Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

S.O.S. vodič protiv 10 najčešćih pogrešaka u vrtu: Sve se može

S.O.S. vodič protiv 10 najčešćih pogrešaka u vrtu: Sve se može

Glavica zelene salate posađena uz drugo bilje i izgled zemlje na vrijeme će vam pokazati kada je potrebno zaliti ostale biljke u vrtu da ne bi propale

VIDEO

Ako je zemlja oko gredica neprestano vlažna, vjerojatno ste posadili sjeme na pogrešnome mjestu, odnosno prevlažnom. Gredicu i posađeno bilje ne morate premještati. Izvadite sve biljke iz gredice i odložite ih na najlon. Sitnim šljunkom ravnomjerno i u debelom sloju pospite rubove gredice s donje strane. Tako ćete pospješiti upijanje vode.

POGLEDAJTE VIDEO: Supružnici Matagić iz Čepina imaju svoju vrtnu bajku

Pokretanje videa...

vrtna bajka 01:19

Potom vratite biljke u zemlju i zagnojite ih svježim kompostom. Ako vas vječno muči jeste li dovoljno zalili biljke, najbolje je uzdati se u zemlju. Ako je tvrda kao kamen, znači da je suha i treba zalijevanje. Zalijte i ako možete rukama napraviti labavu loptu od zemlje - to znači da je vode dovoljno. Dobro je i zasaditi glavicu zelene salate jer brže vene od ostalog bilja pa ćete prema njoj najbolje znati kada treba zaliti ostale biljke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kalendar za vrtlarice: Evo kada se što sadi, prekopava, gnoji...
Kalendar za vrtlarice: Evo kada se što sadi, prekopava, gnoji...



1. PREBLIZU POSAĐENO SJEME
Posadite li biljke ili povrće preblizu jedno drugom, neće moći kvalitetno roditi niti se razvijati. Zato pomno proučite uputstva na pakiranju sjemena. Neke biljke možete saditi blizu poput visoke rajčice i bosiljka koji će rasti ispod nje.

2. POSAĐENI NA KRIVOM MJESTU
Prije nego što posadite biljke, provjerite koja im strana svijeta najviše odgovara. Rajčica voli sunce i treba barem šest sati izravnog sunca na dan. Isto je i s ljutim papričicama, patlidžanom i začinima, a salata i grašak mogu rasti u sjeni.

gardener mulching flower bed with pine tree bark mulch


3. NEPOZNATE I INVAZIVNE BILJKE
Ako ste posadili biljku koja se previše širi, poput hrena ili bršljana, najbolje ih je presaditi u lončanice. Tako ćete imati kontrolu nad njima, a bršljan možete čak oblikovati i u bonsai. Želite li ih imati takve, redovito ih plijevite.

4. KRIVA KOLIČINA SJEMENJA
Posadite li previše sjemenja, pogotovo od bundeve, dinje ili lubenice, očekujte invaziju velikih proporcija jer se lako razmnožavaju. morat ćete ih rezati, a možda nakon sezone i posve iščupati. Uvijek se pridržavajte uputa.

Dobri i loši susjedi: Koje povrće se smije saditi jedno do drugog
Dobri i loši susjedi: Koje povrće se smije saditi jedno do drugog


5. ŽIVOTINJE SU SVE POJELE
Cvijeće i biljke koje ste posadili uvijek će biti na meti vaših ili tuđih kućnih ljubimaca. Jedini način da to spriječite jest da ogradite ono što ste posadili. Psu možete blizu cvijeća “podvaliti” nekoliko kostiju za žvakanje.

6. HERBICIDI SU U TLU GODINAMA
Kemijski herbicidi truju tlo, pa ako ih rabite kako biste se riješili viška trave, riskirate da idućih nekoliko godina na tom tlu ne raste ništa. Trave ćete se lakše riješiti (tj. iščupati) zalijevate li je jedanput na dan pripravkom od jednakog omjera vruće vode i octa.

Woman gardening in springtime and planting Dahlia flowers



7. DRVENI ŠTAPIĆI PROTIV "NEZGODE"
Svakom se može dogoditi da iščupa novu vrstu cvijeća misleći da je korov. zato se unaprijed pripremite i pokraj zasađenog sjemena ili lukovica u zemlju utaknite drvene štapiće. Tako ćete znati što je naknadno izraslo.

8. PROVJERA STANJA TLA U VRTU
Ne pripremite li tlo, vrlo je vjerojatno da nećete dobiti kvalitetan plod. Zato testirajte zemlju svake godine kako biste znali što će vam uspjeti. Pomiješajte malo zemlje s malo destilirane vode i utvrdite stanje lakmusovim papirom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...