Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
ZA KUĆU BEZ BUBA

Prirodni pripravci za zaštitu od smrdljivih martina, krpelja, komaraca, mrava, moljaca...

Neke od ovih pripravaka možete bez problema koristiti za zaštitu pasa od krpelja i buha, samo ih u tom slučaju još malo razrijedite, da koncentracija aktivnih sastojaka bude manja

Kukce od sebe lako možete otjerati posve prirodno, bez kupovine preparata punih kemikalija koje štete i vama i okolišu. Donosimo vam odlične savjete i jednostavne recepte u kojima veliku ulogu imaju biljke i njihova eterična ulja. 

POGLEDAJTE VIDEO Kako ne biste smjeli vaditi krpelja iz kože:

Pokretanje videa...

01:49

Smrdljivi martini

Smrdljivi martini bježe od mirisa mente koliko ih noge nose pa se oboružajte ovom biljkom ili njezinim eteričnim uljem. Mentu možete držati u teglicama na prozorima i balkonima, otpuštat će miris koji će smrdljive martine držati podalje od vašeg doma.

Još efikasnije je napraviti sprej od eteričnog ulja mente - stavite nekoliko kapi u bočicu sa sprejem, dodajte malo vode, protresite i pošpricajte tom tekućinom područja u domu kroz koja ulaze, poput prozora i ulaznih vrata.

Ne vole ni miris čilija i češnjaka. Pripravak je jednostavno napraviti, a zaštitit će i vaše biljke od napada ovih kukaca. U litri vode kuhajte 100 grama sjeckanog čilija ili češnjaka, ohladite pa tu tekućinu razrijedite s vodom u omjeru 1:10. Poprskajte kritična područja i smrdljivi martini bi trebali otići. 

Još jednostavnije je staviti komadiće čilija ili češnjaka uz prozor i vrata te tako spriječiti da ulaze u dom.

Krpelji

Sezona krpelja je počela i važno je zaštititi se, posebno kad znamo da krpelji znaju biti opasni. Oni zaraženi virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalaze u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave dok krpelja zaraženih bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu ima na čitavom području grada Zagreba.

Osam znakova da u kući imate problema s bubama: Od crvenih točkica na koži do čudnih mirisa
Osam znakova da u kući imate problema s bubama: Od crvenih točkica na koži do čudnih mirisa

Kada pronađu žrtvu, krpelji najprije hodaju po tijelu satima u potrazi za savršenim mjestom, a tada se tamo dobro učvrste rilom. Sama procedura probadanja kože traje desetak minuta, a žrtva to ne osjeća jer krpelj u svojoj slini ima tvar koja djeluje poput anestetika.

Želite li ih otjerati od sebe prirodnim putem, koristite domaće pripravke. Donosimo vam 7 savjeta i recepata od kojih neke možete koristiti i na kućnim ljubimcima:

1. Sprej s cedrovim uljem

Cedrovo ulje je neotrovno, prirodno sredstvo protiv krpelja i drugih insekata. Može se prskati izravno na kožu ili na odjeću. Siguran je za upotrebu na ljudima, ali i na kućnim ljubimcima. Ulje cedra ne samo da odbija krpelje i druge dosadne insekte, već ih i ubija. Ulje cedra u trgovinama stoji oko 30 kuna (bočica od 10 ml).

Dreamstime

2. Domaći repelent protiv krpelja i kukaca

Samo promiješajte sve navedene sastojke i nanesite na kožu prije izlaska iz kuće.

Sastojci:

  • 9 kapi eteričnog ulja citronele
  • 6 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 6 kapi eteričnog ulja paprene metvice
  • 1 žlica bademovog ulja ili ulja jojobe

3. Pomaže i ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa poznato je kao vrlo učinkovito sredstvo protiv krpelja. U bočici s raspršivačem pomiješajte 120 ml destilirane vode i 20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Prije upotrebe protresite i poprskajte po koži ili odjeći, obući...

Ovaj pripravak siguran je i za korištenje kod pasa. Sigurno za upotrebu na psima (ulje eukaliptusa mora se razrijediti s vodom prije nanošenja na životinju).

4. Nimovo ulje

Ovo ulje je odlično za odbijanje krpelja. Stavite nekoliko kapi na dlan pa utrljajte na kožu. Također, možete ga koristiti i tako da ga prije nanošenja razrijediti - pomiješate s bademovim ili nekim drugim laganim uljem. U razrijeđenom obliku smije se koristiti i kod pasa, kao zaštita od krpelja, ali i buha. Također, nimovo ulje fantastično je za lakše uklanjanje krpelja iz kože. Nanesite kap do dvije izravno na krpelja i puno lakše ćete ga izvaditi.

Krpelj vreba i u vašem dvorištu - evo kako se možete zaštititi
Krpelj vreba i u vašem dvorištu - evo kako se možete zaštititi

Inače, ulje nima (neem) dobiva se prešanjem sjemenki istoimenog drveta kojega u Indija smatraju svetim i koriste za ublažavanje različitih tegoba već tisućama godina. Još jedna stvar po kojoj je ova biljka vrlo poznata je i to što je odličan prirodni pesticid.

Recept kako ga napraviti: Tekućina za zaštitu biljaka od nametnika radi se tako da u bocu sa raspršivačem stavite litru tople vode, 10 ml ulja nima i nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa (ako imate eko varijantu, to bi bilo najidealnije). Dobro promućkajte i posprejajte po biljkama. Imajte na umu da tekućinu treba potrošiti isti dan.

Također, trebate znati da ovaj pripravak ne djeluje na način da odmah ubije sve nametnike, već radi sporije, ulazi u njihova tijela i remeti im hormone, a time i životne cikluse, što uzrokuje da uginu u par dana nakon što pojedu posprejani dio biljke. Djeluje i na ličinke te na jajašca nametnika.

5. Jabučni ocat

U bočici s raspršivačem pomiješajte sljedeće sastojke, protresite pa nanesite na kožu ili odjeću:

  • 2 šalice vode
  • 4 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice organskog ulja nima

6. Određena eterična ulja 

Krpelji ne podnose miris limuna, naranče, cimeta, lavande, paprene metvice i geranije pa će izbjegavati hvatanje za sve što miriše po njima. Bilo koje od ovih ulja možete pomiješati s, recimo, bademovim i premazivati njime kožu.

7. Jedite češnjak!

Iako ne miriše ugodno dok isparava kroz kožu, odlična je zaštita od krpelja, jer ni krpelji ne vole taj miris. Možete jesti svježi češnjak ili ga u tijelo unositi u obliku kapsula.

Napomene: Nemojte davati češnjak kućnim ljubimcima! Također, imajte na umu da se eterična ulja ne preporučuju za korištenje na mačkama, prenosi farmersalmanac.com.

Mosquito biting in the arm is a cause of malaria.

Komarci, mušice, muhe...

Miris lovora tjera komarce i druge dosadne kukce, poput muha, mušica... Sve što trebate napraviti je zapaliti nekoliko suhih listova u prostoru u kojem boravite ili ga razmrviti pa posipati oko sebe.

Komarci ne vole ni miris bosiljka, lavande, citronele, kadulje, ružmarina, mačje trave i matičnjaka. Pomoći će vam i osušeni talog kave, samo ga stavite u metalnu posudicu i zapalite. Talog kave pomaže i u borbi protiv mrava - posipajte mjesta na kojima se okupljaju i miris će ih nagnati da se presele na neku drugu lokaciju. Ovaj način odbijanja komaraca preporučuje Američka agencija za zaštitu okoliša kao odličnu alternativu kupovnim sredstvima.

Određena eterična ulja koja komarci ne vole, ali ne stavljajte ih direktno na kožu već razblažite. Na primjer, nakapajte nekoliko kapi u maslinovo ulje, promućkajte i našpricajte na kožu. Ili, nakapajte ih na blazinicu pa stavite blizu mjesta gdje sjedite. Miris će tjerati krvopije. Jednak učinak imat će i ako ga nakapate u svijećnjak za eterična ulja.

Cijena eteričnim uljima ovisi o vrsti. Od citronele ili limunskog eukaliptusa stoji 30-ak kuna za bočicu od oko 10 ml. Komarce i druge bube tjeraju eterična ulja od:

  • limunskog eukaliptusa
  • citronele
  • lavande
  • ružmarina
  • cedra
  • paprene metvice
  • klinčića
  • cimeta
  • limunske trave

Pauci

Postoji staro narodno vjerovanje da pauci ne vole miris kestena i neće ući u kuću oko koje su poslagani kesteni. Živite li u stanu, rasporedite ih po domu. Također, vjeruje se da isti učinak imaju i orasi. Nema pouzdanih dokaza za to, ali stara narodna praksa često se pokaže uspješnom pa nije loše pokušati i s ovim metodama. 

Sprej od eteričnog ulja ili octa 

Ulje eukaliptus, čajevca ili metvice zadržat će pauke izvan kuće. Stavite u posudicu sa sprejem vodu i 10 do 15 kapi eteričnog ulja te promućkajte. Prskajte oko prozora i vrata. Sličan učinak ima i ocat. Ipak, sa sprejem nemojte pretjerivati jer bi miris, osim pauka, mogao rastjerati i vaše prijatelje.

Poslažite citruse po cijeloj kući 

Pauci jednostavno ne mogu smisliti citrusne mirise pa će vam limun, naranča ili, recimo, grejp pomoći. Stavite u nekoliko dijelova kuće komadiće citrusa i mijenjajte ih svakih nekoliko dana jer miris vremenom ishlapi.

Pomaže i duhan

Iako duhan tjera pauke, rijetki će ga zbog toga razasuti po kući, posebno u doba sve skupljih cigareta. Otjerat će ih i miris cedrovine pa ako imate priliku, donesite komad tog drveta kući ili nabavite eterično ulje cedra.

8 načina kako efikasno smanjiti svrbež nakon ugriza kukaca
8 načina kako efikasno smanjiti svrbež nakon ugriza kukaca

Nabavite nojevo jaje 

Pauci ne vole specifičan miris ljuske nojevog jajeta pa ne žele biti u istoj prostoriji s njime. Najprije se pomoću dvije rupe, gore i dolje na jajetu, iscijedi sadržaj, a potom se kroz iste rupe provuče vrpca koja će ga držati na plafonu, lusteru ili zidu. Ovaj način obrane od pauka dolazi iz Turske, a ovu metodu prakticiraju i u Aja Sofiji u Istanbulu.

Mravi i moljci

Miris cimeta kukcima nije ugodan, posebno mravima. Skrenut će s puta pospete li ih s malo cimeta ili ako napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s njihovim ulaskom u kuću, i oni je neće prelaziti. Osim toga, u malu vrećicu možete staviti štapić cimeta kako biste odjeću zaštitili od moljaca.  

Moljci, također, ne vole miris lavande pa je stavite u ormare i ladice u obliku cvjetova u platnenim vrećicama ili eteričnog ulja nakapanog na komad tkanine. Isti učinak imaju i eterična ulja limunske trave, pačulija i cedra.

Još neki pripravci koje mravi ne vole:

  • Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo samljevenog lovora, paprene metvice ili klinčića. Dobro promućkajte pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.
  • Iscijedite limun pa sok nanesite na kritične točke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega.
  • Kora od krastavca je prirodni otrov za mrave pa stavite koru tamo gdje se skupljaju i pobjeći će.
  • Stavite listiće lovora po kutovima doma gdje se sakupljaju mravi.
  • Ocat je čudotvoran, a možete ga koristiti na više načina - nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu octa i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze. 
  • Soda bikarbona i šećer u prahu pomiješajte u jednakim omjerima pa staviti na mjesta kojima vladaju mravi. 
  • Miris kave će ih natjerati da promijene stanište. Sve što trebate napraviti je staviti mljevenu kavu na mjesta odakle izlaze. 

Mnoge biljke štite od kukaca, a možete napraviti i odličnu svijeću koja ih tjera

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Svijeća za tjeranje kukaca

Miris citronele i eukaliptusa komarci, mušice i drugi kukci ne vole pa od njih napravite svijeće koje će ispuštati ugodan miris i ujedno tjerati kukce od vas, bilo da sjedite u vrtu, na balkonu ili u domu.  

Što vam je potrebno:

  • vosak - možete iskoristiti staru svijeću ili ga kupiti
  • eterično ulje citronele
  • eterično ulje eukaliptusa
  • 2 drvena štapića
  • staklena posudica u kojoj će biti svijeća
  • fitilj
  • ljepljiva traka

Postupak:

Stavite fitilj u staklenu posudicu tako da ga drveni štapići drži odozgo, a donji dio zalijepite trakicom za dno posude. Štapiće stavite vodoravno na posudu i fitilj pričvrstite tako da stoji u sredini i ne miče se kasnije dok ulijevate smjesu voska i eteričnog ulja.

Vosak otopite tako da ga stavite u lončić koji se zagrijava u vodi koja se nalazi u drugom loncu, na srednjoj temperaturi. Kad se otopi, umiješajte eterično ulje citronele - 10 do 13 kapi i 5 do 8 kapi ulja od eukaliptusa (za svijeće srednje veličine). Polako to sipajte u staklenu posudicu i pazite da se fitilj ne pomakne. Ostavite nekoliko sati da se stvrdne pa uklonite štapiće koji drže fitilj.

Ove biljke štite dom od muha, žohara, mrava, pauka, komaraca, stjenica, moljaca...

  • BOSILJAK Ovaj odličan začin dobro je imati u domu i zbog kuhanja, ali i ako se želite riješiti dosadnih muha i komaraca - miris bosiljka ih odbija. 
  • MAČJA TRAVA Ne morate imati mačku u kući da biste kupili mačju travu, poznatu i kao mačja metvica. Ova biljka tjera žohare, komarce i krpelje. Sadrži kemikaliju nepetalactone čiji miris je privlačan mačkama, a odbojan kukcima.
  • KRIZANTEMA Ova predivna biljka je fantastična jer je ne vole ni mravi, niti žohari, pauci, stjenice, krpelji i srebrne ribice - gmizavi insekti koji vole boraviti u kupaonici, a najčešće izlaze noću.
  • LAVANDA Osim što njezin miris umiruje i opušta, odličan je za tjeranje komaraca. Držite je blizu prozora i vrata.
  • LIMUNSKA TRAVA Citronela ili limunska trava može se nabaviti i kao eterično ulje, a pomaže držati komarce podalje od ukućana. Nije loše u domu imati ovu mirisnu biljku u tegli, jer osim što tjera kukce, prefino miriše i može se koristiti u pripremi nekih jela.
  • NEVEN Mnogi vrtlari dobro znaju da ova biljka čini čuda u odbijanju kukaca. Komarci mrze njegov miris, ali i zečevi. No važno je napomenuti da miris nevena obožavaju puževi.
Zaštitite se na siguran način od komaraca i krpelja
Zaštitite se na siguran način od komaraca i krpelja
  • METVICA Nana, metvica ili menta miriše predivno, ali ne i mravima, paucima, komarcima i ostalim kukcima. Nije loše imati ovu biljku u teglama u kući, jer osim što će otjerati dosadne kukce, uvijek ćete imati pokoji grančicu za svježi čaj pri ruci. 
  • DRAGOLJUB Ovo cvijeće odbija lisne uši pa ih nije loše posaditi uz rajčice, krastavce i ostalo povrće u vrtu, ili uz neke kućne biljke, ruže...
  • RUŽMARIN Komarci, muhe i određene vrste moljaca ne podnose miris ružmarina pa ga svakako držite u domu. Osim toga, tako će vam uvijek biti pri ruci zatreba li vam kao dodatak nekom jelu od mesa.
  • KADIFA Ovaj cvijet lijepo izgleda, ali miris mu nije nimalo ugodan, kako ljudima, tako i komarcima.
  • MATIČNJAK Miris matičnjaka ili melise, koji podsjeća na miris limuna, odbija mnoge kukce, uključujući i komarce. Posadite ga u teglu i držite u kući i na balkonu, dvorištu.
  • LOVOR Osim što tjera dosadne komarce, muhe, mušice itd., otjerat će iz kuće i mrave.
  • KRASTAVAC Kora od krastavca je prirodni otrov za mrave i bježe od nje. 
  • CIMET Mravi i moljci ne vole miris cimeta.

Od kukaca u kući spašavaju i stonoge

Iako ih nije baš lijepo i ugodno vidjeti dok jurišaju po domu, kućne stonoge su zapravo vrlo korisne. Slobodno možemo reći - budite sretni da ih imate!. One ubijaju žohare, moljce, muhe, termite, stjenice, buhe, mrave, pauke, grinje... To im je hrana, a imaju velik apetit. 

Kućne stonoge ne stvaraju mreže niti gnijezda u kući već su stalno u potrazi za hranom, i tako vas zapravo rješavaju nametnika koji u domu rade štetu. One ne uništavaju drvene površine i ne prenose smrtonosne bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO: DOM IZ BAJKE NETFLIX KRETZ OBITELJI

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith