Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Recepti za fine tople juhe koje će vas po ovoj zimi brzo ugrijati

Recepti za fine tople juhe koje će vas po ovoj zimi brzo ugrijati

Nema ništa bolje kad dođete doma promrzli i mokri pa pojedete tanjur fine tople juhe. Sa svakom žlicom osjetite kako vas grije iznutra i vraća vam izgubljenu energiju

VIDEO

Juhe su savršeno jelo, jer su prepune zdravih nutrijenata, hranjive su, a jednostavno ih je napraviti. Možete ih raditi od svega i svačega, a mi vam donosimo nekoliko ideja:

Juha od poriluka

Sastojci: 2 poriluka, pastrnjak, 1 cvjetača, 2 krumpira, 4 žlice maslaca, 5 češanja češnjaka, 4 dl pilećeg temeljca, malo timijana i vlasca, muškatni oraščić, sol, papar

Thinkstock

Postupak: Pirjajte usitnjen češnjak na maslacu pa dodajte na kolutiće narezane poriluk i pastrnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, desetak minuta pa ubacite narezanu cvjetaču, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar pa izblendajte dok ne dobije kremastu teksturu. Pospite je vlascem prije posluživanja.

Pileća krem juha 

Sastojci: 250 g pilećih prsa, malo ulja, dva sitno nasjeckana luka, nasjeckani poriluk, manja vezica peršina, malo kiselog vrhnja, sol, papar, muškatni oraščić

Postupak: Na ulju prepržite luk i poriluk pa dodajte kockice piletine, malo propržite i ulijte vodu. Dodajte peršin i začine i kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne bude mekana.

Potom sve usitnite štapnim mikserom i dodajte još malo vode kako bi dobili dobru gustoću juhe. Na kraju stavite malo kiselog vrhnja i ostavite da prokuha pa maknite sa štednjaka.

Jeste li ikad kušali soufflé omlet sa sirom - tu je odličan recept
Jeste li ikad kušali soufflé omlet sa sirom - tu je odličan recept

Japanska miso juha

Sastojci: 150 g  mrkve, 150 g  cvjetače, sitno sjeckani tofu, šaka sitne tjestenine, kombu alga, 1 l vode, 4 žličice miso paste, peršin, asafoetida (začin podrijetlom iz Perzije -  ako ga nemate, stavite luk, češnjak ili vlasac), 1 žlica maslinovog ulja

Miso soup

Postupak: Narežite mrkvu na kockice, a cvjetači odvojite cvjetiće. Kombu algu operite i ostavite malo vode, neka stoji oko pola sata. Potom u lonac ulijte vodu, dodajte povrće i alge pa kuhajte oko 20 minuta, a potom dodajte tjesteninu.

Kada je juha skoro gotova, dodajte i miso pastu razmućenu u malo vode. Pazite da juha ne kipi jer to uništava korisne enzime u miso pasti. Na kraju ubacite nasjeckani tofu, ulje i začine.

Juha od slanutka i tjestenine

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, glavica luka - nasjeckati, 2 stapke celera - nasjeckati, 2 češnja češnjaka - zgnječiti, žlica pirea od rajčice, 400 g sjeckane rajčice iz konzerve, 400 g slanutka iz konzerve, 150 g orzo tjestenine (sitna tjestenina nalik riži), 700 ml povrtnog temeljca, 2 žlice pesta od bosiljka, sol i papar po ukusu, hrskavi kruh - za posluživanje uz juhu

Postupak: Zagrijte žlicu maslinovog ulja, dodajte luk i celer pa pržite 10 do 15 minuta, ili dok povrće ne omekani. Potom dodajte češnjak i kuhajte još minutu. Nakon toga dodajte sve ostale sastojke, osim pesta i preostalog maslinovog ulja. Ostavite da malo prokuha na laganoj vatri, 6 do 8 minuta, odnosno dok tjestenina ne omekša. 

Gotovu juhu rasporedite u zdjelice pa u svaku dodajte malo mješavine pesta i maslinovog ulja. Poslužite uz šnite kruha (ispecite ih u pećnici dok ne postanu hrskave).

7 slanih i slatkih recepata: Fina pašteta od čvaraka, pečenka sa šljivama, džem od mandarina...
7 slanih i slatkih recepata: Fina pašteta od čvaraka, pečenka sa šljivama, džem od mandarina...

Ljuta afrička juha

Sastojci za šest osoba: 1,3 do 1,5 kg piletine narezano na komade, 1 srednji luk narezan na kriške, 4 do 5 češnja češnjaka, 2 žlice nasjeckanog đumbira, žlica paprike, lovorov list, žlica Maggi ili bujonskih granula, 2 mlada luka sjeckana, 3 do 5 žlica peršina ili bosiljka, 1 do 3 ljute papričice, sol i bijeli papar po ukusu

Postupak: Sve začine osim lovora stavite u blender i blendajte dok ne dobijete fini pire. U lonac stavite piletinu, dodajte 7 do 8 šalica vode pa pustite neka provrije. Pirjajte na laganoj vatri dok meso ne bude mekano.

Pred kraj ubacite lovorov list i vode po potrebi. Također, kušajte juhu i dodajte još začina ako želite, po ukusu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao
Ulovite mjesto na vrijeme: Evo gdje se u Zagrebu smije, a gdje ne smije roštiljati na livadama
BUNDEK, JARUN...

Ulovite mjesto na vrijeme: Evo gdje se u Zagrebu smije, a gdje ne smije roštiljati na livadama

Pomama za klupicama i kućicama iz godine u godinu je sve veća, a kad su praznici, poput 1. maja, klupicu treba zauzeti već u rano jutro. Evo koje su najpopularnije lokacije za besplatno roštiljanje u glavnom gradu