Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Razlozi zašto nastaju podočnjaci i super trikovi kako ih se riješiti

Razlozi zašto nastaju podočnjaci i super trikovi kako ih se riješiti

Mnogi čimbenici mogu doprinijeti pojavi tamnih krugova i vrećica ispod očiju, uključujući genetiku, iscrpljenost, dehidraciju, alergije, pa čak i prekomjerno vrijeme pred raznim ekranima

VIDEO

Iako je tu niz faktora, na pojavu i nijansu podočnjaka najviše utječu sam prirodni proces starenja te prekomjerno izlaganje suncu. Upravo ovo posljednje utječe na ubrzani nestanak i propadanje kolagena i elastina, koji su najvažnije komponente mladenačke kože.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kozmetičarka Zdenka Mihelj o dnevnim i noćnim kremama 01:54

- Podočnjaci se obično razvijaju kao rezultat prirodnog procesa starenja. Kako starimo, naše prirodne razine kolagena se smanjuju, što povećava opuštenost kože i rezultira stvaranjem finih linija i bora. Koža također postaje tanja jer se gube kolagen i elastin koji kožu održavaju mladom i elastičnom. Tanka koža u području ispod očiju povećava vidljivost krvnih žila, uzrokujući pojavu tamnih krugova - istaknula je liječnica iz New Yorka, Michele Green.

Sunčeva svjetlost i njezine štetne UV zrake također mogu pogoršati ovaj proces, dodala je. Tu su i genetika, iscrpljenost, dehidracija, alergije te prekomjerno vrijeme pred ekranom.

ANKETA Kako vam se sviđa nova Miss Universe Hrvatske 2022.?
ANKETA Kako vam se sviđa nova Miss Universe Hrvatske 2022.?

Na izgled lica utječu i genetski uzroci, poput hiperpigmentacije, masnih naslaga ispod očiju i prisutnosti suznih žlijezda koje mogu dati izgled vrećica i podočnjaka. U tim slučajevima kreme mogu poboljšati situaciju, no bitne su i druge stvari, poput samog načina života.

Jedan od praktičnih trikova koje možemo napraviti sami je - hladni oblog. Naime, niska temperatura obloga može privremeno smanjiti natečenost i oticanje. Navlažite krpu za pranje hladnom vodom i prislonite je na područje ispod očiju re držite oko 20 minuta.

Možete na podočnjake prisloniti metalnu žlicu, koju ste prije toga desetak minuta držali u hladnjaku.

Ovo je najbolja boja kose za tebe prema tonu tvoje kože
Ovo je najbolja boja kose za tebe prema tonu tvoje kože

Vrećice čaja također su odličan oblog zbog svojih antioksidansa i kofeina.

- Primjena vrećica čaja na područje ispod očiju može privremeno smanjiti tamnu nijansu i natečenost ispod očiju. Crni i zeleni čaj su najbolje opcije za ovaj tretman kod kuće jer antioksidansi i kofein, koje ti čajevi sadrže, pružaju protuupalne prednosti i povećavaju protok krvi u tom području - istaknula je liječnica, piše spy.

Savjetovala je da prokuhate vrećice čaja i pustite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih stavite ispod očiju.

Tu su i tretmani, serumi i kreme, važno je da imaju aktivne sastojke kao što su kofein, Vitamin C i retinol. 

- Kofein je izvrstan sastojak za borbu protiv pojave tamnih podočnjaka ili natečenosti. Ima protuupalna svojstva koja mogu umiriti kožu i smanjiti natečenost. Također je vazokonstriktor, što znači da potiče sužavanje krvnih žila. To učinkovito smanjuje vidljivost krvnih žila ispod očiju, u konačnici smanjujući pojavu tamnih krugova - otkrila je Green.

Vitamin C igra ulogu u sintezi kolagena u koži. Povećana količina kolagena može pomoći u zgušnjavanju vrlo tanke i nježne kože podočnjaka, pomažući u uklanjanju tamnih krugova, kao i finih linija i bora. Ujedno je prepun antioksidansa koji štite kožu i pružaju učinak posvjetljivanja.

Ideje za pramenove: Pasteli, tonovi meda i sunčani pigmenti
Ideje za pramenove: Pasteli, tonovi meda i sunčani pigmenti

- Retinol je derivat vitamina A i moćan sastojak za njegu kože protiv starenja. Stimulira proizvodnju novog kolagena te povećava brzinu obnavljanja stanica kože. Rezultat je poboljšanje tonusa i teksture kože, otkrivajući ten koji je čvrst, gladak, čist, zdrav i osvježen - tumači liječnica.

U ordinacijama liječnici podočnjake sređuju kemijskim pilinzima i filerima za podočnjake. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku