Obavijesti

News

Komentari 123

Ministarstvo uređaj za zračenje platilo 11,2 milijuna kuna. Doznali smo mu stvarnu cijenu

Ministarstvo uređaj za zračenje platilo 11,2 milijuna kuna. Doznali smo mu stvarnu cijenu
6

Uskok ispitao državne tajnike Ministarstva zdravstva o nabavi,a sumnja se u preplaćenost uređaja

VIDEO

Ministarstvo zdravstva prije godinu dana nabavilo je uređaj za intraoperativno zračenje koji su platili 11,2 milijuna kuna. Uređaj je postavljen u Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i u godini dana koristili su ga na devet pacijenata. Zbog sumnje da je riječ o višestruko preplaćenom uređaju, kako doznajemo od pouzdanih izvora, Uskok je ispitao dva državna tajnika Ministarstva zdravstva, Tomislava Dulibića i Željka Plazonića.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

videovijesti 14.4. VIDEO

Prema informacijama koje smo dobili, cijena ovakvog uređaja (iste marke) je oko 5 milijuna kuna s PDV-om.

Međutim, Ministarstvo zdravstva kupilo je uređaj Zeiss intrabeam 600, čija je procijenjena cijena pri raspisivanju natječaja bila 9 milijuna kuna plus PDV, što ispada 11,249.325 kuna. Natječaj je bio raspisan u studenom 2020. godine, a odluka o odabiru pobjednika natječaja objavljena je 22. veljače 2021. Predmet nabave bila je kupnja uređaja za intraoperativnu radioterapiju (IORT) za potrebe Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Firma koja je pobijedila na natječaju inače 2020. imala prihode od 179.875 kn

Na natječaju su bila tri ponuđača i pobijedila je tvrtka Endomedic, čija je ponuda iznosila 8,999.460 kuna bez PDV. Riječ je o firmi koja je 2020. imala poslovne prihode od 179.875 kuna, a 2019. oni su iznosili 172.657 kuna.

Država duguje pet milijardi kuna za lijekove. Bolnicama prijeti isti scenarij kao i lani
Država duguje pet milijardi kuna za lijekove. Bolnicama prijeti isti scenarij kao i lani

Drugi ponuđač, tvrtka Mel-Medikal, dala je ponudu od 9 milijuna kuna bez PDV-a, što je samo 540 kuna viša cijena od Endomedica, a na iznos od ukupno 11,2 milijuna kuna to ispada itekako sumnjivo. Treća ponuda nije bila valjana, riječ je o firmi AnalyticPharma, koja je predala prazan troškovnik, pa su njezinu ponudu odbacili.

Uređaj se slabo koristi

Osim što je višestruko preplaćen, od dobro upućenih izvora doznajemo da se uređaj premalo koristi. Od kupnje uređaja prošlo je godinu dana, a uređaj su koristili na devet pacijenata, što su nam potvrdili u KBC-u Sestre milosrdnice.

- Do sada je u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, za vrijeme operacije, intraoperativno (IORT) ozračeno devet bolesnika - stoji u odgovoru KBC-a Sestre milosrdnice za 24sata.

Podatak da je nabavljen uređaj za Kliniku za tumore vrijedan 11 milijuna kuna objavio je u svibnju 2021. godine tadašnji ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Mario Zovak, koji je u izjavi o tadašnjoj situaciji na toj klinici (o odlasku radiologa s klinike zbog Dijane Zadravec) izjavio kako je Klinika za tumore dobila uređaj od 11 milijuna kuna.

Beroš o aferi: Potpuno sam čist, nikada nisam pogodovao, sve je provedeno u skladu sa zakonom
Beroš o aferi: Potpuno sam čist, nikada nisam pogodovao, sve je provedeno u skladu sa zakonom

- Klinika za tumore dobila je prije mjesec dana (op.a. u travnju 2021.) 11 milijuna kuna vrijedan sofisticirani uređaj za intraoperacijsku radioterapiju. Njime se nakon uklanjanja tumora, znači u vrijeme operacije, naprave i sva potrebna zračenja. Potrebe za sofisticiranom dijagnostikom su velike i mi bismo to vrlo rado, ali o kapitalnim investicijama ne odlučuje bolnica nego Ministarstvo zdravstva - izjavio je tad prof. dr. Zovak.

Inače, Klinika za tumore prva je javnozdravstvena ustanova koja ima uređaj za intraoperativno zračenje, a čija je namjena smanjiti broj terapija zračenjem onkološkim pacijentima.

Uređaj nije samo za liječenje karcinoma dojki

V.d. predstojnika Klinike za tumore, doc. dr. sc. Ivan Milas, lani je objasnio uporabu uređaja te naveo da se uređaj ne koristi samo za potrebe liječenja karcinoma dojke.

- Nakon uklanjanja karcinoma dojke slijedi zračenje intraoperativnim uređajem, koje traje 50 minuta. Pacijentica dobiva jednu ukupnu dozu zračenja koja je planirana na ležište tumora, a nakon oporavka vidjet će se kolika je to doza po konačnom patohistološkom nalazu i treba li još dodati zračenje. Uređaj nije specifičan samo za rak dojke, može se koristiti za neka druga sijela, kao što su sarkomi, melanomi, tako da možemo u vrijeme operacije ili dodati kompletnu ili djelomičnu dozu zračenja, koja se poslije može dopuniti - rekao je v.d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice doc. dr. sc. Ivan Milas.

Sve afere hrvatskog zdravstva: Kako je u mutnim poslovima nestalo više od 750 mil. kuna
Sve afere hrvatskog zdravstva: Kako je u mutnim poslovima nestalo više od 750 mil. kuna

Voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, godinama je sakupljala novac kroz svoju udrugu Europa Donna Hrvatska kako bi nabavili spomenuti uređaj, ali njega je na kraju nabavilo Ministarstvo zdravstva, a prikupljeni novac iskoristit će za kupnju druge opreme potrebne za liječenje onkoloških pacijenata.

Udruga skupljala novac za taj uređaj, trebalo im je 5 milijuna kuna s PDV-om

Doc. dr. sc. Ramljak lani je opisala kako će ovim uređajem omogućiti da vrlo mnogo pacijentica, umjesto 25 puta dolaze na zračenje, dođu samo jedanput.

- Smatram da bi taj aparat trebao biti u svim centrima izvrsnosti koji se bave karcinomom dojke, recimo Breast Unit centar u Rijeci zaslužuje takav aparat, jednako tako u Splitu, gdje je velika fluktuacija onkoloških pacijentica - istaknula je prošle godine doc. dr. sc. Ramljak.

Djelatnici Hitne pomoći okupili se na Markovom trgu. Beroš im poručio: 'Imate moju podršku'
Djelatnici Hitne pomoći okupili se na Markovom trgu. Beroš im poručio: 'Imate moju podršku'

Njena udruga Europa Donna Hrvatska od 2012. prikupila je 1,5 milijuna kuna od, kako se prije nekoliko godina pisalo u medijima, potrebnih 5 milijuna kuna za kupnju uređaja za intraoperativno zračenje, kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću. Cijena od 5 milijuna kuna odgovara cijeni koju su nam otkrili i naši izvori. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa