Lifestyle

Komentari 0

Protiv proširenih pora: Piling 2 puta tjedno i što češće umivanje

Protiv proširenih pora: Piling 2 puta tjedno i što češće umivanje

Proširene pore - mali otvori na koži koji oslobađaju kožna ulja i znoj - mogu se činiti kao znak adolescencije ili mladosti, no pojavljuju se tijekom čitavog života.

Iako ne možemo promijeniti prirodnu veličinu naših pora, jer su određene genetski te se s godinama mogu povećavati, pravilnim tretiranjem kože lica možemo smanjiti njihovu uočljivost.

Homemade rose facial tonic. Glass jar of flower attar, bottle, pippette.

- Kolagen ih drži užima, stoga kako on s godinama nestaje, i pore se više otvaraju - istaknula je dermatologica iz New Yorka, Shari Marchbein.

Prvi uvjet da biste smanjili njihovu uočljivost je - redovito pranje lica.

POGLEDAJTE VIDEO: Anti-age trikovi

- Kada prljavština začepi pore, one se proširuju i izgledaju veće - objašnjava Margarita Lolis, dermatologinja iz Hackensacka u New Jerseyju. - Zato je važno uvijek oprati lice nježnim sredstvom za čišćenje, posebno prije spavanja kako biste uklonili suvišne prljavštine i masti s površine lica - .

Cucumber slices, cosmetic cream jar and tonic mineral water in bottle, fresh green eucalyptus leaves, viewed above white background.

Da biste dobro očistili sva područja lica, uključujući liniju kose i oko nosa gdje se prljavština može brzo nakupiti i začepiti pore, nanesite sredstvo za čišćenje od sredine lica prema gore, zatim prema van i onda dolje, duž linije kose i po liniji ispod brade - savjetuje kozmetička kemičarka iz New Yorka.

Napominje i često čišćenje četkica za make-up, barem jednom tjedno, jer se na njima nakuplja višak prljavštine koji onda nanosimo na lice.

Za razliku od samog čišćenja, piling pomaže odstraniti mrtve stanice kože koje mogu začepiti ili blokirati pore.

- Piling možemo odraditi na više načina, fizički (poput pilinga za lice ili četkice za čišćenje) i kemijski (proizvodi s nježnim kiselinama koje potiču regeneraciju stanica) - kaže Joyce Imahiyerobo, dermatologinja iz Massachusettsa za Good Housekeeping.

The 92nd Academy Awards - Vanity Fair Party - Los Angeles

Predlaže nježna sredstva za čišćenje koja sadrže nisku koncentraciju salicilne kiseline (.5% - 1%) ili mliječne ili glikolne kiseline (2.5% - 5%) koja će potaknuti kompletno čišćenje stanica i održavati pore čistima. 

Pomaže i lokalni retinoid, odnosno Retin-A, koji može povećati obnovu stanica, čime se pore eksfoliraju i time izgledaju manje.

Redovni piling je važan, ali ako ga radite prečesto, moguće je oštetiti pore.

- Budite nježni prema svojoj koži. Izbjegavajte snažne pilinge ili skupljanje i stiskanje prištića, kako ne biste proširili pore koje mogu biti trajne - savjetuje Mariola Barczewska, estetičarka iz Haven Spa u New Yorku. - Umjesto toga, lagano masirajte proizvode vršcima prstiju, kružnim pokretima i izbjegavajte gnječenje pora i istiskivanje prištića - .

Važno je pritom kožu njegovati hidratizirajućim kremama dva puta dnevno.

Woman with natural make up and green leaf

- Važno je koristiti visokokvalitetni, nekomedogeni ovlaživač lica dva puta dnevno. Idealno je ujutro i navečer i to svakodnevno, jer bitno je da se držite pravilnog, ujednačenog rasporeda - kaže liječnica.

Svakodnevna uporaba krema za zaštitu od širokog spektra sa SPF 30 ili višim je sastavni dio svake rutinske kože za zdravlje kože i protiv starenja, a osim toga - sprečava proširene pore.

- Osim što uzrokuje oštećenja od sunca poput bora i tamnih mrlja, UV zračenje ujedno razgrađuje kolagen i elastin te na taj način proširuje pore - kaže dr. Solis.

Od šminkerskih formula, kozmetički brendovi osmislili su primer, koji ujednačava ten i idealan je za kožu koja ima izuzetno očite pore. Primer je prozirna formula koju valja aplicirati prije pudera, ili može biti samostalna.