Lifestyle

Komentari 7

Prva pomoć kod uboda insekta ljeti: Ovo treba učiniti odmah

Prva pomoć kod uboda insekta ljeti: Ovo treba učiniti odmah

Stršljen i osa mogu ubosti nekoliko puta, a reakcija na njih može biti teška jer imaju jak otrov. Važno je odmah potražiti liječničku pomoć. Posebno su opasni ubodi u jezik

Ljeto je razdoblje tijekom kojeg puno boravimo u prirodi i često smo izloženi ubodima insekata koji najčešće prolaze bez ozbiljnijih problema. No ubod bilo kojeg insekta može dovesti do lokalne upalne reakcije.

- Najčešće su to svrbež, crvenilo i oteklina, zbog čega nije potrebno juriti liječniku. Prva pomoć kod uboda i ovakve alergijske reakcije su hladni oblog i antihistaminske kreme - kaže dr. Ivica Cvetković, specijalist obiteljske medicine iz Samobora.

Također je važno ne dirati mjesto zahvaćeno ubodom, pogotovo ne masirati ili češkati, kako bismo izbjegli infekciju. Kod uboda pčele preporučuje se izvaditi žalac. Naime, žalac koji ostane ispod kože još neko vrijeme može ispuštati otrove koji mogu izazvati ozbiljniju alergijsku reakciju.

Stršljeni i ose izrazito su agresivni insekti koji mogu ubosti i nekoliko puta, a njihov otrov toksičniji je i alergijske reakcije mogu biti ozbiljnije naravi.

- Ponekad se može javiti urtikarija po cijelom tijelu. U takvim slučajevima potrebno je odmah uzeti neki od antihistaminika na usta i što prije otići k liječniku. Osobe koje su preosjetljive na ubod insekata kod sebe moraju imati sirete s gotovom otopinom lijekova koje si sami apliciraju u mišić te se odmah moraju javiti liječniku - ističe dr. Cvetković.

Naime, nakon urtikarije mogu se javiti neki opći simptomi, poput glavobolje, mučnine, povraćanja, proljeva ili nesvjestice. U konačnici i problemi s disanjem, bol u prsima, otežano gutanje i poremećaji te gubitak svijesti.
Vrlo je važno da budemo oprezni tijekom konzumiranja voća i povrća ili sokova kako nam insekt zajedno s voćkom ne bi ušao u usta jer ubodi u ustima mogu biti izuzetno opasni.

- Jezik je dobro prokrvljen s jedne strane, a s druge strane lako počinje oticati, pa brzo može doći do gušenja. Zato se i nakon takvih uboda što prije treba javiti liječniku - kaže dr. Cvetković.

Da biste imali mirnije ljeto, izbjegavajte jesti na otvorenom i pazite kad pijete sokove intenzivnog mirisa i boje jer i to privlači insekte. Ne držite tetrapake i otpatke od voća blizu sebe te se zaštitite sredstvima koja odbijaju insekte. Posebno treba biti oprezan kad je riječ o otrovnim životinjama.

Ne paničarite, insekti se brane od brzih pokreta

Ne hodajte bosonogi i izbjegavajte odjeću jarkih boja te jake parfeme jer privlače insekte te izbjegavajte brze pokrete, poput mahanja rukama u blizini insekata, jer to potiče njihovu agresivnost. 

Najčitaniji članci