Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prva epizoda serije ‘Simpson zapravo je trebala biti osma

Prva epizoda serije ‘Simpson zapravo je trebala biti osma

Na plaži u Kitty Hawku su braća Orville i Wilbur Wright uspjeli 17. prosinca 1903. ostvariti prvi let aviona težeg od zraka, a američki biznismen Arthur Baldwin Turnure osnovao je Vogue

VIDEO

"Simpsoni" su najdugotrajnija američka animirana televizijska serija. Od njihova prvog prikazivanja 17. prosinca 1989. emitirano je više od 600 epizode kroz 35 sezona. Prva epizoda pod nazivom "Simpsons Roasting on an Open Fire" emitirana je na Foxu i pogledalo ju je više od 13 milijuna gledatelja.

Ova epizoda nije trebala uopće biti prva, nego osma, ali zbog produkcijskih problema s prvom planiranom epizodom emitiranje je odgođeno s listopada na prosinac pa je epizoda "Simpsons Roasting on an Open Fire" zbog božićne tematike emitirana prva. U njoj se Bart tetovira protiv volje roditelja. Nakon što Marge potroši sav novac namijenjen za blagdane na uklanjanje sinove tetovaže, Homer saznaje da na poslu nema božićnice pa se zapošljava kao Djed Mraz u šoping centru.

Serija je zapravo satirička parodija američkog načina života. Prikazuje cjelovitu američku kulturu i društvo, a često se koristi šalama na vlastiti račun. "Simpsoni" su utjecali na popularnu kulturu. Fraze iz serije počele su se koristiti u stvarnom životu, a usklik "d'oh!" može se pronaći u rječniku engleskog jezika.

Utjecali su i na mnoge animirane serije za odrasle tijekom 1990-ih, kao što su "South Park" i "Obiteljski čovjek". Prvoj epizodi nedostajala je poznata uvodna scena serije. Ona je dodana u drugoj epizodi "Bart the Genius" jer je kreator "Simpsona" Matt Groening smatrao da bi dulja uvodna sekvenca značila manje animacije.

Na plaži u Kitty Hawku su braća Orville i Wilbur Wright uspjeli 17. prosinca 1903. ostvariti prvi let aviona težeg od zraka. Let je trajao skromnih 12 sekundi, a uspjeli su preletjeti 36 metara.

Američki biznismen Arthur Baldwin Turnure osnovao je Vogue kao tjedne novine sa sjedištem u New Yorku. Prvo izdanje izašlo je 17. prosinca 1892. godine. Stajalo je 10 centi, što bi danas bilo oko tri dolara (oko 2,75 eura). Njegova ideja bila je stvoriti publikaciju koja će slaviti luksuz i ljepotu. Ciljao je na njujoršku višu klasu, pa se Vogue i obraćao njima. 

Više vremeplova pročitajte OVDJE

POGLEDAJTE VIDEO: KAKO RIJEŠITI SVAĐU BEZ PSOVKI I UVREDA?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena