Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Roditeljske taktike uz koje dijete bolje i brže uči gradivo

Gradivo za pet: Pisanje zadaće dok mama i tata rješavaju svoju te suradnja s učiteljem strategije su za aktivno učenje, a najvažnije je napraviti dobar raspored

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Kako biste pomogli svom školarcu da uči lakše i brže, najprije s njim napravite raspored njegova “radnog dana”. Zapne li na nekom dijelu gradiva, pomognite mu tako da mu naglas čitate iz udžbenika. Poželjno je da dijete očima prati tekst jer će se tako bolje koncentrirati te će lakše upijati nove riječi. 

Nakon čitanja razgovarajte o tekstu te postavljajte pitanja kako biste se uvjerili je li razumjelo pročitano. Takvim aktivnim pristupom gradivo ćete učiniti zanimljivijim, a sadržaj smislenijim. Nikad ne forsirajte dijete da uči i piše zadaću jer ćete samo pokvariti odnos s njim. Budite taktičar te dogovorite s učiteljem da on preuzme ulogu glavnog autoriteta, a vi preuzmite ulogu asistenta koji je uvijek spreman pomoći djetetu u učenju i rješavanju školskih zadataka. 

Dok dijete piše zadaću, sjednite s njim. Čak i ako mu vaša pomoć nije potrebna, vaša mu je nazočnost važna - stoga, dok dijete radi, vi čitajte knjigu, sređujte papirologiju ili račune. Takva radna atmosfera mira i tišine kod školarca će stvoriti naviku da poslije uči u knjižnici. 

Joooj, samo ne mama i tata!

Djeca radije surađuju s drugim odraslim ljudima nego s roditeljima. U dogovoru s roditeljima čija djeca idu u razred s vašim formirajte male skupine djece koja će zajedno učiti, a vi se s drugim roditeljima smjenjujte u ulozi pomagača. 

Najteže je prvo na rasporedu

Naučite dijete da sastavi raspored svojih školskih i izvanškolskih obveza. Na vrhu rasporeda učenja neka bude gradivo koje je djetetu najteže jer se njime treba pozabaviti kada mu je koncentracija najveća - dakle, kad je odmorno.

I natuknice se mogu izvježbati

Pokažite djetetu kako da u tekstu izdvoji najbitnije podatke te ih istakne, što će mu pomoći pri ponavljanju. Neka pokuša povezati gradivo s primjerima iz života. Nakon što pročita lekciju, neka je prepriča vlastitim riječima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message