Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Riješite se akni na prirodan način uz med, metvicu i timijan

Riješite se akni na prirodan način uz med, metvicu i timijan
1

Tonici od metvice, maska od meda i oblozi od kamilice posve prirodno uklanjaju i sprečavaju pojavu akni te ubrzavaju metabolizam kože, a ne sadrže kemikalije

VIDEO

Na prvu pojavu prištića kocku leda omotajte tkaninom i stavite na zahvaćeno područje najmanje dvaput na dan - svaki sat ako možete, ali ne više od pet minuta svaki put.

Hladnoća će smanjiti crvenilo i ublažiti upalu. Uzmite aspirin ili ibuprofen. Tablete protiv bolova imaju protuupalno djelovanje i mogu ublažiti izbijanje akni, no ne smiju su davati mlađima od 16, a opasne su i za odrasle. Kako biste izbjegli nuspojave lijekova i preparata, prištiće možete prognati i posve prirodnim sredstvima. Stavite kap ulja čajevca na aknu triput na dan da spriječite infekciju i ubrzate cijeljenje. 

Istraživanja su pokazala da je 5-postotno ulje čajevca jednako učinkovito kao i 5-postotna otopina benzoil peroksida, koji se koristi u kozmetičkim preparatima. Komadić vate namočite u ocat ili limunov sok i namažite akne. Kiselina iz limunova soka i ocat mogu pomoći u otvaranju pora. Narodni lijek za liječenje prištića je stavljanje mješavine začina i meda na njih. Pomiješajte žličicu muškatnog oraha u prahu sa žličicom meda i to stavite na prištiće. Ostavite da stoji 20 min pa isperite. Prije nego što ih nanesete na lice, bilo koji prirodni preparat iskušajte na malom dijelu kože kako biste provjerili reakciju.

Timijan bolji od kreme

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za tonik prelijte 3-5 žličica suhe ili svježe majčine dušice sa 100 ml vruće vode. Ostavite pokriveno 15 min i ocijedite. Pomiješajte sa 80 ml otopine s 20 ml 70-postotnog alkohola. Tonik držite u hladnjaku i nanesite ga na očišćenu kožu. Nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom.

Otopina za obloge

Kožu umiruje mješavina dviju žličica kamilice i čajne žličice sljeza. Prelijte ih s 250 mililitara vrele vode (najbolje destilirane), ostavite pokriveno 3-6 sati i procijedite.

Prirodno osvježenje

Tonik za lice od poljske preslice potiče metabolizam kože. Za nečistu kožu prikladan je i tonik od dviju žličica trputca, kojem dodajte dvije žličice metvice ili matičnjaka.

Piling za čiste pore

Pomiješajte 2 žlice mljevene zobi, 2 žličice smeđeg šećera, 2 žličice aloe vere i žličicu limunova soka. Umasirajte na vlažnu kožu i isperite mlakom vodom.

Seks i lopta brišu akne

Šminka može prikriti prištiće, no ne samo da začepljuje pore nego poput magneta zadržava slobodne radikale koji dodatno uništavaju ten.

Stoga lice ujutro, navečer te obvezno nakon treninga očistite tonikom. Također, birajte odjeću od prirodnih i prozračnih materijala jer uska sintetička ne dopušta koži da diše. Čuvajte se i dugačke kose koju je dobro što češće vezati u rep, odnosno maknuti s lica, ali i s dekoltea te leđa na kojima također potiče nastanak akni. Ipak, kako je stres glavni uzrok akni, najbolja prevencija je sreća. Hormoni stresa pospješuju proizvodnju masnoća koje začepljuju pore. Zato sve što može smanjiti stres, od joge, trčanja, seksa pa do tople kupke, blagotvorno će djelovati na problematičnu kožu. Broj akni će se smanjiti te će one rjeđe izbijati.

Istiskivanje mitesera i prištića najčešće uzrokuje upale, ožiljke te “invaziju” akni. Ako teško odolijevate iskušenju, zaposlite ruke te među prstima vrtite igračku ili lopticu, savjetuju stručnjaci.

Pšenica sužava pore

Za masku pomiješajte tri žlice pšeničnog brašna, četiri žlice mlijeka, žlicu meda i žlicu ulja pšeničnih klica. Nanesite je na očišćenu kožu i oko očiju te ostavite da djeluje 15 minuta.

Bosiljak se prska

Smrvite tri žlice suhog lišća bosiljka i umiješajte u šalicu kipuće vode. Ohladite, procijedite i ulijte u bočicu s raspršivačem. Poprskajte kožu i vatom razmažite tonik po licu. Ponovite svaki dan prije čišćenja lica.

Ma kakva čokolada!

Iako akne nisu nedvosmisleno povezane s prehranom, jedina hrana koja bi mogla utjecati na pojavu akni su mlijeko i mliječni proizvodi. Ali to ne znači da ih trebate izbaciti, upozoravaju nutricionisti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'