Lifestyle

Komentari 3

Prirodno: Domaća tinktura i čaj za ublažavanje cisti u grudima

Prirodno: Domaća tinktura i čaj za ublažavanje cisti u grudima

Ako vas kvržica u dojci boli, to je znak da se radi o benignom problemu, kaže dr. med. Krajina Pokupec. Kad je riječ o velikoj, neugodnoj cisti, liječnik će obaviti punkciju

Ciste su najčešći uzrok kvržica i bolova u dojkama kod žena između 30 i 50 godina. Simptomi koji se često pogoršavaju prije mjesečnice uključuju natekle i bolne grudi te jednu ili više kvržica, koje se obično mogu napipati na vanjskom dijelu dojke. 

Smatra se da su fibrocistične promjene u grudima povezane s mjesečnim oscilacijama razine hormona u tijelu, no mogu biti povezane i s kvalitetom života (stres i pušenje, na primjer). Ako su ih imale i druge žene u vašoj obitelji, postoji velika mogućnost da ćete ih imati i sami. Dobra je vijest da je u pravilu riječ o benignim promjenama na dojkama te da se u većini slučajeva tegobe mogu umanjiti prirodnim lijekovima.

Tek iznimno, kad je riječ o velikoj cisti koja je neugodna ili se ponavlja, liječnik će obaviti punkciju - vađenje tekućine iz ciste.  

- Pacijentice se često smire kad im kažem da je dobro što ih kvržica boli, jer ciste i fibroadenom svojim rastom i širenjem stvaraju bol i probadanje, dok s druge strane, karcinom obično ne boli. Ukratko, bol je znak da je riječ o benignom problemu - kaže dr. med. Ksenija Krajina Pokupec, ujedno fitoterapeutkinja iz savjetovališta i trgovine čajeva i biljnih proizvoda Botana. 

Fibroadenom je nekancerogeni tumor koji se najčešće javlja u adolescentica i žena mlađih od 30 godina. Najčešće se može napipati kao čvrsta, glatka i gumena nakupina tkiva u definiranom obliku, a kako može narasti i do osam centimetara, može biti vrlo neugodan pod kožom. S obzirom na to da s vremenom raste, dobro je posjetiti liječnika čim ga napipamo ispod kože.

U fibrocistične bolesti dojki spada i fibrocistična mastopatija, koja se na ultrazvuku dojki može pokazati samo proširenjem mliječnih kanalića, cistama u dojkama ili kao dobroćudni tumor. 

- Što se tiče cista na dojkama i fibrocistične mastopatije te eventualno postojećeg fibroadenoma dojke, a to su dobroćudni tumori, na njih treba djelovati imunološkim i protutumorskim biljkama te ukomponirati u čaj i kapi, te antistresne biljke, jer su sve pacijentice uplašene i pod stresom. Ljekoviti čaj i kapi su na bazi nevena, imele, bazge, valerijane, zlatnice, vrkute, koja je ujedno preventiva karcinomu prema nekim istraživanjima, te kora vrbe - kaže Ksenija Krajina Pokupec.

Osim toga, svakodnevno, ujutro i navečer, treba mazati dojke kremom na bazi shea maslaca, koja među ostalim sadrži majoran, neven i geranium.  

- Uz redovitu terapiju čajem, biljnim kapima i kremom protiv mastopatije, važno je voditi računa o tome da je prehrana raznolika, sa što manje zasićenih masnoća i uz smanjeni unos soli. Izbjegavajte teške fizičke poslove u kojima se naprežu ruke i prsni mišići, a ako ste u strahu ili loše spavate zbog napetosti i bolova, popijte navečer čašu toplog mlijeka s medom i 40-50 kapi tinkture odoljena - valerijane - savjetuje dr. Krajina Pokupec. 

Važno je znati: U većini slučajeva prirodno liječenje je potpuno dovoljno da se simptomi brzo značajno ublaže, odnosno da se spomenuti problemi u potpunosti povuku.  

Lijek na bazi aloe vera

Treba vam pola litre medicinskog alkohola (špirita, neovisno koji je postotak), pola kilograma domaćeg meda, 0,75 litara crnog domaćeg vina, pola kilograma kave od cikorije te 150 grama listova kaktusa aloe vere bez bodlji. Trebate paziti da biljku ne zalijevate barem 7 dana prije nego što uberete listove. Očistite ih od bodljica te sameljite. U to dodajte ostale sastojke te sve izmiješajte. Za ovu količinu trebat će vam staklenka od najmanje 3 litre.

Zatvorite je i ostavite na tamnom i hladnijem mjestu 14 dana. Zatim smjesu procijedite kroz gazu i pretočite u staklene boce. Dobivenu tekućinu pijte sat do dva prije obroka, tri puta na dan po jednu žlicu. Bitno je da želudac bude prazan prije i nakon korištenja lijeka, kako se ne bih miješao s hranom. Prije nego što potrošite prvu smjesu, napravite još jednu dozu te je potrošite istim tempom. 

Obratite pažnju na neke stvari

Najčitaniji članci