Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Rotavirus: Izlazi kroz stolicu djeteta - obavezno prati ruke!

Rotavirus: Izlazi kroz stolicu djeteta - obavezno prati ruke!

Radi se o vrlo zaraznoj bolesti, dovoljne su male količine virusa da dođe do infekcije. Virus iz tijela izlazi kroz stolicu i zato je važno dobro oprati ruke nakon previjanja bolesnog djeteta

VIDEO

Pod najvećim rizikom od infekcije rotavirusom su mala djeca u dobi od šest mjeseci do dvije godine. Prema nekim procjenama, gotovo svako dijete se zarazi rotavirusom do 5. godine života.

Bolest se manifestira proljevom kojeg karakterizira oštar kiseli miris, povraćanjem i povišenom temperaturom, što zna dovesti do dehidracije, najčešćeg razloga zašto djeca završe u bolnici na infuziji.

Proljevastih stolica zna biti po 20 na dan, a uz povraćanje i visoku temperaturu, vrlo lako dođe do opasnog manjka tekućine i elektrolita u tijelu.

Mama šokirana kad je skinula pelene: 'Isuse Bože, što je ovo'
Mama šokirana kad je skinula pelene: 'Isuse Bože, što je ovo'

Djeca koja u bolnici leže iz drugih razloga, znaju dobiti infekciju rotavirusom, kao što je bio slučaj 5-mjesečnih blizanaca Ane Treščec (39) iz Zagreba koji su završili u klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' zbog gripe no tamo su se zarazili rotavirusom.

Slučaj je dospio u javnost kada je objavila fotografije na kojima se, kazala je, vidi da se osoblje bolnice nije brinulo adekvatno o bolesnoj djeci. Nisu im redovito mijenjali pelena pa im je koža postala crvena i oštećena.

Ova infekcija je vrlo zarazna

Liječnici kažu da se radi o vrlo zaraznoj bolesti, dovoljne su male količine virusa da dođe do infekcije i pojave prvih simptoma. Virus iz tijela izlazi kroz stolicu i zato je izuzetno važno dobro oprati ruke nakon previjanja bolesnog djeteta ili nakon obavljanja nužde.

Osim preko stolice, virus se širi okolinom i kapljično, a na stvarima, na primjer igračkama ili stolu za previjanje, može poživjeti do dva tjedna.

- Rotavirusi se nalaze u stolici zaraženih ljudi i šire s osobe na osobu prljavim rukama, pelenama, predmetima poput igračaka, stolova za prematanje ili kvaka na vratima. Bolest se često širi unutar obitelji, bolnica i dječjih ustanova - upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Simptomi zaraze:

  • povišena tjelesna temperatura
  • vodenasti proljev
  • povraćanje
  • bolovi u trbuhu

- Proljev i povraćanje mogu trajati tri do osam dana, a to može dovesti do ozbiljne dehidracije. Ako se dehidracija ne liječi, može dovesti do smrti. Na bolest su najosjetljivija djeca do pet godina starosti, a posebno djeca od šest mjeseci do dvije godine - napominju u HZJZ-u.

Stolica zaražene djece je kisela pa vrlo lako može oštetiti dječju kožu ako se pelene ne mijenjaju često.

Postoji cjepivo za djecu 

Jedina zaštita od infekcije je cijepljenje koje bi trebalo napraviti do 6. mjeseca djetetovog života, a s time se može početi već u dobi od šest tjedana.

Cjepivo sadržava više sojeva rotavirusa, a nakon cijepljenja se izlučuje kroz stolicu narednih 10 dana. Vrhunac je nakon tjedan dana pa roditelji i ostali koji dolaze u kontakt s djetetom u tom periodu, moraju posebno paziti da se ne zaraze. Znači, važno je pojačano prati ruke nakon presvlačenja pelena.

Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta
Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta

Cijepljenje se posebno preporučuje kod nedonoščadi - djece rođene prerano, prije 33. tjedna.

- Ciklus cijepljenja sastoji se od dvije doze. Prvu dozu moguće je primijeniti od navršenih 6 tjedana života. Razmak između doza mora biti najmanje 4 tjedna. Ciklus cijepljenja preporučljivo je dovršiti prije navršenih 16 tjedana života, ali se mora dovršiti do dobi od 24 tjedna - stoji u uputama za primjenu a cjepiva Rotarix koje se djeci daje oralno.

DIDA TONI REKAO ŠTO MISLI O HANI IZ GOSPODINA SAVRŠENOG: 'Ona gleda samo sebe i druge žene pored nje nemaju šanse'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe
TAJANSTVENI SU

Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe

Određene karaktere privlače neke mračnije priče, dio je to njihovih osobnosti koje su sklone otkrivanju priča koje imaju neki misteriozni i zlokobni karakter

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti
PROMJENA VREMENA I TLAK

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti

I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i prije nego što osjetimo žeđ. Preporučuju se i blagi čajevi, a izbjegavati treba gazirana pića
Evo kako se na prirodan način riješiti korova između pločica
POSTOJI VIŠE NAČINA

Evo kako se na prirodan način riješiti korova između pločica

Alkoholni ocat je jeftino, a prirodno sredstvo protiv korova. Nekoliko dana zaredom njime špricajte korov. Vrlo brzo će se početi sušiti. Periodično ponovite postupak kad vidite da je opet provirio