Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Provedite božićne blagdane na neobičnim sajmovima Toskane

Provedite božićne blagdane na neobičnim sajmovima Toskane
8

Uživajte u srednjovjekovnom božićnom sajmu i izvedbama gutača vatre u San Gimignanu, ispričajte svoje želje Djedu Mrazu u Firenzi, kupite antikvitete u Sieni

VIDEO

Prema nekim izvorima više od polovice umjetničkog blaga nastalo je i nalazi se u Toskani. Ako u to uvrstimo arhitekturu i umjetničku baštinu jasno je da je tome tako. A nema boljeg vremena od božićnog da osim u svim kulturnim bogatstvima uživate i u raskošnom božićnom izdanju. 

Na tisuće žaruljica zaželjet će vam dobrodošlicu u Firenzi i Sieni. Ukrasi iskaču iz svake trgovine i ulica te pružaju savršen ugođaj u prijestolnici renesanse, kako Firenzu inače nazivaju. Nemojte se začuditi ako vas na svakom ćošku dočeka kolijevka. Naime, kolijevke su simbol Božića i način na koji veći dio Italije slavi rođenje Isusa. One dolaze u raznim veličinama, malim i velikim, a ukrašene su lampicama te osvjetljuju staru jezgru grada. Najmanji će uživati u kući Djeda Mraza gdje se mogu družiti s najpoznatijim djedicom i ispričati mu svoje želje. Dok oni uživaju vi možete poslati čestitke svojim najmilijima u Pošti Djeda Mraza. 

Božićni sajam u Firenci počinje 4. i traje do 20. prosinca. Otvoren je svaki dan od 10 ujutro do osam navečer. U Chiantiju sajam počinje 5. i traje do 19. prosinca, a otvoren je svaki dan od 10 ujutro do sedam navečer. Srednjovjekovni sajam u Lucci održat će se od 10. do 12. prosinca. Otvoren je svaki dan od devet ujutro do 12 popodne. U Pisi će sajam biti otvoren od devet ujutro do 12 popodne od početka prosinca do Badnjaka. U Sieni možete uživati u sajmu od 4. do 19. prosinca.

Toskana vam nudi...

Nezaobilazan dio putovanja po brežuljcima Toskane je svakako i kosi toranj koji se smjestio na Trgu katedrala ili Trgu čuda u Pisi. Toranj na sedam katova naginjao se u prosjeku svake godine za 1 milimetra, zbog čega je i zatvorene za posjetitelje  od 1990. do 2001. godine. Tom je prilikom ispravljen za 44 centimetra i ponovno otvoren za javnost. 

Ako imate vremena svakako posjetite neki od crkvenih koncerata u gradu opere Lucci jer će vam užitak biti uvećan okružjem prelijepo ukrašenih crkvi. Ljubitelji maslinovog ulja trebaju posjetiti neku od specijaliziranih prodavaonica u kojoj ćete moći kušati nekoliko vrsta ulja specifičnih za ovaj kraj. Lucca je inače rodni grad poznatog skladatelja Giacomoa Puccinia. 

Posjetite bivši glavni grad Kraljevine Italije, Firenzu, poznatu i kao talijansku Atenu, čija je stara jezgra pod zaštitom UNESCO-a. Gradom je više od 300 godina vladala obitelj Medici koji su okupljali poznate renesansne umjetnike. Sva njihova djela možete vidjeti u galeriji Uffizi. Na djela Michelangela i Botticellija teško da ćete ostati imuni. 

Ovjekovječite uspomene na mostu Ponte Vecchio koji svojom pojavom oduzima dah. Barem su tako mislili nacisti, koji ga upravo zbog monumentalne ljepote nisu srušili. 

Razgledajte Vrata raja na katedrali Santa Maria del Fiore, koje je tako nazvao sam Michelangelo vidjevši potresne biblijske prizore koji se na njima nalaze. 

Malo drugačija vrsta zabave očekuje vas u srednjovjekovnoj Sieni gdje možete krenuti stazama inkvizicije i razgledati sprave za mučenje. Grad izgrađen od crvene opeke pod zaštitom je UNESCO-a, kao kulturno dobro čovječanstva.

Gradić San Gimignano prepoznat ćete po njegovim tornjevima čija je zadaća bila zaštita grada. Nekad ih je bilo 71, a danas ih je ostalo samo 14. Da biste osjetili svu raskoš ovog kompleksa, popnite se na Veliki toranj ili Tore Grossa koji je najviši u gradu. Nakon izgradnje odlučeno je da ni jedna zgrada ne smije biti više od njega. U Arezzu kupite suvenir od terakote. Njih izrađuju najbolji talijanski lončari koji žive baš u ovom gradu. 

Šopingirajte do besvijesti

Najbolja mjesta za šopingu su Santa Croce, odlično mjesto za kupnju kožnih proizvoda. Srebro i zlato možete kupiti na Oltrarnu i Ponte Vecchiu. Za one dubljeg džepa Via de’ Tornabuoni i Via Calzaiuoli su idealna mjesta gdje mogu pronaći poznate marke kao što je Versace, Ferragamo, Gucci, Max Mara, Valentino, Locman. 

Remenje i torbe potražite u Lorenzu, dok je Piazza dei Ciompi idelano za sve koji traže antikni namještaj. Recepte narodne medicini, razna ulja i trave,možete naći u Alesssandro Bizzarri, Via Condotta 32r. Ručno rađene cipele iz prošlih vremena naći ćete u Francescu, Via Santo Spirito 62r. Porez varira od 12-14%, ovisno o kupljenoj robi. 

Posjetitelji, koji dolaze iz država koje nisu u EU, imaju pravo zatražiti povrat poreza ukoliko ostvare kupnju iznad 155 eura, piše Puturist.  

In vino veritas

U Toskani, zemlji vina, svakako trebate probati najbolji chianti. Pronaći ćete ga u gradiću Greve. Ako ste raspoloženi za kušanje izvrsnih vina, posjetite gradsku tržnicu na kojoj se nalazi vinoteka Chianti Classico, koja nudi nevjerojatan izbor svjetskih vina. Osim toga, ovo je jedinstvena prilika da razgledate vilu Vignamaggio, rodnu kuću slavne Mona Lise. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa