Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

S.O.S. kod trovanja hranom, gušenja, opeklina, porezotina...

S.O.S. kod trovanja hranom, gušenja, opeklina, porezotina...
1

Kod trovanja hranom nadoknađujte izgubljenu tekućinu, a manje porezotine isperite fiziološkom otopinom te stavite sterilnu gazu i zavoj. Kod uganuća odmah stavite led do 15 minuta

VIDEO

Dnevno u prosjeku ima od 250 do 260 intervencija hitne pomoći, a tijekom blagdana taj se broj poveća od 10 do 15 posto, kaže dr. Ileana Lučić-Renaud, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Uživajte u praznicima, ali držite se i osnovnih pravila sigurnosti - znači ne pretjerujte ni u čemu, osobito alkoholu i jelu, savjetuje dr. med. Tanja Pekez-Pavliško. 

- Zbog unosa teške hrane česte su probavne smetnje, povećan je broj pacijenata s visokim tlakom i srčanim tegobama - kaže dr. Lučić–Renaud. Kronični bolesnici ne smiju jesti previše, osobito slano, upozorava dr. Pekez-Pavliško.

- Ljudi koji imaju žučne kamence trebaju paziti na prehranu, jer pored upale žučnog mjehura mogu dobiti i upalu gušterače - kaže dr. Pekez-Pavliško. 

Trovanja hranom, pak, nastavlja, mogu uzrokovati proljev i povraćanje. Proljev najčešće izazivaju virusi, bakterije, paraziti i vrlo rijetko gljivice te je on vrlo rijetko znak ozbiljnijih bolesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prevencija svih infektivnih proljeva je dobra higijena, posebice ruku, stoga temeljito perite i čuvajte hranu u hladnjaku te je termički obrađujte tako da bude dobro skuhana ili pečena - savjetuje dr. Pekez-Pavliško. Dodaje da većina proljeva i povraćanja prolazi u kućnim uvjetima uz odgovarajuću nadoknadu tekućine, samo su za proljeve izazvane bakterijama potrebni antibiotici.

Uzročnik se može izolirati u stolici, što nije neophodno kod svakog proljeva i/ili povraćanja. Kaže da su proljevi često popraćeni grčevima u trbuhu zbog izuzetno pojačanog rada crijevne stijenke. 

- Ako su grčevi izuzetno jaki mogu se uzeti lijekovi za smanjenje tih grčeva, ali tada će tegobe dulje trajati. U slučaju da povratite, sačekajte dva sata i ništa ne uzimajte, a nakon toga svakih deset minuta uzimajte žlicu po žlicu tekućine. Kako se smanjuje nagon na povraćanje, povećavajte unos tekućine. Dobro je izbjegavati proteine i težu hranu te prvi dan jesti samo kuhanu rižu - kaže dr. Pekez-Pavliško. 

A manje porezotine bitno je isprati fiziološkom otopinom te ih zaštititi sterilnom gazom i zavojem. Bolje je staviti vazelinsku gazu jer se ne lijepi na ranu. 

- Plitke rane samo očistite i previjte, a dublje treba vidjeti liječnik koji će odlučiti o šivanju. Nakon praznika možete kod obiteljskog liječnika provjeriti antitetanusnu zaštitu - kaže dr. Pekez-Pavliško i dodaje da je kod izrazitog krvarenja potrebno napraviti pritisak na mjesto krvarenja, staviti gazu i zavoj, a ako krv procuri kroz to, dodati ponovno gazu i zavoj te ni slučajno ne skidati dok ne dobijete liječničku pomoć. 

Isperite opekline vodom

Pazite da djeca nisu blizu štednjaka i ne držite ih u krilu dok pijete ili jedete vrelo jelo ili piće. Dođe li do opekline, isperite hladnom vodom do deset minuta. To je prvo i osnovno, zatim se mogu staviti dermazin ili specijalni gelovi za opekline - ništa drugo tipa bjelanjaka i “narodnih lijekova”. Veće opekline, osobito u djece ili u području šaka i lica, zahtijevaju skrb liječnika, kaže Pekez-Pavliško.

Nadoknađujte kalij i natrij

Kod proljeva je nadoknada tekućine uglavnom moguća na usta i rijetko je potrebna infuzija, ali treba strpljenja. Kako se proljevom i povraćanjem gube kalij i natrij, nekadatreba uzimati sredstva za rehidraciju iz ljekarni. Bolje je uzimati s npr. okusom banane jer su mnoga sredstva gorko-slana. Možete pokušati i s razblaženim bistrim sokom jabuke.

Ako pak bakterija uđe u krv, što se može dogoditi u slučaju trovanja salmonelom, potrebno je ozbiljnije liječenje i pomoć infektologa, a često i hospitalizacija.

Dreamstime

Heimlichov hvat spašava život prilikom nagloga gušenja hranom 

Ako tijekom jela naglo dođe do gušenja zbog začepljenja dišnog puta i čovjek ne može disati, govoriti ni kašljati, primijenite Heimlichov hvat. Stanite mu iza leđa i obuhvatite ga rukama. Stisnutu šaku prislonite na gornji dio trbuha, između pupka i vrha prsne kosti. Drugom šakom obuhvatite prvu te brzo i snažno pritisnite trbuh prema unutra i prema gore.

Kod uganuća odmah stavite led do 15 minuta

Kod uganuća je dobro primijeniti RICE metodu. Odmah prestanite s aktivnošću da još više ne ozlijedite taj dio. Led stavite odmah, ali ne više od 15-ak minuta. Omatanje ozlijeđenog mjesta elastičnim zavojem smanjit će konačni otok i ubrzati oporavak.

Stavite ozlijeđeni ekstremitet barem na nekoliko sati u povišeni položaj. To će pridonijeti smanjenju otekline. Ostale postupke, poput mazanja kremama koje hlade i obloga, možete primjenjivati nakon što ste primijenili RICE. Kod većih, izrazito bolnih otoka zatražite liječničku pomoć.

Ne koristite petarde jer vode amputacijama

Uz akciju “Mir i dobro” i kontrolu prodaje pirotehničkih proizvoda manje je ozljeda od petardi, kažu u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba. Apeliraju na roditelje da ako već kupe djetetu pirotehničko sredstvo, neka bude pod njihovom kontrolom jer može doći do amputacija, ozljeda oka, kože, opeklina... 

Pazite na srce prilikom teških aktivnosti vani

Hladnoća i fizički napor neprimjeren bolestima i dobi mogu biti uzročnici srčanog udara. Stoga na hladnom vremenu budite oprezni s teškim tjelesnim aktivnostima, kao što je čišćenje snijega, savjetuje dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru