Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Psi čuvaju zdravlje: Niži su tlak tlak i kolesterol, a srce je jače

Vlasnici pasa stariji od 60 godina imaju manje triglicerida u krvi, te niži tlak. To doprinosi općenito boljem zdravlju srca i krvožilnog sustava, pokazuje nedavno američko istraživanje.

Foto: Dreamstime
26 komentara

Pokazalo se kako je među vlasnicima pasa manje srčanih udara nego među ljudima koji žive sami. Uz to, vlasnici pasa koji pretrpe srčani udar mnogo se brže oporavljaju i dulje žive.

To je samo jedna od koristi života sa psom u starijoj dobi, što se sve češće preporučuje, posebice onima koji žive sami. Gerontolozi se u posljednje vrijeme bave posebice fizičkim koristima, a one se prvenstveno odnose na povećanu fizičku aktivnost, koja je u starijoj dobi temelj vitalnosti i kvalitetnog života, piše američki portal za treću dob grandparents.com.

Foto: Dreamstime Prema njihovim istraživanjima, vlasnici pasa uglavnom u 70-im i 80-im godinama postižu preporučenih 2,5 sata umjerene tjelovježbe u tjedan dana za odrasle osobe, te pritom imaju niži indeks tjelesne mase (mršaviji su i bolja im je mišićna masa), manje su fizički ograničeni i rjeđe posjećuju liječnika. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message