Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Prstohvat sreće: Raspoloženje 'dižu' vanilija, šafran i metvica

Prstohvat sreće: Raspoloženje 'dižu' vanilija, šafran i metvica
1

Slatko i slano: Domaći vanilin šećer bez štetnih aditiva iskoristite za slastice i ukusne tople napitke, a "zlatnim začinima" obojite najfinije juhe i jela od riže

VIDEO

Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće. Ti se začini tisućama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži. Šafran smanjuje razinu stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može pomoći protiv tuge. Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi “bouillabaisse”. I metvica je saveznik veselja. Sadrži veće količine triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini. 

Osim metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa. Ova aromatična mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, primjerice, sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini začinskog bilja - “herbes de provence”, koja je odličan dodatak pečenome mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje. Napici ili slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i mirisniji od kupovnog. Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u posudu sa šećerom. Nakon tjedan dana vanilin šećer je spreman za uporabu. 

Prtsohvat sreće

Listiće svježeg bosiljka iskoristite za pesto - talijanski umak od češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana. Preliven preko tjestenine, donosi pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Kao umak poslužite ga uz odreske ili piletinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim što je superzdrava kadulja potiče pozitivne emocije. Miris joj je aromatičan i sladak, a okus gorkast zbog čega se kombinira s masnijim pečenjima, kobasicama te pastrvom. Cvjetićima kadulje ukrašavaju se salate. No kadulju valja štedljivo dodavati kako ne bi prekrila ostale mirise. 

Aroma pečenoga kruha s češnjakom vraća energiju i potiče pozitivne misli, pokazala je američka studija. Osobito je ukusan namaz od češnjaka. Glavicama odrežite vrh i prelijte ih uljem. Zamotajte ih u aluminijsku foliju te pecite oko pola sata na 200°C. Istisnite češnjak i poslužite kao namaz.

Đumbir se odlično slaže s patkom ili svinjetinom pa ga svakako dodajte pečenjima. Njegova oštra, jaka i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u woku. Korijen naribajte i u slatka jela, dodajte ga u kuhano vino ili narežite na trake i ukiselite.

Ljuti začini poput čilija imaju afrodizijačko djelovanje. Bio svjež, u prahu ili listićima, čili je odličan odabir u zimskim danima jer potiče cirkulaciju. Odličan je u kombinaciji s čokoladom. Najpoznatiji umak od čilija je tabasco. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise