Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Pronašla je staru haljinu na tavanu pa otkrila da je to Dior vrijedan oko 300.000 kuna

Pronašla je staru haljinu na tavanu pa otkrila da je to Dior vrijedan oko 300.000 kuna

Prije više od 70 godina baka ljubiteljice vintage odjeće, Adeline Vining, nosila je na ples predivnu crnu haljinu od baršuna koja je već desetljećima 'spavala' u starom koferu

Stara baršunasta haljina s tavana zapravo je izvrstan vintage 'ulov'. Danas kreacije modne kuće Christian Dior, naročito ako imaju etiketu te su očuvane, vrijede više stotina tisuća kuna.

36-godišnja Adeline Vining nemalo se iznenadila kad je otkrila da haljina od baršuna koju je davno nosila njezina baka vrijedi oko 300.000 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Čuvarica tradicije

Pokretanje videa ...

Kreacija je bila sakrivena u starom koferu njezina djeda, kojeg je ona naslijedila kao djevojčica, no nije znala da se radi o tako unosnoj robi.

Šarena odijela za izlaske: Top 10 veselih kompleta s uzorcima
Šarena odijela za izlaske: Top 10 veselih kompleta s uzorcima

- Pošto nisam upoznala baku, htjela sam kroz tu haljinu saznati više o njoj. Obratila sam se prije 12 godina modnoj kući Dior, no nisu mi pomogli - izjavila je Adeline, piše The Sun.

Na TikTiku je svoje pratitelje zamolila za pomoć te joj se potom obratio londonski modni povjesničar Henry Wilkinson.

- Tipografija na etiketi sugerira da je haljina rani dizajn Christiana Diora, a silueta pješčanog sata podsjeća na njegov revolucionarni 'New Look' koji je započeo 1947. - izjavio je Wilkinson.

68033398

Fotografija iznad pokazuje Christiana Diora uz modele iz jedne od prvih kolekcija, moguće da je haljina koju je Adeline našla bila dio upravo te kolekcije ili one sljedeće. To su čak sretnoj nalaznici potvrdili i povjesničari.

Na temelju cik-cak obruba na haljini bez naramenica, Wilkinson procjenjuje da dolazi iz kolekcije Christiana Diora za jesen/zimu 1949. u vrijeme kada je još uvijek osobno kreirao dizajn.

Pogled u plavom: Sunčani okviri inspirirani morskim dubinama
Pogled u plavom: Sunčani okviri inspirirani morskim dubinama

- Henry me potaknuo da procijenim haljinu moje bake i povezao me s Kerry Taylor Auctions u Londonu. Aukcijska kuća procijenila je haljinu između 260.000 i 3000.000 kuna, obzirom na njezino dobro očuvano stanje - izjavila je Adeline.

Christian Dior / Point de Vue

Da stvar bude bolja, nakon toga joj je ujak poslao fotografiju na kojoj se vidi kako njezina baka pleše u haljini davne 1956. godine.

- Moj djed je radio u uredu za poslovanje sa stranim državama tako da je baka ovakve haljine nosila na događanja na koja su bili pozvani - ispričala je Adeline.

Satenska suknja ove sezone ima super modnu simbiozu: Chic je u kombinaciji s malim topovima
Satenska suknja ove sezone ima super modnu simbiozu: Chic je u kombinaciji s malim topovima

Unatoč primamljivoj cijeni, Adeline ne planira prodati dizajnersku haljinu svoje bake.

Ističe da je ljude na društvenim mrežama uglavnom zanimala vrijednost haljine te su mnogi predlagali da je uistinu odjene i nosi.

- Zadržat ću je i nositi za neku posebnu prigodu. To je dio povijesti moje obitelji i ne želim se odvojiti od nje - zaključila je Adeline.