Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Proslavite dan sv. Patrika uz odlična irska jela: Pivski gulaš, pastirska pita, zeleni muffini...

Proslavite dan sv. Patrika uz odlična irska jela: Pivski gulaš, pastirska pita, zeleni muffini...

Gulaš od janjetine ili ovčetine, krumpira i luka je tradicionalno irsko jelo koje se nekad smatralo sirotinjskim, a danas je specijalitet. Uz to odlično ide crno Guinness pivo u koje znaju staviti mrvicu soka od brusnice

VIDEO

Gulaš od janjetine ili ovčetine, krumpira i luka je tradicionalno irsko jelo koje se nekad smatralo sirotinjskim. Danas je to specijalitet koji turisti i domaći rado jedu, posebno kad slave svetog Patrika, koji se tradicionalno slavi 17. ožujka. Uz gulaš odlično ide crno Guinness pivo u koje znaju staviti mrvicu soka od brusnice, što je isprobano odlična kombinacija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

SVETI PATRIK 00:50

Donosimo vam zgodne irske recepte uz koje i vi možete proslaviti ovaj dan i dobro se zabaviti:

Tradicionalna juha

Izrežite luk pa ga pirjajte nekoliko minuta. Dodajte pola kilograma narezanog krumpira, 50 g nasjeckanog poriluka, tri šalice vode (od 240 ml), šalicu mlijeka, malo vrhnja za kuhanje, dvije žličice vlasca, malo majčine dušice, sol i papar. Kuhajte da sve omekša.

Na kraju izblendajte sve kako biste dobili finu krem juhu. Poslužite uz komadiće prženoga kruha i malo maslaca koji mažete na kruh dok jedete juhu.

Kolutići luka u pivskom omotaču

Sastojci: 2 velike glavice luka, 130 g brašna, 2 žličice sitno sjeckanog ružmarina, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 1 žličica slatke paprike, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice mljevenog papra, 375 ml tamnog piva, ulje za prženje umak: 50 g majoneze, 2 žlice Dijon senfa, 1 žličica tamnog piva, malo papra

Priprema: Pomiješajte brašno, ružmarin, češnjak, slatku papriku, sol i papar. Dodajte pivo pa mutite pjenjačom dok ne nestanu grudice. Očistite luk i narežite ga na deblje kriške. Kad se ulje dovoljno zagrije, umočite kolutove luka u smjesu i otresite višak.

Lagano spustite kolutove luka u vruće ulje. Nemojte ih staviti previše kako se ne bi zalijepili. Pržite ih jednu do dvije minute dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Gotove kolutove luka stavljajte na papirnati ručnik kako biste odstranili višak masnoće. Po želji začinite soli i ružmarinom.

10 odličnih recepata s gljivama: Složenac, gulaš, tortilje, umaci
10 odličnih recepata s gljivama: Složenac, gulaš, tortilje, umaci

Tradicionalni irski gulaš

Sastojci: 2 male žlice maslaca, 1 i 1/2 kg janjetine (but), 1 luk, 3 režnja češnjaka, 2 mrkve, 2 šalice goveđeg temeljca, sol, svježe mljeveni papar, 8 krumpira, peršin, majčina dušica

Priprema: Kockice janjetine popržite na maslacu. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i mrkvu pa pirjajte pet minuta. Ulijte vodu ili temeljac, začinite i kuhajte 15 minuta. Dodajte narezani krumpir, majčinu dušicu i peršin te kuhajte u poklopljenom loncu najmanje 45 minuta.

Blagdanska peciva

Sastojci: 260 g brašna, 3 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice sode, 1/2 žličice soli, 80 g maslaca, 175 ml mlaćenice, oko 4 žlice omekšalog maslaca, nekoliko listova opranog pa osušenog peršina

Priprema:  Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli. Umiješajte 80 g maslaca u suhe sastojke, a zatim dodajte mlaćenicu i sve brzo umiješajte. Dobro zamijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Izvaljajte tijesto do debljine od oko jednog centimetra.

Čašom izrežite krugove od tijesta te ih stavite u posudu obloženu papirom za pečenje. Stavite malo omekšalog maslaca na vrh svakog kruga te na svaki stavite list peršina. Pecite oko 12 minuta na 230°C. Ova peciva izvrsno pašu uz razna variva i gulaše.

Pastirska pita

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1∕2 glavice luka, 2 mrkve, 200 g pelata, žlica maslaca, 3∕4 žlice brašna, žlica peršina, 600 g krumpira, 3 žlice mlijeka, bosiljak, sol, papar

Priprema: Krumpire skuhajte. Luk i mrkvu popržite te dodajte meso. Začinite pa umiješajte rajčicu. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mlijeko i maslac, te sve dobro zgnječite.

Zdjelu za pečenje premažite maslacem i dodajte smjesu od mesa. Prekrijte je krumpirom koji nanesite slastičarskom vrećicom i zapecite na 250 °C oko 15 minuta.

Pivski gulaš

Sastojci: 500 g junetine, 5 dl tamnog piva, 400 g sjeckanih rajčica, 2 lista lovora, celer, 2 luka, 2 mrkve, 400 g krumpira, sol, papar, žlica brašna, ulje, peršin 

Priprema: Meso izrežite na kocke. Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu na ploške. Zagrijte ulje i pirjajte narezani luk, mrkvu i celer oko 10 minuta. Dodajte meso narezano na kocke i brašno.

Pirjajte te ga zalijte pivom i umiješajte sjeckane rajčice s lovorovim listom. Začinite solju i paprom, pa kad gulaš zavrije, poklopite i kuhajte oko sat i pol. Dodajte krumpir narezan na kocke i kuhajte dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte još tekućine.

Irski lonac s ječmom

Sastojci: žlica maslinova ulja, 760 g janjetine (kotleti), šalica ječma, 2 šalice temeljca, 2 mrkve, korijen celera, vezica špinata, sol, papar

Priprema: Namočite ječam u vodi. Popržite janjetinu na ulju pa je izvadite na tanjur. Dodajte luk u tavu i popirjajte ga dok ne omekša. Vratite janjetinu u tavu pa dodajte ječam, temeljac i šalicu i pol hladne vode.

Dodajte soli i papra, poklopite tavu i pustite neka zakuha. Smanjite vatru i pirjajte 40 minuta ili dok ječam ne omekša. Dodajte mrkvu i sjeckani celer te kuhajte poklopljeno još 20 minuta, dok janjetina i ječam ne budu mekani. Umiješajte sjeckani špinat i poslužite.

Colcannon

Sastojci: 500 g krumpira, 20 g maslaca, 250 g kelja, 2 mlada luka, dl mlijeka, sol, papar, komadići pečene slanine ili tanko rezanog svinjskog pečenja

Priprema: Oguljene kocke krumpira stavite u hladnu vodu, posolite i kuhajte dok krumpir ne omekša. Ocijedite ga i stavite sa strane. U istome loncu otopite maslac i prepržite kelj narezan na tanje trake. Pirjajte dok ne ‘uvene’ i pusti vodu.

Dodajte sjeckani  mladi luk ili ljutiku, promiješajte, ulijte mlijeko i dodajte krumpir. Smanjite vatru i pasirkom ili vilicom usitnite krumpir i kelj. Maknite s vatre, umiješajte trake pržene slanine ili svinjetine, posolite i popaprite pa u sredini napravite rupu i dodajte još žlicu maslaca, kako bi krumpir bio kremastiji.

Torta od sira i jagoda gotova je za tren, a tako brzo će i 'nestati'
Torta od sira i jagoda gotova je za tren, a tako brzo će i 'nestati'

Brownie s tamnim pivom

Sastojci: 130 g brašna, 30 g kakao praha, 1/2 žličice soli, 100 g čokolade za kuhanje, 8 žlica maslaca, 125 ml tamnog piva, 4 jaja sobne temperature, 130 g šećera, 130 g smeđeg šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 130 g čokoladnih kapljica

Priprema: Prosijte brašno, sol i kakao. Otopite čokoladu za kuhanje na pari. U maloj tavi na srednje visokoj temperaturi otopite maslac dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ulijte maslac u čokoladu te dodajte pivo.

Mutite jaja i šećer oko dvije minute, dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Nastavite miksati na najmanjoj brzini dok dodajete prethodno pripremljene suhe i mokre sastojke. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije.

Pazite da ne miksate smjesu predugo. Umiješajte čokoladne kapljice. Ulijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili i pobrašnili. Pecite 40 do 45 minuta na 180°C. Poslužite sa sladoledom od pistacije.

Sv. Patrik muffini 

Sastojci: 60 g maslaca, 150 g šećera, jaje, 2 i 1/2 žličice kakaa, crvena jestiva boja u gelu, 2 žličice ekstrakta vanilije, 120 ml mlaćenice, 150 g brašna, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice soda bikarbone, žlica bijelog octa; krema: 100 g maslaca, 100 g krem sira, 200 g šećera u prahu, žličica ekstrakta vanilije, 3-4 žlice šećera, jestiva zelena boja 

Priprema: Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaje. U drugoj posudi pomiješajte kakao, boju i ekstrakt vanilije i dodajte smjesi od jaja i maslaca te dobro izmiješajte. Naizmjence dodajte brašno i mlaćenicu. Dodajte sol, soda bikarbonu i ocat.

Smjesu rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta na 170°C. Ostavite muffine 10 minuta u kalupima neka se hlade i prebacite na rešetku. Dobro izmiksajte sir i maslac, postepeno dodajte šećer u prahu i na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Pomoću slastičarske vrećice nadjenite kremom muffine i pospite šećerom, koji ste izmiksali u blenderu sa zelenom bojom.

Irska pita od jabuka 

Sastojci: za tortu: 390 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/8 žličice soli, 1/4 žličice mljevenih klinčića, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 170 g maslaca, 150 g šećera, 4 zelene jabuke, 2 jaja, 180 ml mlijeka, 2 žlice šećera za posipanje; za kremu od vanilije: 6 žumanjaka, 6 žlica šećera, 375 ml punomasnog mlijeka, 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Namastite i pobrašnite posude za pečenje. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, klinčić i muškatni oraščić u veliku zdjelu za miksanje. Povežite maslac sa suhim sastojcima. Dodajte šećer.

Ogulite jabuke i narežite ih na jednake dijelove i uvaljajte u suhe sastojke. U odvojenoj posudi umutite jaja i mlijeko. Dodajte ih jabukama i suhim sastojcima te dobro promiješajte pa stavite u posudu za pečenje. Poravnajte vrh smjese pa je pospite šećerom i pecite 45 do 50 minuta na 190°C. Za kremu mutite žumanjke i šećer.

Mlijeko zagrijte do vrenja pa ga polako umiješajte u smjesu od žumanjaka i šećera. Sve sjedinite pa vratite na srednje visoku temperaturu. Stalno miješajte dok se krema ne zgusne, oko četiri minute. Krema je dovoljno gusta kad ostaje na žlici. Umiješajte ekstrakt vanilije i poslužite s tortom.

Zeleno pivo

Zapravo je vrlo jednostavno, u obično svijetlo pivo stavi se malo prehrambene zelene boje i dobro se promiješa. Ovako nečim ćete oduševiti i ukućane i goste.

The company of young people celebrate St. Patrick's Day.

Koktel 'irsko oko'

Sastojci: 1 čašica irskog viskija, 1/4 čašica likera od mente, 2 čašice vrhnja, višnja za ukras

Priprema: Stavite sve sastojke osim višnje i shaker za koktele i dobro promućkajte. Izlijte u čašu s ledom i na vrh stavite višnju.

Irski koktel 'skakavac'

Ovo je tradicionalan koktel koji Irci pripremaju za proslavu sv. Patrika. Pomiješajte tri čašice likera od mente, jednu čašicu irskog viskija, čašicu likera od kave i malo sladoleda od vanilije. 

Sveti Patrik limunada

Napravite klasičnu limunadu pa u nju stavite malo zelene prehrambene boje i kockice kivija. Poslužite uz komadiće leda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'
ODLIČNA VJEŽBA

'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'

Ovo su dobrobiti koje je Sarah Regan osjetila iz prve ruke nakon što se redovito počela baviti jogom, radi se o vježbama za čitavo tijelo - od vrata do stopala