Lifestyle

Komentari 2

Riješite problem ljubomore kod braće i sestara s ovih 8 savjeta

Riješite problem ljubomore kod braće i sestara s ovih 8 savjeta

Ako primijetite da jednom djetetu nedostaje roditeljske pažnje, odredite neko vrijeme samo za njega i usmjerite se na njegove potrebe i osjećaje. Također, ne radite spolne razlike i ne uspoređujte

Istraživanja su pokazala da ljubomora može izazvati agresivno i nasilno ponašanje među braćom i sestrama. Iako je to prilično raširena pojava i mnoga djeca prolaze kroz razdoblje ljubomore, postoje metode kojima se može smanjiti osjećaj ljubomore kod malenih. 

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj s 11-ero braće i sestara

1. Prihvatite djetetove osjećaje

Psiholozi kažu da je izrazito bitno priznati dječje emocije. Vi kao roditelj morate prihvatiti da vaše dijete može biti ljuto, ljubomorno ili tužno. Morate to priznati i objasniti svojoj djeci da je normalno osjećati negativne emocije i naučiti ih kako se nositi s njima.

2. Provodite vrijeme s njima pojedinačno

Analizirajte koliko vremena provodite sa svojom djecom zajedno i odvojeno. Tada ćete moći vidjeti kada točno braća i sestre postaju ljubomorni jedni na druge i kada osjećaju da im nedostaje vaša pažnja.

Kad primijetite da dijete osjeća da nema dovoljno pažnje roditelja, psiholozi predlažu određivanje vremena samo za vas dvoje. Unaprijed odaberite neki dan, dogovorite nešto zabavno za dijete i provedite to vrijeme usmjereni prema njemu. 

3. Nemojte ih uspoređivati

Nikad ne uspoređujte braću i sestre. Usporedbom jednog djeteta s drugim može se stvoriti dojam da jedno dijete volite više od drugoga. Uspoređivanje možda neće odmah potaknuti ljubomoru, ali može potkopati njihovo samopouzdanje i potaknuti tjeskobu. Pokažite svojoj djeci da cijenite njihovu individualnost i da ih jednako volite.

4. Nasmijte svoje dijete

Smijeh, općenito, ima brojne zdravstvene koristi za ljude. Između ostalog, smijeh može smanjiti nečiju razinu tjeskobe. Psiholozi predlažu korištenje ovog alata za rješavanje ljubomore kod braće i sestara.

Kad se neko od vaše djece osjeća ljubomorno, preusmjerite njegovu pažnju na nešto zabavno, nasmijavajući ih. To će smanjiti tjeskobu i ljubomoru zamijeniti zabavnom.

5. Zaboravite na rodnu pristranost

Roditelji se prema djeci često ponašaju različito, ovisno o njihovom spolu. Od djevojčica se očekuje da budu drage, sramežljive i lijepe, a od dječaka da budu jaki i da ne izražavaju svoje osjećaje, piše Brightside.

Ali ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom s kojom se igra vaša kći, jer je igračka 'za djevojčice', dječak može početi postati ljubomoran. Najbolje je rješenje omogućiti svojoj djeci igru svim igračkama, iskustva i stvari usprkos njihovom spolu. Zbog toga se neće osjećati ljubomorni jedni na druge jer će svi imati jednake mogućnosti.

6. Podjednako podijelite odgovornosti

Ako se djeca međusobno tuku, ne može biti slučaj da je samo jedno krivo u sukobu. Osim toga, uloge 'žrtve' i 'nasilnika' često se mijenjaju među braćom i sestrama. Stručnjaci predlažu da roditelji dođu do srži sukoba i natjeraju obje strane da se suoče s odgovornostima za svoje postupke.

7. Ne krivite svoje dijete

Iskusni odgajatelji sugeriraju da je važno da ne okrivljujete jedno dijete za nešto pred drugim. Pokušajte ne ograničavati jedno dijete zbog drugog i pažljivo birajte riječi. Na primjer, nemojte reći da se vaše dijete ne može igrati jer beba spava. Umjesto toga, osmislite aktivnost, poput crtanja, koja će jedno dijete angažirati, a drugom dati priliku da odspava. 

8. Pokažite im da je sjajno imati braću i sestre

Brižni odnos između njih možete motivirati čitanjem knjiga i pokazivanjem crtića o tome kako je sjajno imati braću i sestre, savjetuju učitelji. Primjerice, knjiga Laure Numeroff, 'Što braća najbolje rade', slavi stariju braću. A dobro poznati 'Frozen' pokazuje važnost veze između sestara.

Najčitaniji članci