Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Radne navike uče se kroz igru, a nagrađivanje truda motivira

Radne navike uče se kroz igru, a nagrađivanje truda motivira
1

Izazov: Malo starijoj djeci dajte da spremaju namirnice, kuhaju jednostavna jela uz nadzor, prošeću psa, a mlađa neka brišu prašinu, spremaju sobu i postavljaju stol

VIDEO

Djeca su sposobna za više nego što roditelji misle. Ako mogu svladati igru na računalu, onda znaju i uključiti perilicu rublja, ističe Elizabeth Pantley, autorica brojnih knjiga o odgoju djece. Redovito izvršavanje zadataka uči ih odgovornom pristupanju svim obvezama, uključujući i školskim. Počnite s jednim zadatkom.

Djetetu zadajte jedan zadatak koji će izvršavati na tjednoj bazi. Primjerice, neka subotom obriše prašinu u svojoj sobi. S vremenom povećavajte količinu zadataka tako da dijete nauči izvršavati obveze i razvije radne navike. U svakome radnom danu treba odrediti vrijeme za učenje i pisanje zadaće, koje se prelaskom u viši razred povećava. Kad djetetu radni ritam postane navika, školske zadatke izvršavat će učinkovitije. 

Da biste odredili pravo vrijeme, pratite kad je mozak vašeg mališana najspremniji za učenje. To ne mora nužno biti odmah nakon škole. Neka djeca bolje uče nakon jela, a druga se prije pisanja zadaće vole razgibati u igri. Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost može pomoći u stimuliranju djetetove koncentracije i kognitivnih funkcija. Stoga ne forsirajte da neprekidno sjedi za radnim stolom sve dok ne završi sve zadatke. 

Čak i više nego vama na poslu, školarcu koji je aktivan i pun energije treba pauza. Stoga u vremenu određenom za učenje i pisanje zadaće odredite manje stanke u kojima će dijete pojesti voće, poigrati se s ljubimcem ili deset minuta prošetati. Potrudite se da učenje bude što zabavnije, nabavite mozgalice, sudoku, puzzle i povežite gradivo s primjerima iz stvarnog života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Popis podsjeća, ali i drži dijete motiviranim 

Pomozite djetetu da napravi dnevni plan rada i zapiše obveze za taj dan. Tako će, križajući obavljene zadatke, lakše pratiti kako napreduje, što će ga motivirati da nastavi s radom.  Rasteretite dijete da ima više vremena za zadaću Ako dijete nakon škole ide na sportske treninge, sate plesa i klavira, neće se moći nositi s mnoštvom obveza. Pustite ga da samo odabere koje će ostati, a koje ne. 

Domaća zadaća je prilika da se povežete s djetetom 

Učenje i pisanje zadaće prilika su da se zaposleni roditelji nakon povratka s posla druže s djetetom. No budite oprezni i ne rješavajte djetetove probleme. Školarcu trebaju smjernice i pomoć da dođe do pravih odgovora, a ne gotova rješenja. Također, ako treba instrukcije iz, primjerice, matematike, bolje je to prepustiti nekome izvan obitelji jer će biti objektivniji a dijete će bolje “upiti” lekcije.

Pohvala ‘Ti si tako pametan’ može biti opasna za dijete 

Kako biste kod djeteta razvili radne navike, budite oprezni s pohvalama poput: “Ti si jako pametno i nadareno dijete” jer mogu donijeti više štete nego koristi, upozoravaju psiholozi. Roditelji koji pretjerano hvale dijete kako bi mu podigli samopoštovanje nesvjesno uništavaju njegovu motivaciju za rad.

Pročitajte kroz koje sve faze prolazi vaš školarac

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'