Lifestyle

Komentari 0

Prodaje se cijelo jedno švedsko 'wellness selo' za 47 milijuna kn

Prodaje se cijelo jedno švedsko 'wellness selo' za 47 milijuna kn

'Mještani su vodu rado i dijelili, a tko god je htio mogao je doći u grad piti izvorsku vodu i koristiti njihove kupke za koje se vjerovalo da pomažu uspostaviti ravnotežu'

Pandemija koronavirusa možda je djelovala na globalno tržište nekretnine, ali Šveđani - koji nikada ni nisu bili u potpunoj blokadi - baš sad prodaju cijelo jedno 'wellness selo' za 70 milijuna švedskih kruna (7,3 milijuna dolara ili 47.685.393 kn).

POGLEDAJTE VIDEO o prenapučenosti Dublina koji 'puca po šavovima':

Satra Brunn je "wellness selo" na periferiji glavnog grada Švedske Stockholma, a izgrađeno je 1700. godine kad je švedski liječnik Samuel Skragge u Satri otkrio izvor termalne vode i kupio sve okolno zemljište. Na njemu je sagradio bunare, toplice, bolnicu, crkvu i stanove. Bilo je to vrijeme kad je prirodnim izvorima naglo narasla popularnost jer su ljudi shvatili da izvorska voda visoke kvalitete dobro djeluje na organizam, te čak i liječi neka zdravstvena stanja i tegobe.

Riječ o "ljekovitim svojstvima" vode iz Satra Brunna brzo se proširila, privlačeći domaću elitu iz okolnih mjesta da tamo naprave ljetnikovce i vikendice. 

Mještani su vodu rado i dijelili, a tko god je htio mogao je doći u grad piti izvorsku vodu i koristiti njihove kupke za koje se vjerovalo da pomažu uspostaviti emocionalnu ravnotežu.

Oko 1740. zemljište kuće kupio je jedan biskup iz grada Vasterasa, a već par godina kasnije poklonio ga je jednom od najboljih švedskih sveučilišta, Sveučilištu Uppsala. U vlasništvu Sveučilišta je ostalo sve do 2002. godine, kad je prodano 16-orici lokalnih poduzetnika koji su ga prenamijenili u turističko mjesto sa spa i Wellness sadržajem.

Od 2015. godine u selu postoji punionica koja uzima vodu s jednog od čak sedam izvora, a svi su već dobili najviša svjetska priznanja i nagrade za 'izvore s vodom neupitne čistoće'.

Selo se prostire na 242.811 metara četvornih, a u cijenu je uključeno još i 339.936 četvornih metara neobradive površine. Broker Jonas Martinsson rekao je za CNBC da Satra Brunn i njegove nekretnine mogu kupiti i stranci, te da nema nikakvih ograničenja za strane kupce.

Najčitaniji članci