Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Predstavljen udžbenik Klinička onkologija Temeljna načela i prakse

Onkolog Šantek: 'Hrvatska po smrtnosti od raka stoji loše, a ne bi trebalo biti tako'

Upravo prevedena i predstavljena knjiga 'Klinička onkologija - Temeljna načela i praksa' predstavlja svojevrsni udžbenik koji bi mogle koristiti mnoge generacije studenata i onkologa

VIDEO

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, potaknuta time da je njena sestra preminula od sarkoma, počela je raditi na tome da se standardizira uspješnost zemalja vezano uz liječenje karcinoma. Hrvatska u tome ne stoji dobro, rezultati te borbe nisu onakvi kakve želimo, što je bio glavni razlog za to da se odlučimo na prijevod knjige 'Klinička onkologija Temeljna načela i praksa', britanskog kliničkog onkologa Petera Hoskina. Britanija ima onkološki sustav koji je izrazito socijalno orijentiran, u kojem se nastoje pomiriti različite onkološke struke u djelovanju prema istom cilju, pa ovim udžbenikom Hoskinsa željeli postaviti u ulogu uzora za razvoj onkologije u Hrvatskoj, kazao je prof. dr. sc. Fedor Šantek, specijalist iz radioterapije i onkologije, iz Zavoda za radijacijsku onkologiju KBC Zagreb na predstavljanju udžbenika.

- Naša struka mora biti socijalno orijentirana, jer takav je i ustroj naše države – naglasio je dr. Šantek, dodavši kako u Hrvatskoj onkologiji danas imamo radioterapiju i internističku onkologiju, dvije struke koje perzistiraju jedna pored druge, iako bi u liječenju više trebale nastupati zajedno.

Zagreb: Predstavljanje sveučilišnog udžbenika "Klinička onkologija"

- Nadam se da ćemo se puno više razvijati u tom pravcu – poručio je, podsjetivši kako je prije otprilike stotinu godina veliku popularnost imao kirurg dr. Hallstatt, iz klinike Schwarzwald u Njemačkoj, koji je zagovarao stav da je rak lokalna bolest te da onkološke pacijente treba liječiti radikalnim kirurškim zahvatima, uz rezanje kakvo se danas protivi etičnosti. Kasnije su i drugi to ponavljali, pa je u liječenju sarkoma, na primjer, standardno liječenje bila amputacija ekstremiteta, ne poštedna operacija ili kemoterapija, ističe dr. Šantek.

Jedan od razloga zbog kojih je taj pristup imao pristalica bila je činjenica da su radikalne operacije u oko 30 posto slučajeva bile uspješne, pojasnio je.

Igranjem Fortnitea prikupio je novac za očevo liječenje raka
Igranjem Fortnitea prikupio je novac za očevo liječenje raka

- Potom 60-ih godina dolazi Amerikanac dr. Fischer, patofiziolog, koji kaže da rak nije lokalna, nego sistemska bolest, te promiče što agresivniju kemoterapiju od samog početka liječenja, uvjeren da će se s vremenom naći lijek za sve vrste raka. Mi danas znamo da je istina u sredini, te da je potreban multimodalni pristup u liječenju, kakav je prikazao i naš uzor iz Engleske, profesor Hoskin – kaže dr  Šantek.

Pojasnio je kako svjetska iskustva pokazuju da radioterapija danas izliječi oko 12 posto karcinoma, kirurgija oko 30 posto – slično kao i prije stotinu godina – te kemoterapija oko 2 do 4 posto. No, kemoterapija je, dodaje, ipak najveća nada.

Zagreb: Predstavljanje sveučilišnog udžbenika "Klinička onkologija"

- Kako je kemoterapija sve 'pametnija' terapija, svi se nadamo da će se s vremenom pronaći lijek koji će moći izliječiti svaki rak u svakom stadiju. Na žalost, do danas ga još nismo našli, pa su bez kirurgije i radioterapije rezultati loši – pojašnjava dr. Šantek, koji ističe da Hrvatska po smrtnosti od raka stoji loše, a ne bi trebalo biti tako, jer imamo kvalitetne stručnjake.  

- SAD imaju visoku incidenciju raka, no ujedno i visoke stope izlječenja. Mi smo na otprilike 'pola-pola', što je malo lošije od prosjeka EU, pa čak i Europe kao kontinenta, i to je šteta – kaže dr. Šantek. Dodaje kako je jedan od problema zanemarivanje struke, odnosno činjenica da danas ponovo 'otkrivamo' radioterapiju i kupujemo nove aparate, nakon što je veliki broj mladih stručnjaka nezadovoljnih zbog nedostatka perspektive napustio klinike i otišao u privatni sektor, ili inozemstvo.

Liječenje raka dojke: Radikalni kirurški zahvati su nepotrebni
Liječenje raka dojke: Radikalni kirurški zahvati su nepotrebni

Knjiga Klinička onkologija treća je knjiga Katedre za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta, a uz dr. Šanteka, u prijevodu su sudjelovali i kolege s Katedre za kliničku onkologiju Medicinskog fakulteta, onkolozi, prof. dr. sc. Lidija Beketić--Orešković, prof. dr. sc. Nikola Đaković, doc.. dr. sc. Marija Gamulin te dr. med. Jasmina Marić Brozić.

U pripremi je i zbirka zadataka i kliničkih primjera iz onkologije, a potom i peta knjiga koja će imati naslov 'Preventivna onkologija', koja bi posebno mogla biti korisna liječnicima obiteljske medicine i strukama koje se obraćaju širokoj populaciji, naglašeno je.

Zagreb: Predstavljanje sveučilišnog udžbenika "Klinička onkologija"

Na predstavljanju knjige autorima su čestitali dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Slavko Orešković, te posebna savjetnica u Ministarstvu zdravstva, prim. dr. sc. Vera Katalinić Janković. Ona je naglasila kako se upravo radi na akcijskim planovima za Nacionalni program borbe protiv raka koji je usvojen u Saboru prije dvije godine te potvrdila da prvi podaci o Hrvatskoj iz registra nejednakosti zemalja EU kad je riječ o liječenju raka, odnosno smrtnosti, za Hrvatsku nisu dobri. To pokazuje da rak još uvijek otkrivamo kasno, u fazi u kojoj je liječenje manje uspješno, naglasila je.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje