Zahvaljujući likopenu koji sadrže, oko 10-ak rajčica srednje veličine na tjedan smanjuje rizik od nastanka raka prostate za petinu, a računa se i sos od rajčica
Rajčice smanjuju rizik od raka prostate za punih 20 posto
Već 10 porcija ukusnih rajčica na tjedan smanjiti rizik od nastanka raka prostate za 20 posto, pokazala je studija britanskog Sveučilišta Bristol, Cambridge i Oxford na više od 14.000 ljudi. Rak prostate čini oko 11 posto svih slučajeva malignih bolesti kod muškaraca u Europi, a rizik od obolijevanja drastično se povećava nakon 50-e godine života.
Kao prevencija ne služe samo svježe rajčice, jer se djelotvorni sastojak likopen iz njih ne gubi pasiranjem ili kuhanjem, piše Daily Mail. Ipak, znanstvenici ne preporučuju pretjerivanje u pizzi, zapečenom grahu ili umaku za tjesteninu koji također sadrže rajčice, ali i visoke razine soli.
Također, znanstvenici su utvrdili kako muškarci koji redovito jedu voće i povrće - u otprilike pet porcija na dan, imaju oko 24 posto manji rizik od nastanka raka prostate.
- Studija dokazuje kako pojam zdrava prehrana nije apstraktan, već je doista i najbolja prevencija nastanka malignih bolesti te saveznik zdravlja - rekla je voditeljica studije, Vanessa Er.
Dodaje kako je osim rajčica, najbolja prevencija raka prostate uzimanje između 750 i 1200 mg kalcija te 105 i 200 mcg selena.