Za ovo jelo najbolja je govedina od flama, jer je masna. Opere se i izreže na komade kao za gulaš pa se slaže u lonac - najprije grah, pa meso, a potom svi ostali sastojci
Recept iz stare kuharice: Grah sa govedinom kuha se tri sata
Ovaj recept pronašli smo u knjizi 'Suvremena prehrana i kuhanje', koja datira iz 1964. godine. Priprema traje dugo, ali isplati se čekati jer je grah pripremljen na ovaj način - fantastičan. Možete ga napraviti klasično u loncu, ali i u kotliću negdje u prirodi - polako će se kuhati dok se vi zabavljate s prijateljima.
Originalni recept glasi ovako:
Govedina s grahom
Sastojci:
- 3/4 kg govedine
- 1/4 kg graha
- 1/4 kg zelja
- 1/4 kg mrkve
- 1 luk
- sol
- paprika
Postupak:
Za ovo jelo najbolja je govedina od flama, jer je masna. Opere se i izreže na komade kao za gulaš. Grah se opere i namoči. Mrkva i zelje izrežu se, također, na komade, pa se sve složi u lonac, i to najprije grah, zatim meso, pa mrkva i zelje.
Napokon se doda očišćeni sitno kosani luk, sol i crvena paprika, dolije se voda i pusti kuhati tri sata.