Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Restoran ‘Zur letzten Instanz’ u Berlinu radi već 400 godina

Restoran ‘Zur letzten Instanz’ u Berlinu radi već 400 godina
3

Berlin je grad koji se može pohvaliti brojnim zanimljivostima, a za vas smo izdvojili top 10 zabavnih činjenica o glavnom gradu Njemačke koje možda niste znali...

VIDEO

1. Berlin je jedini grad s tri aktivne operne kuće. To su Njemačka opera, Državna opera i opera Komedija. Posljednje dvije se čak i nalaze u istoj, čuvenoj ulici Unter den Linden.

2. Galerija East Side je najveća otvorena galerija na svijetu, a proteže se najdužim dijelom ostataka Berlinskog zida koji je dug 1,3 kilometra. To je galerija slika oslikanih na zidu, a svoj trag su ostavila 102 umjetnika iz cijelog svijeta.

VIDEO

3. Berlin ima više muzeja nego kišnih dana. Grad se može pohvaliti s oko 180 muzeja. Većina muzeja posvećena je povijesti, umjetnosti i kulturi, ali postoje i oni malo neobičnijeg sadržaja. Neki od zanimljivijih su: Muzej Currywurst-a (kobasice s curryjem), LGBT muzej, Muzej seksa, Muzej računalnih igrica te Muzej šećera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

4. Najviša građevina u Njemačkoj je berlinski televizijski toranj. Visok je 368 metara . Izgrađen je 1969. upravo s ciljem da postane prepoznatljivi simbol Berlina. U njegovoj kupoli se nalazi i restoran, pa uz obrok možete uživati u pogledu na grad od 360 stupnjeva. Preporučuje se rezervirati mjesto unaprijed.

5. Glavni željeznički kolodvor , koji je otvoren 2006. na mjestu stare glavne stanice Lehrter, je najveći u Europi. Njime dnevno prođe otprilike 300.000 putnika. Prostran i prepun svjetla, kolodvor je vrhunsko djelo arhitekta Meinharda von Gerkana.

VIDEO

6. Najviši dio Berlina, brdo Teufelsberg , ili 'Vražja planina', stvoren je umjetno . Nakon rata tamo je nasipano 26 milijuna kubičnih metara šljunka i ruševina uništenog grada. Još je zanimljivije da se ispod brda nalazi nedovršeni nacistički vojno-tehnološki fakultet. Iako su ga isprva namjeravali raznijeti eksplozivom, zatrpavanje je bilo jednostavnije.

7. Berlin se može pohvaliti s 15 restorana koji ukupno imaju 20 Michelinovih zvjezdica . Po dvije zvjezdice imaju restorani Fischers Fritz, Lorenz Adlon, Reinstoff, Tim Raue i FACIL. Jednom zvjezdicom se mogu pohvaliti: Frühsammers, First Floor, Horváth, Hugos, Rutz, VAU, Les Solistes, 5 – cinco by Paco Pérez, Pauly Saal te a.choice.

8. Najstariji restoran u Berlinu radi neprestano već 400 godina. Taj veteran je ‘Zur letzten Instanz’ u ulici Waisenstraße. Restoran u ponudi ima tradicionalnu njemačku hranu, a u njemu su objedovali Napoleon Bonaparte i Charlie Chaplin.

9. Najveći otvoreni, organizirani doček Nove godine održava se između Brandenburških vrata i Stupa pobjede. Svake godine tamo se okupi oko milijun ljudi. Za usporedbu, u Londonu se okupi ‘samo’ 250.000.

10. Berlinski klubovi, kafići i restorani nemaju ograničeno radno vrijeme, stoga su mnogi otvoreni u bilo koje doba dana .

Saznajte više o direktnim letovima za Berlin iz Splita i Dubrovnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'