Lifestyle

Komentari 5

Samo jedna injekcija i ovisnost o pušenju postat će prošlost?

Samo jedna injekcija i ovisnost o pušenju postat će prošlost?

Cjepivo pomaže tijelu da stvori antitijela koja se bore protiv nikotina i njegovog štetnog utjecaja, a s vremenom se stvara i potpuni imunitet, tvrde znanstvenici

Tim znanstvenika s medicinskog koledža Weill Cornell  u New Yorku razvili su cjepivo koje doživotno sprečava žudnju za nikotinom i sprečava fizičke posljedice cigareta, poput snižavanja krvnog tlaka i usporavanja otkucaja srca, piše The Telegraph. Cjepivo bi se moglo koristiti kao prevencija kod djece, ali i kao pomoć ljudima koji žele prestati pušiti. Za sada su ga testirali isključivo na miševima, no uskoro bi mogli i na ljudima.

U slučaju da bivši pušač, koji je primio ovo cjepivo, poželi pušiti, neće moći dugo jer neće dobivati nikakvo zadovoljstvo, upravo zbog cjepiva, tvrde stručnjaci. Sama injekcija djeluje tako da tijelo stvara antitijela koja filtriraju nikotin iz krvi, a ta antitijela se potom udvostručuju stvarajući "neograničenu količinu imuniteta", objasnio je voditelj istraživanja dr. Ronald Crystal. 

Istraživači smatraju da bi se ovo cjepivo moglo koristiti i kao prevencija, ne samo kod djece već i kod nepušača. No ipak ističu da s ove točke gledišta je prerano govoriti budući da ih tek čekaju ispitivanja na ljudima te vaganja dobrobiti i posljedica za zdravlje.

Najčitaniji članci