Lifestyle

Komentari 0

Psihološki razlozi zašto se rado vraćamo omiljenim TV serijama

Psihološki razlozi zašto se rado vraćamo omiljenim TV serijama

Svakodnevno od prijatelja ili obitelji dobijemo barem jednu preporuku dobre serije ili filma. Naravno, večinom kažemo kako ćemo to pogledati ali onda se opet vratimo omiljenoj seriji ili filmu. Zašto je to tako?

Iako danas postoji velik broj dobrih televizijskih serija te možemo birati koju ćemo gledati kada nam je teško ili se naprosto želimo opustiti, većina nas ipak poseže za onima koje smo već gledali, za onima za koje znamo da su nam dobre. No čini se da to nije slučajno te da zapravo postoji psihološki razlog koji objašnjava zašto se volimo vraćati iznova svojim starim omiljenim emisijama i filmovima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kao što je objašnjeno u studiji Sveučilišta Chicago Press iz 2012. godine objavljenoj u Journal of Consumer Research,  ponovno gledanje istog sadržaja, bilo da je riječ o seriji, filmu ili knjizi, ljudima donosi veliko zadovoljstvo.

Kako je pojašnjeno u istraživanju, osobe koje uvijek iznova ponavljaju svoja gotovo hedonistička iskustva time potvrđuju svoje individualno iskustvo i posebno značenje koje ono ima za njih.

- Bilo da je u pitanju regresivna, progresivna, rekonstruktivna, relacijska ili refleksivna ponovna potraga, to je oblik aktivnog traženja, način traženja nečega iz prošlosti, način da se dosegne vlastito istinsko 'ja', a ne da se vraća u prošlost - rekli su autori Cristel Antonia Russell i Sidney J. Levy.

Ukratko, gledanje drage televizijske emisije ili filma nebrojeno puta tijekom vašeg života utješiti će vas i usrećit.

Ponekad, kada se osjećamo izgubljeno ili smo pod pritiskom, prisiljeni smo vratiti se serijama ili filmovima koje su nas oblikovale u mlađim danima poput 'Prijatelja', 'Pune kuće' i slično. To nam može donijeti osjećaj topline, povezanosti i smirenosti.

Zanimljivo je da kako odrastamo i evoluiramo, iste emisije koje smo gledali u mlađim godinama mogu dobiti različito značenje ili ih tumačimo s novom perspektivom, piše Real Simple.

Najčitaniji članci