Lifestyle

Komentari 1

S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju

S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju

Cijepljenjem i redovitim godišnjim Papa-testom čak 90 posto slučajeva raka moglo bi se spriječiti i izliječiti. Oko 80 posto žene se jedanput u životu zarazi HPV-om

Drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina te treći uzrok smrti žena od karcinoma upravo je rak grlića maternice, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj od njega na godinu oboli oko 400 žena, a umre ih više od 100. Najugroženije su žene između 25 i 65 godina, pa su redoviti odlasci ginekologu nužni za sprečavanje bolesti. Jedan od glavnih uzročnika raka grlića maternice je HPV, a može ga izazvati čak 15 visokorizičnih tipova HPV-a. 

Oko 80% spolno aktivnih odraslih žena barem se jedanput zarazi HPV-om. Nakon infekcije stanice grlića postaju abnormalne, a može proći i nekoliko godina do razvoja raka. No u tom razdoblju mogu se otkriti promjene. Ako je riječ o niskorizičnim tipovima HPV-a, pojavljuju se genitalne bradavice koje se prenose spolnim putem. Kod visokorizičnih tipova, iako stanice grlića maternice postaju abnormalne, nema simptoma. Osim HPV-a rak mogu izazvati i rano stupanje u spolne odnose, velik broj partnera te seks bez zaštite. Zato bi se trebalo početi testirati stupanjem u spolne odnose.

- Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se djevojčicama između 12 i 14 godina jer još nisu stupile u spolne odnose pa je imunološki odgovor najbolji, a cjepivo se pokazalo kao jako učinkovito - kaže dr. Luka Domjan. Redovitim ginekološkim pregledima i cijepljenjem protiv HPV-a može se spriječiti do 90% abnormalnosti na stanicama grlića maternice.

Testiranje barem jedanput na godinu

Papa-test preporučuje se raditi jedanput na godinu ako nema upale. Ako se pojave upale ili ako ste promijenili partnera, tada se dobro testirati i češće, savjetuje dr. Luka Domjan. Papa-test se vrši uzimanjem brisa.

Najbolje vrijeme za Papa-test

Papa-test najbolje je raditi 10-20 dana od prvog dana posljednje mjesečnice. Kako bi test bio što pouzdaniji, prije testiranja preporučuje se izbjegavati bilo kakve vaginalne lijekove, a dan-dva prije nemojte imati spolne odnose.

Često su potrebne dodatne analize tkiva za dijagnozu

Primijeti li ginekolog da cerviks izgleda abnormalno, u tom slučaju samo testiranje nije dovoljno pa je potrebno uzeti uzorak tkiva za analizu jer ponekad Papa-test ne pokaže abnormalne stanice, a rak je prisutan. No abnormalne stanice ne moraju nužno biti karcinomske.

Simptomi raka u naprednom stadiju

Ako je bolest uznapredovala, simptomi su gubitak apetita, mršavljenje, bol u donjem dijelu leđa, nogama i zdjelici, opća slabost te umor. Ako se proširila na mokraćni mjehur, moguće je i bolno te često mokrenje s pojavom krvi u mokraći.

Kondomi nisu dovoljna zaštita od zaraze HPV-om

Iako kondomi donekle štite od zaraze HPV-om, ta zaštita nije potpuna jer se može zaraziti tijekom kontakta kože na kožu u području spolovila. Promjene koje izazove HPV u početku mogu biti blage te mogu nestati same od sebe ili se mogu polako razvijati u rak.

Liječenje raka u ranom i naprednom stadiju

Liječenje raka grlića maternice ovisi o stadiju bolesti, vrsti, veličini i obliku raka te dobi žene. U ranom stadiju uklanja se oboljelo tkivo, a u naprednom stadiju izvodi se histerektomija te uklanja okolno tkivo ako se rak proširio.