Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Rat za stolom: Dijete će jesti ako sudjeluje u pripremi hrane

Rat za stolom: Dijete će jesti ako sudjeluje u pripremi hrane
1

Novu namirnicu treba ponuditi i desetak puta, dijete će jesti i poriluk ako pomaže kod kuhanja, a podmićivanje slatkišima ako pojede sve s tanjura je pogreška

VIDEO

Baš kao što dijete voli slušati istu priču svake večeri, tako može voljeti i okus na koji je naviklo, objašnjava nutricionistica Elizabeth Ward. Djetetu treba desetak puta nuditi namirnicu kako bi je prihvatilo. Iako često odbijaju neku hranu iz samo njima znanih razloga, silom i tjeranjem nećete ništa postići, kažu stručnjaci. Imajte na umu da su djeca do pete godine izbirljivija, no to ne znači da ne jedu zdravo. 

Kako dijete raste, tako mu se povećava i apetit te iskoristite to za uvođenje novih namirnica u prehranu. Pogreška je podmićivati dijete slatkišima ako pojede sve na tanjuru. Zbog toga će vjerovati da za sve dobro što napravi slijedi nagrada, ali i prihvatiti obrazac nagrađivanja ili utjehe nezdravom hranom. Ne inzistirajte da dijete pojede sve s tanjura - radije neka sluša vlastito tijelo kako bi osvijestilo osjećaj sitosti. Neka vam dijete pomogne pri pripremi obroka. Dajte mu da radi jednostavnije zadatke, a stariju djecu i tinejdžere pustite da si sami spreme obrok. 

Tako možete privoljeti dijete da isproba hranu koju inače odbija jer će dijete, čak i ako radi najjednostavniju stvar poput dodavanja glavice luka iz smočnice, imati osjećaj da je samo spremilo obrok. Naposljetku, izbjegavajte raspravljati o hrani tijekom obroka jer će tako obrok umjesto opuštanja postati izvor stresa, upozorava Ward.

Prejelo se čipsa pa ne može jesti ručak ili večeru

Ponekad problem nije u tome da dijete ne želi probati nove namirnice nego u tome što se najelo grickalica ili zasitilo zaslađenih napitaka. Djetetu dajte da pije vodu i pazite da grickalice budu što zdravije poput voća i orašastih plodova. 

"Prvo probaj pa onda odluči je li ti ukusno ili nije"

Recite djetetu da mora probati neku hranu prije nego što je kategorički odbije. Pripazite na koji ćete način odigrati tu kartu jer argument: “Moraš to pojesti jer ja tako kažem” neće dugoročno funkcionirati. Razgovarajte s djetetom o tome zašto bi bilo dobro da to pojede.

Budite svjesni kakav primjer pružate djeci

Ako se vaša prehrana većinom sastoji od slatke, slane i masne hrane, ne možete očekivati da će dijete htjeti jesti povrće kuhano na pari i ribu na lešo. Djeci je važno pružiti pravi primjer kako bi vas imitirala, a ne pričati im jedno i raditi drugo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj