Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Rodila uz rajski plin u Čakovcu: Zakon je! Ništa nisam osjetila

Medicinski rajski plin novitet je u Čakovečkoj bolnici. Liječnici kažu da skraćuje porođaj i ublažava bol. Iz bolnice kažu da žele da rodiolojama porođaj ostane u sjećanju kao najsretniji događaj

Foto: Privatni album
29 komentara

Kad sam došla u rodilište, bila sam otvorena nekih šest-sedam centimetara. Trudovi su bili izrazito jaki i odmah sam dobila rajski plin. Koristila sam ga nekih sat i pol i onda sam rodila svoju djevojčicu Leni, priča nam Ivana Šestak (34) iz Pušćina.
Kad je stavila masku preko koje se rajski plin udiše, kaže, izgubila je pojam o vremenu.

- Nisam nimalo osjećala trudove i nisam znala što se događa. Korištenje plina skrenulo mi je misli na nešto sasvim deseto. Rajski plin mi je jako puno pomogao pri porođaju. On je zakon! Nakon sat i pol primalje su mi rekle da sam sasvim otvorena i da ću se poroditi. Nisam bila svjesna da će porođaj krenuti jer nisam osjećala baš nikakve trudove, za razliku od prvog porođaja, kad sam osjetila svaki - kaže Ivana, jedna od dvadesetak rodilja koje su u nepunih mjesec dana za lakši porođaj koristile rajski plin u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

POGLEDAJTE VIDEO: Jedino čudno od svega bilo je to što je osjetila da povremeno “fuflja” kad govori. Prije nekoliko dana rodila je drugu djevojčicu te kaže da je razlika u korištenju rajskog plina i porođaja bez njega - ogromna.

Upravo je čakovečka bolnica jedna od rijetkih u Hrvatskoj koje pružaju pacijenticama porođaj uz pomoć rajskog plina. Uređaj s rajskim plinom stigao je krajem kolovoza u njihovu bolnicu. Do sada je uz pomoć njega rodilo 20 trudnica.

Foto: Vjeran Žganjec Rogulja/PIxsell

- Zahvaljujući upravi naše bolnice, koja je na inicijativu Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju nabavila uređaj, našim trudnicama uvelike olakšavamo porođaj. Taj takozvani plin sreće otklanja bol, žene su zadovoljnije, djeluje relaksirajuće i opuštajuće. Može se koristiti samo kod žena koje su imale urednu trudnoću - rekla nam je dr. Sanja Topličanec, pročelnica službe za ginekologiju i voditeljica Odjela rodilišta i rađaonice.

A kako funkcionira?

- Žena udiše plin na masku i sama ga dozira koliko želi. Ako ga više udiše, toliko više bol popušta. Može se koristiti maksimalno šest sati. Medicinski rajski plin sastoji se od 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika te je potpuno bezopasan za majku i dijete. Koristi se uz odobrenje liječnika, a njegovim korištenjem smanjuje se uporaba analgetika te se trajanje porođaja može skratiti i za 2 sata. Uz to se smanjuje broj epiziotomija i carskih rezova - kaže.

Foto: Dreamstime

Istaknula je da su dosadašnja iskustva pacijentica pokazala kako bi njih 80 posto ponovno koristilo plin na porođaju, za razliku od onih koje su koristile epiduralnu, njih bi to ponovilo tek 30 posto. No u 10 posto slučajeva mogu se pojaviti i nuspojave kao što su povraćanje, vrtoglavica i mučnina kod rodilje, te je bol i dalje prisutna. Tek u 1 posto javlja se osjećaj pritiska u srednjem uhu, nadutosti i umora. Nekim ženama rajski plin uopće ne smanjuje bol.

- Imamo jedan takav aparat i to nam je sasvim dovoljno za sve naše pacijentice - kaže. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message