Lifestyle

Komentari 18

Rimac automobili sterilizirat će mačke koje im šetaju pogonom

Rimac automobili sterilizirat će mačke koje im šetaju pogonom

Djelatnici tvrtke Rimac automobili hrane divlje ulične mace koje šetaju kroz pogone, a kako bi spriječili da se kote mačići i tako naraste njihov broj, organizirali su njihovu sterilizaciju

Poziv iz tvrtke Rimac automobili, da polovimo mace koje šeću u prostoru tvrtke i odvedemo iz na sterilizaciju ili kastraciju, što će ta tvrtka financirati, su rijedak primjer suradnje. Inače nam se češće događa da nam građani jave da u području neke tvornice ima divljih maca, pa jedva dogovorimo da nas puste u prostor da bismo ih polovili, kaže Katarina Loborec iz Udruge Prava šapa, koja brine o napuštenim uličnim mačkama.

Dodaje kako su ih iz tvrtke prije nekoliko dana nazvali s molbom da im dođu pomoći poloviti divlje mace koje šeću pogonima, s procjenom da ih ima pet ili šest, no pokazalo se da ih je barem desetak. Kako su u pitanju divlje mace, koje se nisu privikle na ljude, nije ih lako uloviti, pa akcija još nije gotova, odnosno trajat će dok se sve mace ne budu imale trokutić na uhu, koji je znak da su kastrirane, kaže sugovornica. 

- U krugu tvrtke postoji uređeno mjesto na kojemu ih djelatnici tvrtke hrane i tu ih lovimo. No, kako ne dolaze redovito i ne zadržavaju se dugo, već samo u prolazu pojedu ono što su im ostavili u zdjelicama, u prvom navratu u vrijeme hranjenja uspjeli smo uloviti samo tri ili četiri životinje. Zato kolegica Mirna Herman odlazi tamo u više navrata i, koliko znam, u međuvremenu su ulovljene još dvije mace, kaže sugovornica.

Dodaje kako su se u taj lov aktivno uključili i djelatnici tvrtke, pa su, uz lovke koje ima Prava šapa, postavili i jednu koju je doradio inženjer Ivan Murgas, ugradivši kameru i mehanizam koji omogućava da se vrata zatvore na daljinu. Tako mace mogu uloviti i kada volonteri Prave šape ili djelatnici nisu blizu.

- Ne znam kako su iz Rimac automobili saznali za nas i donijeli odluku da nas pozovu. Ta tvrtka inače nije naš donator, no znamo da jesu donator Prijatelja životinja te da je gospodin Rimac vegetarijanac i ljubitelj životinja. Riječ je o primjeru koji se zaista može pohvaliti, jer se na ovaj način sprječava mogućnost da se na tom području s vremenom okoti puno mačaka, te da divlje i napuštene, a možda i bolesne životinje lutaju ulicama, kaže Katarina Loborec 

- Mogli bi ih vjerojatno i sami uloviti, no bio bi problem izvući ih iz lovke i unijeti u transporter, da bi ih prevezli do veterinara, pa je naše iskustvo u tome sigurno korisno, dodaje. Inače, na Facebook stranici Prave šape djevojke koje su lovile životinje u šali su se pohvalile i kavom kojom su ih počastili u Rimac automobilima, tako da se može reći da je podrška zaista bila potpuna. 

Iz tvrtke Rimac automobili zahvalili su se na interesu za priču, no - ne žele se posebno hvaliti u ovom slučaju. 

- Nekoliko kolega iz Odjela koji je najbliže hranilištu redovno hrani mace i oni su predložili da se obavi sterilizacija, no ne mislimo da to treba posebno isticati, kaže Marta Longin, zadužena za Odnose s javnošću.  

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane