Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sada je vrijeme kad se skuplja odoljen: Ublažava mjesečnice...

Sada je vrijeme kad se skuplja odoljen: Ublažava mjesečnice...

Odoljen raste na vlažnim livadama, obalama rijeka i krčevinama, od nizina do planinskog pojasa. Vrlo je lijepa ukrasna biljka za prirodni vrt, a cvjetovi ugodna mirisa privlače pčele i ostale kukce

VIDEO

Odoljen (Valeriana officinalis) najpoznatije je biljno sredstvo za smirenje. Odoljen je vrlo važan biljni lijek uz koji se lakše mogu prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga. Uporaba odoljena preporučljiva je i kod infekcija. Odoljen pomaže djeci kod spavanja i poteškoća s koncentracijom, kod nemira, jutarnjih želučanih bolova i glavobolja koje nemaju organskog uzroka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Kliničkim istraživanjima provedenim na približno 12.000 bolesnika koji su imali poteškoća sa spavanjem potvrđeno je praktično djelovanje odoljena. I brojna druga istraživanja pokazala su smirujuće i antispazmatsko djelovanje odoljena kojeg bi se moglo koristiti i za snižavanje krvnog tlaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ako vas muče migrene, čaj od ove biljke će vam olakšati bol
Ako vas muče migrene, čaj od ove biljke će vam olakšati bol

Odoljen raste na vlažnim livadama, obalama rijeka i krčevinama, od nizina do planinskog pojasa. Vrlo je lijepa ukrasna biljka za prirodni vrt, a cvjetovi ugodna mirisa privlače pčele i ostale kukce. U jesen se skuplja korijen s pobočnim ograncima i podzemnim izbojcima. Svježe ubrano korijenje gotovo je bez mirisa. Tipičan, neugodan miris razvija se tek tijekom sušenja. Čak ni kod dugotrajne primjene odoljen ne stvara ovisnost. Ako se prekorači propisana doza, može utjecati na radnu učinkovitost ili vožnju automobilom. Ne upotrebljava se u trudnoći i tijekom dojenja, a djeci se smije davati samo kraće vrijeme i to u dogovoru s liječnikom. Ne smije se uzimati s drugim lijekovima za smirenje.

Ljekoviti trio: Mažuran, lovor i ružmarin njeguju kožu i kosu
Ljekoviti trio: Mažuran, lovor i ružmarin njeguju kožu i kosu

Čaj od odoljena
Korijen odoljena (jednu do dvije žličice) prelijte šalicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte dvije, tri šalice na dan. Osobito se preporučuje prije spavanja. Za djecu je dovoljno pola te količine. Da bi se pokazalo njegovo djelovanje, čaj treba piti tijekom duljeg vremena. Kod djece je dovoljan već i jedan tjedan.

Čajna mješavina za smirenje
Pomiješajte 20 g korijena odoljena, 20 g češera hmelja, 20 g listova matičnjaka, 20 g cvjetova lavande, 20 g cvjetova kamilice. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte sa 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite pa, prema želji, zasladite medom. Piju se dvije šalice na dan, ujutro i navečer. Najbolje tri do četiri tjedna.

7 otrovnih biljaka koje možda imate u svojoj kući ili u vrtu
7 otrovnih biljaka koje možda imate u svojoj kući ili u vrtu

Čaj protiv bolne mjesečnice
Pomiješajte 40 g korijena odoljena, 30 g cvjetova kamilice i 30 g listova paprene metvice. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte sa 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite i pijte nezaslađeno. Piju se tri šalice na dan.

Kupka od odoljena
Osušeni korijen odoljena (100 g) prelijte s pola litre vruće vode i ostavite da pokriveno stoji 15 do 20 minuta na vrućoj ploči. Dodajte kupki prije spavanja. Za liječenje gihta ili kamenca u mjehuru ponavljajte tijekom tjedan dana. Kod liječenja kamenca kombinirajte s oblozima.

Woman bathing at the retro bathroom

Pripravak od odoljena i komorača
Pripremite 2 g praha korijena odoljena i 2 g koromača. Prelijte šalicom vode i kuhajte na laganoj vatri pet minuta. Zasladite medom. Pijte ujutro i navečer kod začepljenosti pluća sluzi. Ako se umjesto u vodi kuha u vinu, pripravak potiče mokrenje te djeluje protiv žučnih tegoba i žučnih kamenaca.

Tinktura od odoljena
Prelijte 50 g svježe osušenoga korijena odoljena sa 100 ml 70-postotnog alkohola i ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu (na 25 do 30 stupnjeva). Procijedite u tamnu bočicu. Uzimajte 15 do 20 kapljica na kocki šećera ili u pola čaše vode prije spavanja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje