
Izrada vlastitog parfema omogućuje vam veću kontrolu nad sastojcima - što je idealno ako želite prirodniju formulu - ali i nad konačnim mirisnim profilom. Pronalaženje prepoznatljivog mirisa vrlo je osobno
Lifestyle
Komentari 1Izrada vlastitog parfema omogućuje vam veću kontrolu nad sastojcima - što je idealno ako želite prirodniju formulu - ali i nad konačnim mirisnim profilom. Pronalaženje prepoznatljivog mirisa vrlo je osobno
Izrada parfema u čvrstom obliku zahtijeva nešto više truda jer uključuje zagrijavanje sastojaka. Međutim, ovi parfemi savršeni su za putovanja i brzu primjenu: nema prolijevanja, a zauzimaju vrlo malo prostora.
Ovaj recept idealan je za napraviti 30 grama parfema u čvrstom obliku, ali proporcije možete prilagoditi veličini posudice koju koristite.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Pripremite set za topljenje
Ako nemate dvostruki lonac, koristite staklenu posudu (npr. Pyrex mjernu čašu) smještenu u lonac s nekoliko centimetara vode. Pripremite sve potrebne materijale, uključujući posudicu za parfem, jer se postupak odvija brzo.
2. Zagrijte vodu
Zagrijte vodu na laganu temperaturu, ali ne do vrenja. Tijekom cijelog postupka voda bi trebala biti topla, ali ne i ključati.
3. Dodajte bazno ulje
Ako je vaša posudica za parfem kapaciteta 30 grama, ulijte 1 žlicu baznog ulja u posudu za topljenje.
4. Ubacite vosak
Dodajte 2 žličice voska u ulje i povremeno miješajte drvenom žlicom ili štapićem dok se vosak potpuno ne otopi. Ako želite tvrđu teksturu, koristite jednake omjere ulja i voska (1 žlica ulja i 1 žlica voska).
5. Umiješajte vitamin E
Kada se vosak otopi, po želji dodajte vitamin E. Probušite kapsulu, istisnite sadržaj u smjesu i promiješajte, a zatim maknite s vatre.
6. Dodajte eterična ulja
Odmah nakon što maknete smjesu s vatre, dodajte 15–17 kapi mješavine eteričnih ulja i brzo promiješajte prije nego što se smjesa počne stvrdnjavati.
7. Ulijte parfem u posudicu
Pažljivo ulijte parfem u pripremljenu posudicu. Manje posudice hlade se brže. Pustite da parfem miruje dok se potpuno ne ohladi i stvrdne (barem 24 sata).
Za veganske parfeme koristite karnauba vosak umjesto pčelinjeg. Također možete eksperimentirati s karite maslacem, ali tekstura će biti mekša. Počnite s jednakim omjerima karite maslaca i tekućeg ulja.
Još jedna opcija je kokosovo ulje, koje je na sobnoj temperaturi čvrsto. Rastopite ga na niskoj temperaturi, uklonite s vatre i dodajte eterična ulja prije nego se počne hladiti. Za mekšu teksturu možete dodati jednaku količinu maslinovog ili jojobinog ulja.
Ako koristite nerafinirano kokosovo ulje, miris će biti tropski. Za neutralniju bazu koristite rafinirano kokosovo ulje.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+