Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Punjena paprika osvaja svijet slasnim i raznolikim nadjevima

 Punjena paprika osvaja svijet slasnim i raznolikim nadjevima
6

Meksikanci ih prže, Mađari vole ljute, a Talijani paprike pune tunom; ovom slasnom nadjevu samo je mašta kulinarska granica, kao i izbor namirnica za punjenje

VIDEO

Tradicionalna punjena paprika nadjevena rižom i mljevenim mesom popularna je ne samo u Hrvatskoj nego i u obližnjim zemljama. Mađari tako pripremaju malo pikantnije jelo - papriku töltött, a Rumunji ardei umpluţi. Čišćenje paprika za punjenje zahtijeva nešto vještine - peteljka se izreže nožem s košticama tako da ostane što manji otvor kako tijekom kuhanja smjesa ne bi ispadala. 

No želite li iskušati malo drukčije jelo, papriku možete puniti i drugim sastojcima - u Slavoniji je popularno jelo od paprika punjenih sirom i zapečenih na tavi, a Talijani uživaju u paprikama s tunjevinom. Iz dalekih krajeva dolaze i egzotične punjene paprike. Indijci tako pripremaju vegetarijansko jelo bharvan mirch, za koje paprike pune kuhanim i zgnječenim krupirom začinjenim čilijem, kurkumom, korijandrom i limunovim sokom.

Paprike također možete puniti naribanim sirovim krumpirom, lukom, mrkvom i češnjakom, dodati malo maslinova ulja i zapeći u pećnici. Ostatke pečenog mesa, primjerice usitnjene piletine, iskoristite za nadjev, a punjene paprike mogu se i pržiti - tako se priprema meksičko jelo chile relleno. Zelene paprike pune se sirom ili mljevenim mesom, uvaljaju u jaja i krušne mrvice, prže i poslužuju s pikantnim umakom. Želite li ipak neko lakše i manje kalorično jelo, paprike nadjenite rižom, kus-kusom i povrćem, a za hladno predjelo nema do mješavine svježeg sira, krastavaca i maslina. Paprike prethodno kratko prokuhajte,aromatičnije jelo zapecite u pećnici.

Talijanska paprika punjena rižom i kobasicom

Sastojci: 4 paprike, 250 g kobasica, 1 1/2 šalica kuhane riže, mrkva, 1/2 šalice ribanog sira, origano, umak od rajčice

Priprema: Prepolovite paprike, očistite ih i kuhajte na pari pet minuta. Ogulite kobasice, namrvite ih u tavu, pospite žličicom origana i pecite dok ne posmeđe (otprilike tri minute). Sklonite s vatre, umiješajte rižu, mrkvu i sir. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite paprike u četvrtasti lim za pečenje i napunite ih nadjevom. Pecite dok paprike ne omekšaju, od 25 do 30 minuta. Poslužite s umakom od rajčice.

Vegetarijanske paprike punjene kus-kusom

Sastojci: 6 paprika, manja tikvica, 2 režnja češnjaka, 1 žlica limunova soka, 2 šalice kuhanoga kus-kusa, 400 g kuhanog slslanutka, rajčica, origano, 1/2 šalice sira fete

Priprema: Prepolovite paprike, očistite ih i kuhajte na pari pet minuta. Na ulju propirjajte sjeckanu tikvicu i češnjak. Umiješajte ostale sastojke. Napunite paprike mješavinom i pecite ih 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva.

Tradicionalna punjena paprika u umaku

Sastojci: 4 paprike, 500 g mljevenog mesa, 1 žlica riže, jaje, glavica luka, 3 češnja češnjaka, žlica peršina, 700 ml pasirane rajčice, sol i papar

Priprema: Očistite papriku od peteljke i koštica i punite smjesom od mesa, jaja, riže, luka, češnjaka soli i papra. Stavite u veliki lonac. Na ulju popržite dvije žlice oštrog brašna, dodajte rajčicu, vodu, sol, papar i zakuhajte. Prelijte time papriku i kuhajte je 45 minuta.

Crvena paprika punjena tunjevinom i kaparima

Sastojci: 8 crvenih mesnatih paprika, limenka tunjevine, 400 ml vrhnja, 2 žlice kapara, sol, papar, bosiljak

Priprema: Paprike ispecite na roštilju, stavite ih u posudu, poklopite i ostavite da se ohlade. Ogulite ih i očistite od sjemenki. Tunjevinu zgnječite i pomiješajte s vrhnjem i kaparima. Posolite, popaprite i tom smjesom punite paprike. Poslužite ih ukrašene listovima bosiljka.

Punjena paprika iz pećnice

Sastojci: 6 paprika, 450 g mljevene govedine, 1/2 luka, 450 g sjeckanih rajčica iz limenke, 1/2 šalice riže, 1/2 šalice vode, žličica soli, žličica umaka worchestershire, 100 g sira

Priprema: Odrežite vrhove paprika. Očistite paprike i kuhajte ih pet minuta na pari. Propirjajte meso i sjeckani luk, dodajte rajčice, rižu, vodu, sol, umak worcestershire i papar. Kuhajte 20 minuta pa umiješajte sir. Napunite paprike, pospite s malo sira i pecite pola sata na 170 stupnjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti