Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Pucaju li živci, ispred očiju se vide točke i velike mrlje

Svjetlosni krugovi ispred očiju mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene, a točkice ili mrlje su znakovi pucanja očne mrežnice

Shutterstock
Foto: Shutterstock

Godišnji pregledi kod oftalmologa, specijalista za očne bolesti, nužni su za praćenje zdravlja očiju i dijagnosticiranje mogućih poremećaja. Točkice i mrlje u vidnom polju mogu biti uobičajeni znakovi starenja ili umora, ali i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti.
- Mrlje koje idu prema dolje i izgledaju kao da vam je netko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnice koja sadrži brojne živce i krvne žile - upozorava američki oftalmolog Richard Rosen.
Jedan od razloga pojave svjetlosnih krugova ili “aureola” je česta kod ljudi koji nose kontaktne leće i nastaje zbog nakupine proteina ili prljavštine. No krugovi mogu biti jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene.
Rezultati nove studije bostonskog sveučilišta pokazuju da će se u bližoj budućnosti jednostavnim testiranjem oka moći provjeriti opasnost od Alzheimerove bolesti u najranijoj fazi. Dr. Lee Goldstein i njegovi suradnici su pomoću posebnog lasera uspjeli prepoznati poseban protein koji se pojavljuje kod oboljelih. Znanstvenici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u liječenju ove  bolesti.
>>Neki znakovi hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače mogu biti podbuhlost oko očiju, pojačano suzenje i rijetko treptanje te neuobičajena osjetljivost na svjetlo. Oči mogu poprimiti izbuljeni pogled, a često je smanjena i oštrina slike.
>>Zbog snižene razine hormona u menopauzi žene mogu primijetiti pojačanu suhoću očiju, peckanje i svrbež. Liječi se kapima i treba izbjegavati suhi sobni zrak, sušilo za kosu, zadimljene prostorije, vjetrovito vrijeme i agresivnu šminku.
>>Crvenilo bjeloočnica se javlja zbog pretjerivanja u alkoholu koji širi krvne žile, zbog čega oči izgledaju iritirano, ili alergija za koje su najednostavniji lijek umjetne suze.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message