Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

S kojom igračkom se vaše dijete najradije igra? Evo što to može otkriti o njegovoj osobnosti

S kojom igračkom se vaše dijete najradije igra? Evo što to može otkriti o njegovoj osobnosti
6

Izbor najdraže igračke može ukazati na osobnost djece u njihovoj ranoj fazi. Igračke su sjajan način da zaokupite i usrećite djecu, ali i fantastičan alat za učenje

VIDEO

Dijete koje se voli igrati s Lego kockama sugerira da voli izazove, kaže američka psihologinja Ree Langham. Bilo da se radi o igranju s Barbikama, skupljanju Pokemon karata ili utrkivanju autićima, svatko se može sjetiti omiljene igračke koju je imao kao dijete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mama 00:49

I dok je bilo zabavno igrati se s najdražim igračkama, pokazalo se da izbor istih također može ukazati na osobnost u ranoj fazi.

'Zatrudnim svake godine da ne bih morala imati mjesečnicu...'
'Zatrudnim svake godine da ne bih morala imati mjesečnicu...'

- Igračke su sjajan način da zaokupite i usrećite djecu, ali one su i fantastičan alat za učenje koji omogućuje svim uzrastima da istražuju, izražavaju i razvijaju te iznimno važne vještine - kaže Langham.

Štoviše, način na koji dijete koristi igračku može otkriti važne uvide u njegovu osobnost, sposobnosti i sklonosti, donosi The Sun.

- Međutim, važno je napomenuti da preferencije igračaka ne mogu predvidjeti djetetove buduće osobine ili sposobnosti, ali se od rane dobi obrasci ipak pojavljuju - ističe ona.

Psiholozi Ree Langham i Bayu Prihandito otkrivaju što omiljene igračke djece govore o njima

Lego 

Langham kaže da oni koje privlače Lego ili Duplo obično imaju oštro oko za rješavanje problema, građenje i prostorno razmišljanje.

- Vjerojatno uživaju u strukturiranim aktivnostima, s početkom i krajem, te pogrešnim i ispravnim načinom obavljanja stvari. Dijete koje uživa u ovim igračkama vjerojatno će uživati u izazovima, a također može biti orijentirano na detalje i strpljivo jer ima sposobnost slijediti upute ili čak promijeniti svoje dizajne. To je također odličan način da djeca razviju svoje fine motoričke sposobnosti, a slaganje kockica zahtijeva puno koncentracije, kreativnosti i preciznosti. Zajedno možete također izgraditi svijet priča i mašte jer se strukture mogu koristiti uz narativne vještine. Osim toga, ove igračke uče djecu važnosti ustrajnosti dok grade, rastavljaju i ponovno grade još bolje strukture - navodi stručnjakinja.

Barbie i lutke

- Ona djeca koja se odluče igrati s lutkama obično imaju smisao za pričanje priča i igranje uloga, kao i fantastičnu maštu. Češće su ta djeca promatrači i gledat će obiteljske interakcije prije nego što upotrebe svoje lutke da oponašaju te društvene uloge - kaže Ree.

Studije pokazuju da igra s lutkama zapravo može poboljšati društvene vještine i emocionalni razvoj.

- To je također odličan način za djecu da rade na vlastitom razumijevanju situacije. Štoviše, oblačenjem lutaka i izgradnjom vlastitih razgovora i priča u svojoj glavi, djeca grade fine motoričke vještine i sposobna su istraživati identitet i samoizražavanje - ističe.

Autići

Stručnjak za psihologiju Bayu objašnjava da oni koje privlači ovaj tip igračaka obično pokazuju mješavinu analitičkog razmišljanja i ljubavi prema pokretu.

- Njihova sposobnost da se usredotoče i pronađu strategije ogleda se u tome kako pedantno izrađuju stazu i izvode utrke. Ove igračke poboljšavaju njihovu koordinaciju i donose razumijevanje odnosa uzroka i posljedice, fizike i osnovne mehanike - kaže on.

Natjecateljska, ali zanimljiva priroda utrka također pomaže u razvoju društvenih vještina i uravnoteženog osjećaja za natjecanje i suradnju.

Little blond child playing with lots of toy cars indoor

Pokemon

- Često će djeca koja uživaju u Pokemonima vjerojatno uživati skupljati stvari kao i kategorizirati predmete. Postoji uzbuđenje povezano s hvatanjem svih Pokemona i strategijom koja je potrebna iza bitaka Pokemona, tako da to ukazuje na dijete koje uživa u kritičkom razmišljanju - kaže Ree.

Pokemoni zapravo mogu naučiti djecu o procjeni rizika, strateškom planiranju, pa čak i upravljanju resursima budući da imaju zadatak procijeniti vrste, snage i slabosti, kao i logično razmišljati tijekom svake bitke, dodaje stručnjakinja.

'Ja sam dadilja za superbogate, putujem privatnim avionom i provodim vikende na jahtama'
'Ja sam dadilja za superbogate, putujem privatnim avionom i provodim vikende na jahtama'

- Razmjena karata i raspravljanje o likovima s vršnjacima također je odlično za društvene vještine i čitanje. Da ne spominjemo, pamćenje činjenica može poboljšati pamćenje i sveukupno razumijevanje - navodi psihologinja.

Bayu ističe da kada se dijete voli igrati Pokemona, to pokazuje da ima pustolovnu i znatiželjnu prirodu.

- Ova su djeca u srcu istraživači, zainteresirani za otkrivanje, sakupljanje i kategoriziranje - dodao je.

Pištolji igračke

 - Djeca koja preferiraju ove igračke često su energična, natjecateljski raspoložena i uživaju u fizičkim aktivnostima. Njihova ljubav prema akciji ukazuje na snažnu motoriku i koordinaciju. Ova igra potiče strateško razmišljanje, dok djeca uče navigirati, ciljati i sudjelovati u razigranoj borbi - ističe Bayu.

To je, nastavlja, više od samo fizičke vježbe; to je i mentalna vježba, gdje brzo donošenje odluka, timski rad i strategija dolaze u igru. Društvena interakcija ovdje pomaže u razvoju njihovih komunikacijskih vještina i razumijevanju dinamike suradnje i natjecanja.

Kako s djetetom razgovarati o smrti i odlasku na groblje?
Kako s djetetom razgovarati o smrti i odlasku na groblje?

Omiljena odjeća

Djeca koja imaju sklonost ka modernom odijevanju često su izražajna i maštovita, prema Bayu.

- Oni uživaju u istraživanju različitih identiteta, što je znak njihove kreativnosti i prilagodljive osobnosti. Svaka igrana uloga poboljšava njihovo razumijevanje svijeta, društvene dinamike i samoizražavanja. To je zabavan kreativni izlaz koji podržava njihovo samopoštovanje, komunikacijske vještine i emocionalnu inteligenciju - dodaje.

Potpuna sloboda istraživanja i potpunog utjelovljenja različitih likova pomaže u kognitivnom razvoju, nudeći djeci raznoliku perspektivu, što im tijekom odrastanja omogućuje bolje suosjećanje i prilagodbu različitim društvenim kontekstima, ističe psiholog.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...