Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Probleme s pamćenjem liječe prijatelji, križaljke i vježbanje

Probleme s pamćenjem liječe prijatelji, križaljke i vježbanje
1

Druženje stimulira rad mozga pa što više vremena provodite okruženi dragim ljudima, bit ćete otporniji na gubitak pamćenja, ali i depresiju te tjeskobu

VIDEO

Da ugodno vrijeme s obitelji i prijateljima dobro utječe na naš život, svima je poznato. No znanstvena istraživanja su potvrdila kako komunikacija s drugima izrazito pozitivno utječe na rad mozga, i to baš na područja memorije i učenja. Iako nam se čini kako je stjecanje prijatelja u mlađim danima mnogo jednostavnije nego kad ostarimo, ne bismo se trebali prepuštati samoći.

Usamljeni ljudi mnogo brže obolijevaju, napadaju ih depresija, ali i teške bolesti poput karcinoma, i to u mnogo većoj mjeri nego društvene osobe. Smijeh, naime, pojačava proizvodnju stanica u dijelovima mozga zaduženih za memoriju i budnost.

Istodobno, smanjuje hormone stresa koji nam mogu umanjiti jasno razmišljanje, navodi Američka asocijacija za umirovljenike. Dokazano je kako razmišljanje o šali koju ste čuli potiče rad područja mozga koje je vitalno za učenje i donošenje odluka.

U održavanju mladog mozga pomoći će vam i popodnevno spavanje.

Priuštite si i do 90 minuta svakodnevnog drijemanja. Bit ćete svježi i opušteniji, posebice ako imate problema s noćnim buđenjem. Pokusi su pokazali kako osobe koje se redovito odmaraju tijekom dana imaju znatno bolje rezultate na testovima odlučivanja i kreativnosti.

Pokušajte vježbati i meditaciju. Ona utječe na jače veze između stanica mozga, posebice u dijelu koji kontrolira naše emocije.

Ukusna hrana pomaže i mozgu

Namirnice koje će vas osvježiti i pojačati vam mentalno zdravlje ne moraju biti skupe. U proljetnim i ljetnim danima razgibat će vas branje kupina, malina, trešanja ili ribizla, a to lijepo i ukusno voće vašem će organizmu podariti potrebne količine antioksidansa i željeza. Možete ih kombinirati i s integralnim brašnom te prirodnim zaslađivačima poput stevije za ukusne deserte. Kikiriki i sjemenke suncokreta ili sezama sadrže vitamin E koji značajno pomaže boljem radu mozga. Bolje ćete razmišljati i uz omega-3 kiseline, kojih ima u cijenom prihvatljivoj i dostupnoj ribi poput srdela, tune ili cipla. Rajčice će vas hidrirati, a krvnu sliku popravit će vam i špinat, blitva te drugo zeleno povrće. 

Kako poboljšati pamćenje i održati mentalno zdravlje

  • Prijatelji su važni. Druženje stimulira mozak.
  • Redovito vježbajte, uz mišiće se budi i mozak. 
  • Vježbajte meditaciju po 40 minuta na dan. 
  • Rješavajte križaljke, sudoku, matematičke pitalice...  
  • Odspavajte svako popodne barem sat vremena.
  • Redovito perite zube jer bolesti mogu ugroziti mentalne sposobnosti.
  • Slušajte glazbu, pjevajte, svirajte, uživajte u ritmu.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj