Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ratan: Zašto ga svi toliko vole?

Ratan: Zašto ga svi toliko vole?

Jačina i izdržljivost namještaja od ratana u kombinaciji s njegovom lakoćom čine ga super izborom za fotelje, tabure i vrtne ležaljke. Instantno će podići izgled doma

VIDEO

Ratan je biljka penjalica iz porodice palmi. U početku je bio korišten za izradu košara, ali zbog vrhunskih karakteristika postao je omiljeni materijal za izradu pletenog namještaja.

Snaga, izdržljivost, fleksibilnost i estetika samo su neke od prednosti ratana. Namještaj može biti izrađen od prirodnog ratana ili sintetičkih vlakana koje sadrže visokokvalitetnu PVC masu - polietilensko pletivo. Zbog toga mnogi teško razlikuju prirodnu od umjetne varijante jer se razlika najbolje osjeća na dodir.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalibor i Jelena preuredili štagalj u prekrasan dom

Pokretanje videa...

01:29

Ipak, prirodni materijali bez sumnje imaju jednu debelu prednost, a to je nenadmašna estetika. Važno je napomenuti da kvaliteta ratana koji se koristi i kvaliteta pletenja imaju veliki utjecaj na ukupnu ljepotu namještaja, bez obzira na to bio on prirodan ili ne. Ali kad je u pitanju udobnost, nema razlike između prirodnog i umjetnog ratana. Ona zavisi od dizajna i kvalitete pletenja, ali i od veličine namještaja.

Na većini namještaja od ratana, poput stolica, stavljaju se jastučići koji povećavaju udobnost i ukupnu estetiku, tako da je maksimalno uživanje sigurno. Ratan je jedan od najizdržljivijih prirodnih materijala, ali važno ga je zaštititi od kiše i vjetra ako se koristi kao vrtni namještaj. Kvalitetan sintetički ratan je također vrlo izdržljiv i jedina razlika je u tome što se on za razliku od prirodnog može ostaviti vani tijekom cijele godine bez ikakve brige za njegovu trajnost.

Stari krevet na kat pretvorili u novi s 'kućicom-igraonicom'
Stari krevet na kat pretvorili u novi s 'kućicom-igraonicom'

Obje vrste namještaja od ratana ne zahtijevaju posebno održavanje osim rutinskog čišćenja. Na tržištu se danas više traži umjetni ratan jer on uključuje sve prednosti prirodnog ratana s nijednim nedostatkom. U stvari, kad se za neki proizvod kaže da je od ratana, vrlo je vjerojatno da je riječ o umjetnom ratanu.

Prije kupovine bitno je razmisliti gdje ćete namještaj držati tijekom zime, a bez obzira na to odlučite li se za prirodni ili sintetički ratan, redovito i pravilno održavanje je ključno ako želite da ratan namještaj bude dugotrajan i u dobrom stanju. Više od bilo kojeg drugog razloga, većinu kupaca privuče izgled ratana. Njegova pletena tekstura i egzotičan izgled djeluju privlačno i elegantno. Vrtni namještaj od ratana tako dobro izgleda da će samo komad ili dva ovakvog namještaja odmah poboljšati izgled vrta.

Udobnost i šarm kao dobitna kombinacija

Nakon što je sigurno zavladao terasama i balkonima, polako se preselio i u interijere. Tako ga možemo vidjeti u dnevnim boravcima, a odlično se snašao i u dječjim sobama. Možda se idealan i originalan komad namještaja već neko vrijeme skriva na vašem tavanu ili u podrumu, a sve što treba je tek malo osvježenja. Ako to nije slučaj, prije nego što se zaputite u trgovine namještajem, provjerite možete li kakav vintage komad spasiti od propadanja na buvljaku ili sajmu namještaja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku