Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju

S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju
1

Cijepljenjem i redovitim godišnjim Papa-testom čak 90 posto slučajeva raka moglo bi se spriječiti i izliječiti. Oko 80 posto žene se jedanput u životu zarazi HPV-om

VIDEO

Drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina te treći uzrok smrti žena od karcinoma upravo je rak grlića maternice, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj od njega na godinu oboli oko 400 žena, a umre ih više od 100. Najugroženije su žene između 25 i 65 godina, pa su redoviti odlasci ginekologu nužni za sprečavanje bolesti. Jedan od glavnih uzročnika raka grlića maternice je HPV, a može ga izazvati čak 15 visokorizičnih tipova HPV-a. 

Oko 80% spolno aktivnih odraslih žena barem se jedanput zarazi HPV-om. Nakon infekcije stanice grlića postaju abnormalne, a može proći i nekoliko godina do razvoja raka. No u tom razdoblju mogu se otkriti promjene. Ako je riječ o niskorizičnim tipovima HPV-a, pojavljuju se genitalne bradavice koje se prenose spolnim putem. Kod visokorizičnih tipova, iako stanice grlića maternice postaju abnormalne, nema simptoma. Osim HPV-a rak mogu izazvati i rano stupanje u spolne odnose, velik broj partnera te seks bez zaštite. Zato bi se trebalo početi testirati stupanjem u spolne odnose.

- Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se djevojčicama između 12 i 14 godina jer još nisu stupile u spolne odnose pa je imunološki odgovor najbolji, a cjepivo se pokazalo kao jako učinkovito - kaže dr. Luka Domjan. Redovitim ginekološkim pregledima i cijepljenjem protiv HPV-a može se spriječiti do 90% abnormalnosti na stanicama grlića maternice.

Testiranje barem jedanput na godinu

Papa-test preporučuje se raditi jedanput na godinu ako nema upale. Ako se pojave upale ili ako ste promijenili partnera, tada se dobro testirati i češće, savjetuje dr. Luka Domjan. Papa-test se vrši uzimanjem brisa.

Najbolje vrijeme za Papa-test

Papa-test najbolje je raditi 10-20 dana od prvog dana posljednje mjesečnice. Kako bi test bio što pouzdaniji, prije testiranja preporučuje se izbjegavati bilo kakve vaginalne lijekove, a dan-dva prije nemojte imati spolne odnose.

Često su potrebne dodatne analize tkiva za dijagnozu

Primijeti li ginekolog da cerviks izgleda abnormalno, u tom slučaju samo testiranje nije dovoljno pa je potrebno uzeti uzorak tkiva za analizu jer ponekad Papa-test ne pokaže abnormalne stanice, a rak je prisutan. No abnormalne stanice ne moraju nužno biti karcinomske.

Simptomi raka u naprednom stadiju

Ako je bolest uznapredovala, simptomi su gubitak apetita, mršavljenje, bol u donjem dijelu leđa, nogama i zdjelici, opća slabost te umor. Ako se proširila na mokraćni mjehur, moguće je i bolno te često mokrenje s pojavom krvi u mokraći.

Kondomi nisu dovoljna zaštita od zaraze HPV-om

Iako kondomi donekle štite od zaraze HPV-om, ta zaštita nije potpuna jer se može zaraziti tijekom kontakta kože na kožu u području spolovila. Promjene koje izazove HPV u početku mogu biti blage te mogu nestati same od sebe ili se mogu polako razvijati u rak.

Liječenje raka u ranom i naprednom stadiju

Liječenje raka grlića maternice ovisi o stadiju bolesti, vrsti, veličini i obliku raka te dobi žene. U ranom stadiju uklanja se oboljelo tkivo, a u naprednom stadiju izvodi se histerektomija te uklanja okolno tkivo ako se rak proširio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja