Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Promijenite stav ako na posao idete s grčem - ne tražite novi

Promijenite stav ako na posao idete s grčem - ne tražite novi

Ako početkom svakoga radnog tjedna na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedjeljka, a ponedjeljak tako daleko od petka, očito je da se na svom poslu ne osjećate dobro

VIDEO

Idealan posao iz snova ne postoji. Sreća na poslu, baš kao i sreća u privatnom životu, počinje od vas samih, poručuje Sonja Lyubomirsky, profesorica psihologije sa Sveučilišta u Kaliforniji. Takav stav postaje sve važniji jer prema jednoj američkoj anketi, zadovoljstvo i sreća na radnome mjestu posljednjih su godina dotakle dno te su na rekordno niskoj razini. Iako se svaki novi posao na početku doima kao izazov, a novi kolege kao idealni suradnici, taj dobar osjećaj ne traje dugo. Oduševljenje novim poslom nestaje već nakon godinu dana rada. Nakon što na radnome mjestu puste korijenje, zaposlenici počinju s traženjem mana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Postaju laserski fokusirani na dvije ili tri stvari koje im se ne sviđaju i koje im smetaju zanemarujući pritom devet ili deset dobrih, a možda čak i odličnih strana svog posla. Zbog toga se polako, ali sigurno počinje rađati ideja da je jedino rješenje traženje novoga radnog mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako početkom svakoga radnog tjedna na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedjeljka, a ponedjeljak tako daleko od petka, očito je da se na svom poslu ne osjećate dobro. No rješenje nije nužno u traženju novog posla nego u tome da pronađete radost u poslu koji imate, a promjenom stava život će se činiti mnogo lakšim.

Nekad je dobro biti ravnodušan - bit ćete puno sretniji u životu
Nekad je dobro biti ravnodušan - bit ćete puno sretniji u životu

Razgovarajte o dobrim danima i riješit ćete se depresije

Problem: U današnjoj ekonomskoj situaciji zaposleni se teže nego prije pet godina odlučuju dati otkaz na poslu koji ih profesionalno i financijski ne zadovoljava.

Rješenje: Da biste na poslu bili sretniji, usredotočite se na uspješne dane te na zahvalnost i uvažavanje. To su djelotvorni protuotrovi koji liječe depresiju na poslu, tvrdi Sonja Lyubomirsky, koja istražuje osjećaj sreće. Na kraju tjedna nabrojite barem tri dobre stvari koje su vam se na poslu dogodile i bit ćete motiviraniji.

Novim ciljevima i izazovima razbijte osjećaj monotonije

Problem: Dosadan posao, bez izazova.

Rješenje: Kad osjetite da vam posao postaje dosadan, postavite si nove ciljeve i nove izazove kojima ćete usavršiti znanja i vještine. Istraživanja su pokazala da takva strategija razbija monotoniju, povećava učinkovitost i zadovoljstvo zaposlenika, tvrdi dr. Heidi Grant Halvorson, autorica knjige “Kako ostvariti svoje ciljeve”. Suočen s novim izazovom, mozak počinje iskorištavati svoje uspavane resurse - pozornost, pamćenje, samokontrolu te snagu volje, a mi se uslijed toga osjećamo angažirano, korisno i zadovoljno.

S kojom generacijom je najgore raditi - Z, X ili milenijalcima?
S kojom generacijom je najgore raditi - Z, X ili milenijalcima?

Na posao ponesite svoju strast i pravu osobnost

Problem: Od posla koji radite plaćate račune, kupujete hranu i odjeću, no on vas ne ispunjava jer sanjarite o umjetničkoj profesiji.

Rješenje: Ne poduzmete li korake, nezadovoljstvo će rasti. Kreativnost i umjetničku crtu pokušajte ugraditi u posao koji radite. Ne potiskujte svoje pravo ja. Na poslu budite ono što jeste te ne ostavljajte najbolji i najkreativniji dio sebe kod kuće, poručuje psiholog David Ballard. Biti profesionalan ne znači isključiti osobnost i biti robot.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Evo zašto je važno ostaviti čep na plastičnoj boci prije reciklaže
TKO BI REKAO

Evo zašto je važno ostaviti čep na plastičnoj boci prije reciklaže

Nakon što popijete posljednji gutljaj omiljenog soka iz boce, obavezno vratite čep nazad prije nego što je bacite u kantu za recikliranje. Nemojte vjerovati mitu da se čep baca

Veliki tjedni horoskop: Rak se mora paziti viroza, a Djevice napokon ulaze u bolje razdoblje
od 21. do 27. travnja

Veliki tjedni horoskop: Rak se mora paziti viroza, a Djevice napokon ulaze u bolje razdoblje

Jarci će uspješno otkloniti zdravstvene tegobe, a slobodni Vodenjaci bi nekog zanimljivog mogli upoznati u društvu, na izletu ili kakvom okupljanju te putovanju
Jeste li spremni za novi kviz? Probajte nadmašiti sami sebe i ovaj put riješite sve točno!
NEDJELJNA ZABAVA

Jeste li spremni za novi kviz? Probajte nadmašiti sami sebe i ovaj put riješite sve točno!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...