Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Recept za zagorske štrukle - korak po korak do savršenstva

Recept za zagorske štrukle - korak po korak do savršenstva

Možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja

VIDEO

Za tijesto će vam trebati 50 dekagrama glatkog i 20 dekagrama oštrog brašna, jedan decilitar ulja, jedan dekagram soli, jedno jaje i malo mlake vode.

  • 1. Za početak sve sastojke umijesite u glatko tijesto, pazeći na to da ne bude niti pretvrdo, niti premekano.
  • 2. Kada ste izradili tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga u glatku kuglu.
  • 3. Tijesto zatim premažite uljem i ostavite ga da „odmori“ 35 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme napravite nadjev od sira za koji će vam biti potreban jedan kilogram svježeg kravljeg sira, četiri jajeta, 1.5 dekagrama soli i sedam dekagrama oštrog brašna.

  • 1. Sir izmiješajte sa solju, a zatim lagano dodajte jaja.
  • 2. Kada se smjesa spoji, lagano dodajte brašno.

Kada je tijesto dovoljno mirovalo, prebacite ga na pobrašnjeni stolnjak i počnite ga nježno razvlačiti od sredine prema rubovima stola, da bude što tanje.

Isprobajte recepte za fine slane muffine koje je lako pripremiti
Isprobajte recepte za fine slane muffine koje je lako pripremiti

Kada ste postigli željenu debljinu, odrežite krajeve tijesta pomoću noža, a zatim po tankom tijestu stavite nadjev od sira.

  • 1. Pomoću slastičarske palete razmažite nadjev širine 10 cm po cijeloj dužini tijesta pa preklopite ostatkom tijesta koje ste razvukli izvan ruba stola i zarolajte.
  • 2. Pomoću tanjura izrežite štrukle na željenu veličinu pa ih kuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali malo octa, ulja i soli. Štrukle kuhajte na laganoj vatri sve dok ne isplivaju na površinu i, nakon toga, još jednu do dvije minute.
  • 3. Kada štrukle budu dovoljno kuhane, stavite ih u vatrostalnu posudu i zalijte ih vrhnjem.
  • 4. Sve pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C oko 35 minuta, odnosno, dok vaši domaći štrukli ne dobiju zlatnu boju.

Kada budu gotovi, možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Ako vam ta opcija zvuči primamljivo, Mirjana predlaže da na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe pa zatim ugasite vatru i stavite svoje štrukle na pripremljenu smjesu. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja.

Mirjana Špoljar je polaznicima #KenwoodKuha radionice otkrila svoj recept za zagorske štrukle sa sirom. Tako je u maloj školi slastičarstva, pod Mirjaninim budnim okom, osam novopečenih slastičara u subotu uvježbalo vještinu pripreme ovog tradicionalnog bakinog jela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa