Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Proputovao svijet s 19 godina, cijelu Ameriku i kreće ponovo!

Proputovao svijet s 19 godina, cijelu Ameriku i kreće ponovo!
9

U 157 dana i sa samo 19 godina, Petar Rikić, član obitelji koja obožava putovanja, obišao je svijet, a potom i Ameriku. Nakon dvije godine vratio se u Hrvatsku

VIDEO

Petar Rikić do kraja osnovne škole obišao je sve planinske vrhove u Hrvatskoj, do kraja srednje prošao je Europu, a strast za putovanjima vukla ga je sve dalje i dalje. Tada se u njegovoj glavi rodila ideja o putovanju oko svijeta motorom, a nakon šest mjeseci priprema i sa samo 19 godina krenula je i realizacija.

- Putovao sam u smjeru zapada, kroz Europu preko Kanade do Japana i Južne Koreje, kroz Rusiju, Mongoliju i Kazahstan te nazad kući. Nakon povratka rađale su se ideje o novom putovanju, a kako bih ga mogao financirati napisao sam putopisnu knjigu "Oko svijeta"  - kaže Rikić.

Zbog te knjige postao je i poznat, pa Petra danas na Facebooku prati gotovo tri tisuće čitatelja. Knjiga je nedavno doživjela i drugo dopunjeno izdanje, očekuje izdanje na engleskom, a u tijeku je i prijevod na španjolski jezik.

Tijekom putovanja kroz Kanadu koristio se couchsurfingom kako bi uštedio novac za ostatak putovanja, a kroz ostale je zemlje u prosjeku trošio oko 30 dolara na dan.

Na sljedeće veliko putovanje kroz Južnu i Sjevernu Ameriku krenuo je s prijateljem Dominicom Tešićem, a sredstva je prikupio od prodaje putopisa i sponzora.

- Ideja je bila obići oba kontinenta, od najjužnije točke Južne Amerike do najsjevernije točke Sjeverne Amerike, zbog čega smo to putovanje nazvali Panamericana - objašnjava Rikić.

S tog putovanja nosi brojne uspomene, a jedna od najupečatljivijih je bila dvodnevna potraga za granicom Čilea i Bolivije koju nisu mogli pronaći zbog nedostatka oznaka. Kako su u nekoliko sati s 1800 metara nadmorske visine došli do punih 5000 metara, obojica su oboljeli od visinske bolesti.

Nepredviđenih situacija je naravno bilo.

- U Ekvadoru su me čak dva puta opljačkali, ili to barem pokušali. Dogodilo se to u istom gradu u razmaku od dva dana, ali kako su me napali bez oružja naposljetku sam ipak uspio spasiti novčanik - kaže Rikić.

Jedno od najljepših iskustava bio mu je boravak u jednoj amazonskoj zajednici gdje je proučavao njihovu kulturu i običaje, a upravo to je potaknulo želju za ponovnim povratkom u amazonsku džunglu. Nju planira vrlo brzo, a svi koji žele pratiti Petrove pustolovine mogu ga pronaći na Facebook stranici Okosvijeta.com.hr. 

Šaljite nam recenzije s putovanja na kojima ste bili i podijelite dobre savjete, avanturistički duh i strast za pisanjem. Svoje recenzije šaljite na mail: mojeputovanje@24sata.hr.  

POGLEDAJTE OSTALA PUTOVANJA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije