže protiv nadutosti te lijenosti želuca i crijeva. Izvrsno je sredstvo protiv upale sluznice želuca izazvane nedovoljnim izlučivanjem želučane kiseline, ali zato se ne preporučuje kod upale izazvane prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline.

Kičica pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči pa tako pomaže kod žutice, žučnih kamenaca i masne jetre. Kičica se koristi protiv povišene temperature i groznice, smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi i pomaže protiv gihta. Omiljeno je sredstvo protiv kožnih tegoba, ponajprije osipa, crvenila i upale kože te nečiste i ljuskave kože, a može se koristiti i za čišćenje rana. Najčešće se koristi kao čaj, vino ili tinktura. Sitno narezani, svježi listovi kičice mogu se dodavati u mesne juhe, variva i salate.

Gorke tvari koje sadrži potiču izlučivanje želučanih sokova. Biljke koje potiču rad želuca treba koristiti drugačije nego one koje ga smiruju i reguliraju. Čajeve s gorkim tvarima (pa tako i kičicu) pijemo uvijek hladne, ne pijemo ih nakon jela, nego otprilike pola sata prije obroka. Treba početi djelovati prije nego što počnemo jesti kako bi se u želucu stvarali i izlučivali želučani sokovi. 

Pelin (Artemisia absinthium) od davnina se smatra lijekom kod želučanih, jetrenih i žučnih tegoba. Ljekovita svojstva pelina otkrili su još stari Rimljani, Hipokrat ga je propisivao kao lijek za reumatizam i ublažavanje bolova. U malim količinama pelin potiče rad bubrega i jetara, pospješuje izlučivanje žuči te efikasno djeluje protiv nadutosti, plinova i kroničnog zatvora te ublažava grčeve u želucu.

Kod uzimanja pripravaka od pelina iznimno je važno pravilno doziranje. Iako u malim dozama djeluje kao jedan od najmoćnijih i najbrže djelujućih prirodnih lijekova, posebno za tegobe s probavom i žuči, pelin u većim dozama djeluje toksično. Uz širok spektar ljekovitih svojstava, ta je gorka biljka i među rijetkima koje djeluju protiv crijevnih parazita. Ne smiju ga upotrebljavati trudnice i dojilje, kao ni oni koji imaju čir ili krvarenje u želucu ili unutarnjim organima. Ne treba ga uzimati ni istodobno s preparatima željeza.

Anđelika (Angelica archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično.

U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma te giht. Anđelika se može uzimati i kao gorki tonik koji djeluje na povećanje apetita jer potiče rad žlijezda slinovnica i probavnih organa. Usitnjeni listovi i stabljike mogu se kao začin dodavati juhama, varivu, salati i umacima. 

20 ljekovitih recepata:

1. Ubodi kukaca - Namažite čajnu žličicu paste od bosiljka na oteklinu. U kratko vrijeme će splasnuti i smanjit će se bol i iritacija. Ili flasterom zalijepite svježi listić bosiljka na zahvaćeno mjesto.

2. Čaj od kičice - Čaj se priprema od 20 g kičice koja se prelije s 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po 1 šalica tijekom dana ili 1/2 šalice pola sata prije jela. Kura traje 2-4 tjedna. Koristi se kod želučanih tegoba, protiv groznice, glavobolje, potištenosti i žučnih kamenaca.

3. Pelin s medom - Gram praha pelina pomiješajte sa žličicom meda te pripravak uzmite dva puta na dan kod gripe i drugih zaraznih bolesti s vrućicom.

4. Manjak željeza - Pomiješajte 50 g kičice, 50 g listova pelina, 50 g listova koprive i 50 g šipka. Žličicu čajne mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i pokriveno ostavite da odstoji deset minuta. Čaj procijedite i zasladite medom. Pijte od 4 do 6 tjedana, dva puta na dan. 

5. Tinktura od kičice - Staklenu bocu napuni se do polovice povenutim listovima i cvjetovima kičice, zalije do vrha jakom rakijom, ostavi na toplome mjestu 6-8 tjedana, procijedi i spremi u tamnu bocu. Uzima se 2-3 puta na dan po 20 kapi. Djeluje na poticanje apetita i probave te snižava povišenu temperaturu.

6. Vino od anđelike - 50 g sitno isjeckanog, suhog podanka prelijemo litrom bijelog vina. Nakon pet dana tekućinu ocije­dimo i pohranimo u manje boce koje dobro zatvorimo. Po potrebi se popije po jedna čaši­ca.

7. Liker - Pripremite 60 g sjemena ili sjeckanog korijena anđelike, 8 g anisa, 8 g sjemena komorača i 6 g sjemena korijandera. Sve treba lagano izgnječiti i staviti u 200 g rakije. Osam dana kasnije treba uzeti pola kilograma šećera, rastopiti ga u 1-1,5 litara vode, pomiješati s biljem u alkoholu i procijediti. Piti kod pokvarenog ili prehlađenog želuca. 

8. Liker za probavu - Pomiješajte 60 g kičice, 40 g kamilice i 40 g narančine kore. Prelijte s 1,5 l bijelog vina. Po želji dodajte malo šećera. Ovaj liker pijte u čašicama, prije jela.  

9. Tinktura od pelina - U staklenku stavite 10 g pelina i prelijte s 2 dl 45-postotne lozovače. Ostavite da odstoji 20 dana pa procijedite. Uzima se od 8 do 10 kapi tinkture jedanput do tri puta dnevno na kocki šećera. Tinktura se može rabiti i za masiranje kod želučanih bolova i grčeva te podrigivanja. Nakon masaže na bolno mjesto stavlja se ugrijana vunena tkanina.

10. Mješavina protiv mučnine i povraćanja - U 4 dl prokuhane vode stavlja se 1 žlica usitnjenog lista i cvijeta kičice te 1 žlica usitnjenog stolisnika. Čaj treba odstajati 2 sata, a zatim ga treba dobro procijediti. Pije se po potrebi, kad se osjeti mučnina, a svaki dan priprema se svježi čaj. 

11. Brzi čaj od pelina - Pelin nikad ne kuhajte, nego ga samo prelijte kipućom vodom. Za pripremu čaja žličicu pelina prelijte šalicom vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji od tri do pet minuta te procijedite. Na dan je dovoljno uzimati jednu šalicu – razdijelimo je po obrocima te čaj pijemo pola sata prije jela ili tijekom dana u manjim gutljajima.

12. Pelinkovac - Namočite od 15 do 20 g pelina u 1 l crnog vina te ostavite da odstoji deset dana, uz svakodnevno protresanje. Potom procijedite te ujutro, natašte, popijte po jednu čašicu. Ovaj pripravak pomaže kod nadutosti, manjka kiseline i oboljenja želuca.

13. Čaj od kičice i pelina - Potrebno vam je 20 g kičice, 10 g pelina, 20 g korijena anđelike i 50 g hajdučke trave. Biljke se međusobno izmiješaju, a potom se izdvoji jedna čajna žličica, prelije s litrom hladne vode te vrlo kratko prokuha (oko 3 minute). Čaj se pije 3 puta dnevno, prije svakog velikog obroka, za poticanje želučanih sokova.

14. Protiv nadutosti - Za pripremu tinkture priredite 20 g kičice, 20 g kamilice, 20 g djeteline, 20 g metvice, 20 g matičnjaka i 1 litru rakije od plemenite vinove loze. Sastojci se preliju rakijom, ostave stajati 10 dana bez miješanja, ali uz povremeno mućkanje. Potrebno je piti pola decilitra tinkture pola sata prije jela kako bi se spriječila nadutost nakon obroka.

15. Čaj od anđelike - Prelijte žličicu korijena anđelike s 3/4 šalice vode i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana protiv probavnih problema, prehlade i kašlja.

16. Mješavina bilja za ublažavanje kašlja - Potrebno je pomiješati žlicu biljke kičice i pelina, preliti s 250 ml vrele, ali ne kipuće vode i pričekati da se malo ohladi. Uzimati žlicu čaja svakih pola sata kako bi se suzbio jaki kašalj. Djeca trebaju uzimati žlicu čaja svakih sat vremena.

17. Vino od kičice za reumu i giht - Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i čuvajte na hladnome mjestu. Uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka. Ovaj liker potiče izmjenu tvari, čisti krv te pomaže kod reume i gihta.

18. Protiv buha - Pelin je djelotvoran i u borbi protiv buha koje napadaju kućne ljubimce. Svježi pelin izmrvite među prstima te prelijte zagrijanim jabučnim octom, ostavite da se ohladi, a potom razrijedite vodom i ulijte u bočicu s raspršivačem pa poprskajte svojeg ljubimca. 

19. Kupka za reumu i živce - Stavite 200 g nasjeckane anđelike (cijela biljka) u 5 l hladne vode i ostavite tijekom noći. Ujutro kuhajte 15-30 minuta i ulijte u pripremljenu kadu za kupanje temperature od 33 do 38°C. Ostanite u kupki deset minuta te ponavljajte prema želji i potrebi.

20. Ljekovite mješavine s pelinom - Od pelina se pripravljaju različiti pripravci, od praha i tinktura do ekstrakta, vina i rakije, a njegovu gorčinu možete ublažiti dodatkom meda ili soka. Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su gospina trava, kopriva, kadulja, metvica i stolisnik. Čaj od jednakih količina pelina i metvice pomaže kod pokvarenog želuca i trovanja hranom, a čaj od pelina, kadulje i lista oraha dobar je u borbi protiv kandide, posebno ako je njezino žarište u probavnom traktu. U kombinaciji sa smiljem i metvicom pelin će pomoći kod oštećenja jetara prouzročenog lijekovima ili toksičnim tvarima. Osušenim listovima pelina možete napuniti i jastučiće, a njegov će aromatičan miris otjerati nesanicu te olakšati disanje kod prehlade, kašlja i začepljenog nosa.

VIDI OVO: Koliko se šećera zapravo nalazi u cugi?

VIDI OVO: Ova neseksi kvaliteta vodi boljem seksualnom životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci