Glazba utječe na okus, pa se tako visoki tonovi povezuju s kiselim, "bogati" tonovi sa slatkim, a duboki s gorkim. Tako znanstvenici predlažu da sljedeći put kad poželite uživati u vinu, u pozadini pustite Mozarta
Riba je ukusnija uz Beatlese, a kava više paše uz Pavarottija
Glazba utječe na okus hrane i iz određenih namirnica izvlači ono najbolje, potvrdila je studija znanstvenika sa Sveučilišta Oxford. Zvukovi Beatlesa poboljšavaju okus ribe i krumpirića, a uz izvedbu Luciana Pavarottija kava i čokoladni mousse su finiji.
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski kirurzi podijelili pjesme koje slušaju u salama
Pokretanje videa...
Pavarottijeva izvedba "Nessun Dorma" daje bolji okus čokoladi i kavi:
Riba i krumpirići su slasniji zbog Beatlesa:
Slično djelovanje ima Billie Holiday na puding od bundeve, dok zvukovi španjolske glazbe popraćeni virtuoznom igrom Lionela Messija izvlače najbolje citrusne note iz deserta, ako je sudeći po restoranu u španjolskoj Gironi.
Osim na hranu, glazba pozitivno utječe i na uživanje vina. Osobito Mozartove skladbe.
- Osjet okus nije dominantan u odabiru hrane, već pritom i veliku ulogu imaju uši koje "šapuću" okusnim pupoljcima. Glazba ne može stvoriti okuse u vašim ustima, ali može pojačati određene note - istaknuo je voditelj istraživanja profesor Charles Spence.
Ljudi visoke tonove povezuju s kiselosti, "bogate" tonove sa slatkim, a duboke s gorkim.