Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Upoznajte 'najstariju' majku na svijetu: Sa 74 je rodila blizanke

Ne mogu izraziti svoje osjećaje riječima. Ove bebe su me upotpunile. Moje čekanje od gotovo šest desetljeća napokon je došlo kraju. Sada me više nitko ne naziva neplodnom, rekla je

Erramatti Mangayamma (74) iz Indije rodila je zdrave blizanke nakon što je prošla postupak medicinski potpomognute oplodnje i vjeruje se da je najstarija rodilja na svijetu. Ona i njezin suprug Rajom Raom (80) su presretni jer su pokušavali dobiti dijete 57 godina, a nada u njima se probudila nakon što im je susjeda začela u dobi od 55 godina.

Klinika za medicinski potpomognutu oplodnju platila je većinu zahvata jer je to za njih bilo veliko povijesno postignuće. Erramatti je u bolnici provela svih devet mjeseci trudnoće, a djevojčice je rodila carskim rezom u bolnici Ahalya u Kothapetu.

74-year-old gives birth to twins through IVF, becomes world

- Zahvat je prošao bez ikakvih problema, i majka i novorođenčad su zdravi i nemaju nikakvih komplikacija. Međutim, majka je odvezena na odjel intenzivne njege kako bi se oporavila od stresa koji je pretrpjela zadnjih nekoliko sati - rekao je dr. Sanakayyala Umashankar za Hindustan Times, ravnatelj bolnice koji je zahvat i obavio.

- Ne mogu izraziti svoje osjećaje riječima. Ove bebe su me upotpunile. Moje čekanje od gotovo šest desetljeća napokon je došlo kraju. Sada me više nitko ne naziva neplodnom - kazala je ova žena koja je kroz menopauzu prošla prije 25 godina.

- Razmišljala sam o postupku medicinski potpomognute oplodnje otkako je moja susjeda na taj način začela u 55 godini. Imala sam snažnu želju postati majka - dodala je.

Dr. Umashankara koji ju je pratio tijekom cijelog postupka, kaže da se jako iznenadio kada mu je lani došla ova umirovljenica i rekla što želi te kako je to izuzetno rijedak slučaj. Dodao je da ova žena unatoč poznoj dobi nije imala problema sa začećem i trudnoćom jer nije imala medicinskih komplikacija poput dijabetesa i hipertenzije.

Nakon tri pobačaja i jako puno tuge rodila predivne četvorke
Nakon tri pobačaja i jako puno tuge rodila predivne četvorke

- Odlučila je isprobati in vitro oplodnju (IVF) i zato je došla nama. Iznenadili smo se snagom njezine volje pa smo proveli medicinske testove i ustanovili da je ona zapravo pogodan kandidat za začeće putem IVF-a - rekao je.

74-year-old gives birth to twins through IVF, becomes world

- Mislim da ona neće imati većih zdravstvenih problema niti u razdoblju nakon poroda, ali nije u mogućnosti dojiti djecu. Ali, to je najmanji problem, bebe možemo hraniti mlijekom dobivenim iz banke mlijeka - pojasnio je ovaj liječnik.

Htjela roditi s 18, pa je donora sperme pronašla na Facebooku
Htjela roditi s 18, pa je donora sperme pronašla na Facebooku

Objasnio je i detalj - kako je uspjela ostati trudna ako je prošla menopauzu i njezino tijelo više nije proizvodilo jajašca?

- Dakle, pokušali smo sa jajašcem dobivenih od drugog davatelja i oplodili smo ga spermom njezinog supruga metodom IVF-a. Srećom, začela je nakon prvog ciklusa i otkrili smo da je trudna u siječnju. Njezino zdravstveno stanje tijekom trudnoće stalno su pratili kardiolozi, pulmolozi, ginekolozi i nutricionisti - rekao je dr. Umashankara.

74-year-old gives birth to twins through IVF, becomes world

Erramatti vjeruje da je pretekla dosadašnju rekorderku za najstariju novu mamu Mariu del Carmen Bousada de Lara koja je imala 66 godina kada je rodila i kasnije priznala da je lagala kako bi mogla dibiti terapiju za plodnost u klinici u SAD-U. Ona je rodila blizance, dvojicu dječaka 2006. godine.

Inače, Mangayamma i poljoprivrednik Raja Rao vjenčali su se 22. ožujka 1962. godine i otada su pokušavali postati roditelji. 

Pokretanje videa ...