Lifestyle

Komentari 24

Prva pomoć za ljetne ozljede: Ocat ispire opekline od meduze

Prva pomoć za ljetne ozljede: Ocat ispire opekline od meduze

MORSKE 'BEŠTIJE' Bodlje od ježa vadite iglom ili pincetom dok je koža vlažna i meka, a žarnice od meduze istrljajte - pijeskom. U prirodi izbjegavajte odjeću jarkih boja i intenzivne parfeme

Igre u plićaku, u moru ili na stijenama često mogu završiti ubodima ježa ili opeklinama od meduza i vlasulja.

Neoprezni kupači morskog ježinca često nagaze u plićaku, pri čemu njegove bodlje mogu prodrijeti duboko u tkivo, gdje mogu zaostati i uzrokovati dodatne komplikacije, poput gnojenja i stalne boli. U rani se obično vide polomljeni djelići bodlji, a na mjestu uboda crvenilo i oteklina. Ako ste spretni, dok je koža još vlažna i meka, sterilnom iglom ili pincetom izvadite bodlje. Iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati tzv. crnom masti, odnosno masti amonijeva sulfogirodalata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože. Nakon što se iglice izvade, područje treba dezinficirati ili staviti antibiotsku mast. Potom mjesto uboda zaštitite sterilnom gazom ili flasterom.

Dodir vrućeg metala

Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti pomoć i kirurški odstraniti bodlje.

“Dodir” meduze pak boli poput vrućeg metala, a dodir vlasulje izaziva oštru bol. Ubrzo se javlja alergijska reakcija koja može uključivati crvenilo, osip, otekline i mjehuriće, a sve to obično traje i po nekoliko dana. Većina uboda događa se slučajno, tijekom plivanja, a nakon prvih simptoma mogu se razviti i sekundarne infekcije - svrbež, kraste i promjena boje kože. Mjehure ne treba bušiti, a nakon što se povuku ostat će ožiljak koji može biti vidljiv i godinama. Opečeni dio tijela što prije treba isprati morskom vodom ili vinskim octom, koji blokiraju neaktivirane žarnike, a nikako ne vodom jer se pojačava osjet bola. Uz ocat je dobar i limun, a ako nemate ništa od toga pri ruci, poslužit će i urin.

- Možete si pomoći i tako da opečeni dio što prije istrljate pijeskom, kako bi se žarnice poskidale s tijela i smanjilo otpuštanje otrova - govori nam dr. Ivica Cvetković, specijalist obiteljske medicine.

Opeklina od meduze manje boli ako se mjesto ohladi. Ako je opeklinom zahvaćen dio kože veći od površine dlana, bilo bi dobro potražiti pomoć liječnika, baš kao i kad osjetite vrtoglavicu ili potrebu za povraćanjem. I opekline na području očiju, lica, usta ili genitalija zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Uronite u vruću vodu

Ako ste došli u susret s otrovnim ribama, poput ribe pauka, znajte da je bol nakon uboda njegovim otrovnim bodljama žestok, pulsirajući, širi se od mjesta uboda, koje oteče i mijenja boju, ide od sasvim bijele preko crvene do tamnomodre, a mogu se pojaviti i mjehurići. Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi. Kako je otrov termolabilan, odnosno osjetljiv na povišenu temperaturu, ubodeni dio tijela treba uroniti u vruću vodu koliko možete izdržati, a da se ne opečete, naravno, i što prije se javiti liječniku. Kod težih slučajeva uboda mogu se pojaviti vrtoglavica, nesvjestica i znojenje te problemi s disanjem i radom srca.

Intenzivan boravak u prirodi, osim uživanja, sa sobom nosi izloženost ubodima raznih insekata, koji najčešće prolaze bez ozbiljnijih problema.

- Ubod bilo kojeg insekta može dovesti do lokalne upalne reakcije - najčešće su to svrbež, crvenilo i oteklina, zbog čega nije potrebno odmah juriti liječniku. Prva pomoć kod te lokalne alergijske reakcije su hladni oblog, odnosno led i antihistaminske kreme za ublažavanje svrbeža i bola - objašnjava nam dr. Ivica Cvetković, specijalist obiteljske medicine. Ipak, važno je i ne dirati mjesto zahvaćeno ubodom, pogotovo ne masirati ili češkati, kako bismo izbjegli infekciju i jačanje upale. Nastali otok kože može potrajati i nekoliko dana.

- Kod uboda pčele preporučuje se izvaditi žalac što prije - dodaje naš sugovornik. Naime, žalac koji ostane ispod kože još neko vrijeme može ispuštati otrove i otpustiti količinu otrova koja može izazvati ozbiljniju alergijsku reakciju. Žalac možete ukloniti pritiskanjem s jedne strane oko žalca, pa zatim druge objektom ravnog ruba, poput kreditne kartice, sve dok ga ne istisnete. Upravo ubod pčele najčešće izaziva alergijsku reakciju u našim krajevima, a slijede ubodi bumbara, osa i stršljena koji mogu biti višestruki te je njihov otrov toksičniji.

Svaki ubod je fatalan

- Ponekad se, osobito kod uboda pčele, ose ili stršljena, može javiti urtikarija po cijelom tijelu. U takvim slučajevima je potrebno odmah uzeti neki od antihistaminika na usta i što prije otići k liječniku. Postoje ljudi koji su preosjetljivi na ubod insekata te svaki ubod bilo kojeg insekta za njih može biti fatalan. Oni kod sebe moraju imati sirete s gotovom otopinom lijekova koje si sami apliciraju u mišić - ističe dr. Cvetković. Nakon urtikarije mogu se javiti i neki teži simptomi, mogu utjecati na cijelo tijelo te napredovati do kobnog anafilaktičkog šoka. Simptomi uključuju osip, otežano disanje, nesvjesticu, pa čak i smrt u roku od 30 minuta. Ako ugriz postane inficiran, crven s ili bez gnoja, vruć ili se širi prema tijelu, odmah posjetite liječnika. Treba biti oprezan i kad se piju sokovi ili jede voće, kako nam insekt zajedno s voćkom ne bi ušao u usta

- Posebno su opasni ubodi u jezik jer je jezik dobro prokrvljen s jedne strane, a s druge lako počinje oticati. Budući da nema puno mjesta, može doći do gušenja. Zato se nakon takvih uboda također što prije treba javiti liječniku - naglašava dr. Cvetković.

Ako dođete u kontakt s mravima, treba znati da oni mogu izazvati uglavnom samo lokalnu reakciju. Ugrizi se obično vide pojedinačno ili u manjim grupama. Ugrizi crvenog mrava mogu proizvesti bubuljice koje svrbe i bole.

Papatači grizu u sumrak

Ako često radite u vrtu, uz komarce, pripazite se (posebno u sumrak) i ugriza sitnih insekata papatačija, malih krvopija koje obično napadaju pse, ali i ljude, te koji mogu prenijeti uzročnike zarazne bolesti lišmanioze. Mjesto uboda otekne tek drugi dan i počinje svrbjeti, a mjesto je potrebno namazati pastom od sode bikarbone. Dr. Cvetković kaže da je najdjelotvornije zaštititi se repelentima.

KORISNI SAVJETI: 

Pomoći će i sirup - Djetetu prvo objasnite da će opeklina boljeti i da je ne smije trljati. No ako ga baš jako boli, možete mu dati i sirup protiv bolova.

Iskoristite sladoledni štapić - Ne dirajte rukama Kad se lovke od meduze uhvate za kožu, teško ih je skinuti, a i dalje ispuštaju otrov. Žarnice možete posuti pijeskom i sastrugati sladolednim štapićem ili karticom.

Opreza nikad dosta - U otrovne riba spadaju paukovke, zatim škarpinke i ražolike ribe. Njihov otrov je vrlo jak, osobito najotrovnijeg pauka žutca, koji je po djelovanju sličan zmijskom.

Iznenada - Desetak minuta nakon ugriza javlja se bol u najbližim limfnim čvorovima, koja se širi u križa, trbuh, leđa, bedra i potkoljenice. Potom se javljaju grčevi mišića, znoj i preosjetljivost na dodir, ubrzano disanje, te rad srca i mučnina. 

U prirodi Izbjegavajte odjeću jarkih boja, kao i intenzivne parfeme jer privlače insekte. Ne radite ni brze pokrete, poput mahanja rukama u blizini insekata, jer to potiče njihovu agresivnost. Izbjegavajte jesti na otvorenom te pazite kad pijete sokove intenzivnog mirisa i boje, jer i to privlači insekte. Pripazite da ne držite tetrapake, otpatke od voća i slično smeće blizu sebe.

Odmah liječniku - Ugrizeni dio treba imobilizirati i ranu prekriti sterilnom gazom. Nikakva zarezivanja po ubodu ili isisavanja otrova nisu dopuštena, upozorava dr. Cvetković. Iznad ugrizne rane treba lagano podvezati ekstremitet, no ne prejako. 

Najčitaniji članci