Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Šank u kući: Mjesto za kojim se kuha, ruča i druži s obitelji

Šank u kući: Mjesto za kojim se kuha, ruča i druži s obitelji
6

Stvara bolji i povezaniji prostor: Kuhinju i dnevni boravak ili blagovaonicu najbolje je povezati šankom, no pritom pripazite da se on stilski uklapa u oba prostora

VIDEO

Kućni šank odavno više ne predstavlja luksuz u uređenju interijera, nego je postao praktičan način povezivanja različitih prostorija u manjim stanovima.

Povezivanje kuhinje i dnevnog boravka u jedinstveni, veliki otvoreni prostor danas je gotovo pravilo u gradnji stambenih zgrada, a šank se tu pokazao kao element koji može imati više funkcija te ujedno izgledati lijepo i zanimljivo. Nekad je osnovna funkcija šanka bila da se na njemu gostima služe alkoholna pića. Današnji kućni šank je više kombinacija stola i radne plohe u kuhinji. 

Želite li da i vaš dom krasi kućni šank, razmislite gdje biste ga točno postavili i za što bi vam sve trebao služiti. Najčešće se postavlja između kuhinje i blagovaonice kako bi visinom odijelio radni prostor kuhinje od ostatka “open space” prostora u stanu. Nemate li dovoljno mjesta u domu za velik stol sa stolcima, šank može preuzeti i ulogu glavnog prostora za objedovanje. U njegovu dizajniranju važno je da se bojom i oblikom uklopi u dizajn kuhinje, a drugom stranom u cjelokupan ambijent dnevnog boravka. 

Pri izradi šanka treba prije svega voditi računa o njegovoj visini. Ako su stolci za šank visoki oko 75 centimetara, šank bi trebao biti visine oko 105 centimetara kako bi omogućio udobno sjedenje. Duljina šanka ovisi o veličini prostora koji vam je na raspolaganju u kuhinji, a najčešći su klasični, izduljeni šankovi. Osim njih postoje zaobljeni šankovi koji osobito lijepo izgledaju u prostoru te šankovi u obliku slova L, pogodni za veće prostore. Jedan krak L-šanka može poslužiti kao zona za sjedenje s barskim stolcima, a drugi dio možete pretvoriti u radni pult s komodom ili vitrinom u donjem dijelu za čuvanje posuđa. 

Neki se odluče šank dizajnirati kao kuhinjski otok dovoljne širine da se u njegovu radnu površinu ugradi ploha za kuhanje ili sudoper. Time šank pokraj primarne funkcije služenja pića i stola za objedovanje dobiva i dodatne funkcije. 

U tijelo šanka-kuhinjskog otoka može se ugraditi staklena vitrina za čuvanje posuđa. Šank se može postaviti i na zid na isti način kao polica, odnosno pomoću za to predviđenih nosača.  

Za cjelokupan izgled šanka vrlo je važna rasvjeta. Iznad šanka ugradite glavnu, ambijentalnu rasvjetu, kao i dodatna, jača svjetla koja će vam trebati tijekom pripreme pića ili hrane. U šank možete ugraditi i posebnu, prigušenu rasvjetu za stvaranje opuštenog raspoloženja.

Praktično 

Šank dovoljne veličine može služiti i kao stol za objedovanje, ali i kao radna ploha za kuhanje i pripremu hrane. Pri izradi vodite računa o dobroj rasvjeti i potrebnim priključcima.

Uskladite boje

Pri izradi šanka odaberite boje, materijale i oblik koji će se uklopiti u ostatak prostora. Dobit ćete ukusan, moderan i praktičan element koji ćete rado koristiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku